Bezoek een sumo training

Bezoek een sumo training

Boek je bezoek

De makkelijkste manier om een sumo training te bezoeken is met een georganiseerde tour. Je hoeft dan niet zelf te bellen om een afspraak te maken bij een sumo-stal en je gids zorgt voor een interessant verhaal.

Viator

Zonder twijfel is sumoworstelen de meest iconische sport van Japan. Behalve het sportieve aspect is de sport vergeven van traditie en cultuur. Waarschijnlijk is de oorsprong te herleiden naar een rituele dans die werd uitgevoerd om de goden van de oogst gunstig te stemmen. Hoe oud de gebruiken precies zijn is moeilijk vast te stellen, maar de eerst keer dat sumo opdook in de literatuur was in 712 in een verhaal over hoe twee goden worstelden om wie de eigenaar van een eiland zou worden. In de ruim 1.300 jaar sindsdien is sumo uitgegroeid tot een worstelsport, maar met behoud van een aantal karakteristieke religieuze elementen.

Om te zeggen dat sumoworstelen alles samenvat waar Japan voor staat gaat wat ver, maar veel van de tradities en gebruiken die de samenleving vorm geven zijn ook terug te vinden in de sumo rituelen. Het meemaken van een stukje van deze traditie is dus gemakkelijk een van de meest culturele activiteiten die je tijdens een Japan reis kunt ondernemen.

Het bijwonen van een van de wedstrijden in Tokyo, Nagoya, Osaka of Fukuoka is een onvergetelijke ervaring. Ben je in Japan als er geen wedstrijden op de kalender staan dan kun je er ook voor kiezen om een trainings bij te wonen in een van de ruim 40 sumo-stallen. Dit is waar de worstelaars wonen en trainen.

Bezoek een sumo training

Er zijn ruim 40 sumo-stallen in Japan, waarvan de meesten in Tokyo en de regio om de hoofdstad heen te vinden zijn. De wijk Ryogoku, net ten zuiden van Tokyo Skytree, is het kloppend hart van de Japanse sumo wereld. Van de 6 grote sumo toernooien op de jaarkalender worden er 3 afgewerkt in de Kokugikan Sumo Arena in de wijk. Veel sumo-stallen liggen dan ook op een steenworp afstand.

Wellicht verwacht je dat sumo-stallen prachtige traditionele gebouwen zijn die iets weg hebben van tempels. De meeste stallen zijn gewone appartementencomplexen met een trainingsruimte op de begane grond. Een aantal staat open voor bezoekers die de ochtend sumo training bezoeken.

De makkelijkste manier om een sumo training bij te wonen is met een georganiseerde tour. Maar je kunt ook prima zelf een afspraak maken. Het grootste voordeel van het zelf doen is dat het gratis is. Op de website van de Japanse Sumo Federatie staat een lijst van alle sumo-stallen met contactgegevens. Vraag je hotel of ze voor je kunnen bellen om een afspraak te maken. De sumo-stal houdt dan rekening met je komst en jij weet zeker dat er die dag daadwerkelijk een training is, want ook sumoworstelaars hebben wel eens een dag vrij.

Sumo training in Tokyo

In ieder geval de volgende sumo-stallen in Tokyo staan open voor buitenlandse bezoekers:

Musashigawa Beya
Adres: 4-1-10 Chuo, Edogawa-ku, Tokyo
Website: musashigawa.com (Japans)
Telefoon: 03 5879 9268
Telefonisch reserveren verplicht

Arashio Beya
Adres: 2-47-2 Nihonbashihama-cho, Chuo-ku, Tokyo
Website: arashio.net (Engels)
Telefoon: 03 3623 5111
Reserveren is niet nodig, er is een groot raam aan de straatzijde vanwaar bezoekers de training kunnen bekijken

Asakayama Beya
Adres: 4-21-1 Midori, Sumida-ku, Tokyo
Website: asakayamabeya.net (Engels onderaan de website)
Telefoon: 090 1505 1421
Telefonisch reserveren de dag voorafgaande aan je bezoek verplicht

Azumazeki Beya
Adres: 2-10-13 Shibamata, Katsushika-ku, Tokyo
Website: www.azumazeki.jp (Japans)
Telefoon: 03 5876 5713
Telefonisch reserveren verplicht en 1 persoon in het gezelschap moet Japans spreken

Sumo training in Osaka, Nagoya en Fukuoka

Zes keer per jaar, in de oneven maanden, vindt er een groot sumo toernooi plaats. Ieder toernooi begint op de tweede zondag van de maand en duurt 15 dagen. De toernooien in januari, mei en september vinden plaats in Tokyo. Ook tijdens de toernooien is de ochtendtraining te bezoeken, hoewel het er dan minder heftig aan toe gaat.

