Taxi in Japan

Taxi’s in Japan

Taxi boeken

Boek zonder zorgen een betrouwbare rit via de Engelstalige website van ToCoo! Legal Taxi.

ToCoo!

Tijdens je Japan reis kom je vrijwel overal met het openbaar vervoer. Treinen verbinden de grote steden in binnen de steden heb je de keuze uit alle mogelijke vormen van openbaar vervoer. Tot je de laatste trein, metro of bus terug naar je hotel mist; dan komt ineens de taxi als enige alternatief naar voren.

Vergeleken met het openbaar vervoer zijn Japanse taxi’s vrij prijzig en het zal dan over het algemeen niet de eerste keuze zijn, maar het kan toch handig zijn. Als je na een lange vlucht geland bent in Japan en je van de luchthaven zo snel mogelijk naar je hotel wilt is het op dat moment de kosten waarschijnlijk wel waard.

En als je buiten de grote steden reist is het openbaar vervoer minder frequent en is er niet altijd een bushalte om de hoek van je hotel. Ook in dat geval is een taxi vanaf het dichtstbijzijnde treinstation waarschijnlijk de meest logische keuze.

Taxi in Japan

Taxi nemen

Het vinden van een beschikbare taxi is over het algemeen niet zo’n grote opgave, tenzij je in een uitgaansgebied bent nadat de laatste trein vertrokken is. Bij de meeste treinstations staan er altijd wel een paar chauffeurs te wachten op de standplaats, ook op de kleinere stations op het platteland.

Wil je er een aanhalen op straat, let dan op het bordje achter de voorruit. Het voelt wellicht wat counter intuïtief, maar een groen bordje wil zeggen dat er al passagiers in zitten en een rood bordje betekent beschikbaar. In de afbeelding hieronder zie je alle mogelijke bordjes die je achter de voorruit zou kunnen zien.

Japanse taxi bordjes

LET OP: de chauffeur opent en sluit de achterdeur op afstand. Het is niet de bedoeling dat je zelf de deur open of dicht doet. Doe je dit wel dan heb je direct een chagrijnige chauffeur.

Ga er niet van uit dat de chauffeur Engels spreekt. Spreek je zelf geen Japans dan is het verstandig om het adres van je bestemming voorbereid te hebben, bijvoorbeeld als locatie op de kaarten app op je telefoon of uitgeschreven op een papiertje.

Kosten & betrouwbaarheid

Japanse taxichauffeurs zijn, eigenlijk net als de meeste andere Japanners, bijzonder betrouwbaar. Ze zullen eigenlijk nooit misbruik maken buitenlandse reizigers en meer rekenen dan noodzakelijk. Er doen wel verhalen de ronde over louche chauffeurs die op Narita Airport onwetende reizigers proberen te misleiden, maar dat is iets wat zeer weinig voorkomt.

Officiële taxi’s zijn te herkennen aan de groene nummerborden, in tegenstelling tot witte of gele nummerborden voor normale auto’s. Het overgrote deel van de taxi’s heeft ruimte voor 4 passagiers. De kosten verschillen wat tussen de verschillende regio’s maar zijn vrij standaard:

  • Starttarief: ongeveer ¥ 600 / € 4 (inclusief de eerste kilometer)
  • Extra kilometers: ongeveer ¥ 300 / € 2 per kilometer

In de nachtelijke uren (meestal tussen 22:00 en 5:00) ligt het tarief 20-25% hoger en als de taxi tijdens de route gebruik maakt van een tolweg wordt de tol toegevoegd aan de kosten.