Voor de toernooien in maart (Osaka), juli (Nagoya) en november (Fukuoka) reist het hele circus zo’n drie weken voor het begin van het toernooi af naar de toernooi locatie. De sumo-stallen hebben in Osaka, Nagoya en Fukuoka hun eigen tijdelijke onderkomens (shukusha in het Japans) en ook daar is het in sommige gevallen mogelijk om een sumo training bij te wonen.

In ieder geval de volgende sumo-stallen staan open voor buitenlandse bezoekers in hun skukusha:

Ootake Beya Shukusha
Osaka: 5-1-4 Oowada, Nishiyodogawa-ku, Osaka
Nagoya: 139 Shimokoshihiga, Heiwa-cho, Inazawa-shi, Aichi
Website: www.ootake-beya.com
Telefoon: 03 3820 8340
Reserveren is niet nodig, maar het is wel handig om het nummer van de stal in Tokyo (hierboven) te bellen om te checken of er een training is

Minato Beya Shukusha
Osaka: 1-3-13 Minamishinden, Daito, Osaka
Nagoya: 114 Hachiryu, Koori-cho, Konan, Aichi
Website: www.minato-beya.com
Reserveren kan alleen online via de website (hierboven) en 1 persoon in het gezelschap moet Japans spreken

Shikoroyama Beya Shukusha
Osaka: 8-36 Asahiminami-cho, Yamatotakada, Nara
Nagoya: 1-39-1 Shikayama, Midori-ku, Nagoya, Aichi
Website: www.terao.info
Tel: 03 5620 2372
Reserveren is niet nodig, maar het is wel handig om het nummer van de stal in Tokyo (hierboven) te bellen om te checken of er een training is

Nishiiwa Beya Shukusha
Osaka: 1-5-20 Chikko, Osaka Minato-ku, Osaka
Nagoya: 53-1 Yamashinden, Kutsukakecho, Toyoake, Aichi
Fukuoka: 1-1-1 Shime, Shimecho, Kasuyagun Shimemachi, Fukuoka
Website: nishiiwabeya.com
Reserveren kan alleen online via de website (hierboven) en 1 persoon in het gezelschap moet Japans spreken

Handige tips en gedragsregels

Afhankelijk van de sumo-stal start de ochtendtraining tussen 6:00 en 7:00, dus je zult vroeg op moeten. Het wordt ervaren als netjes en respectvol als je op tijd komt (maar niet te vroeg) en je de hele training blijft. Een trainingssessie duurt meestal zo’n 3 uur en er is geen mogelijkheid voor bezoekers naar het toilet te gaan. Eten en drinken tijdens de trainingen is absoluut not done.

Denk er ook aan dat je bij het betreden van een sumo-stal effectief een huis binnen stapt, geen toeristische attractie. De sumoworstelaars wonen, slapen, eten en training in hun stal en jij bent te gast. Het is daarbij netjes om:

  • respectvol te buigen naar de stalmeester en de worstelaars wanneer je aankomt en vertrekt
  • een gift te overhandigen als blijk van je waardering dat je de training bij mag wonen, een netjes ingepakte doos met koekjes van een groot warenhuis (niet van de supermarkt) doet het altijd goed
  • stil te blijven, er wordt door de worstelaars en stalmeester ook nauwelijks gesproken tijdens de training en zelfs gefluister van het publiek is afleidend en respectloos
  • geen foto’s te maken tenzij je daar toestemming voor hebt gevraagd en je 100% zeker weet dat de flitser en geluiden van je camera of telefoon uit staan
  • schoenzolen niet naar de ring te keren terwijl je op een kussentje achterin de trainingsruimte zit
  • niet te eten, drinken of roken ondanks dat sommige stalmeesters tijdens de training wel een sigaret opsteken
  • de worstelaars niet af te leiden dus houdt je in alle opzichten ze stil en onzichtbaar mogelijk

Na afloop van de training is de sfeer informeler en zijn er wellicht wat worstelaars die wel met je op de foto willen en zelfs een praatje met je willen maken. Blijf ook dan respectvol en gedraag je netjes. Je bent tenslotte nog steeds op bezoek bij mensen thuis.

Een dag in het leven van sumoworstelaars