Kanto Matsuri

Kanto Matsuri

Kanto Matsuri

Datum

3 t/m 6 augustus

Locatie

Akita

Toegang

Langs de route

gratis

Zitplaats

¥ 4.000


Data en prijzen kunnen afwijken, check altijd de officiële website.


Het Kanto Matsuri (竿燈まつり, paal lantaarn festival) is een groot zomer festival dat ieder jaar van 3 t/m 6 augustus gehouden wordt in de noordelijke stad Akita. Het hoogtepunt van het festival is de parade met kanto dragers (paal dragers). Aan de kanto zijn soms wel tientallen lantaarns geknoopt. Het Kanto Matsuri vormt samen met het Nebuta Matsuri in Aomori en Tanabata in Sendai de Drie Grote Festivals van Tohoku.

De kanto palen zijn tot wel 12 meter lang en wegen zo’n 50 kilo. Aan de grootste palen hangen 46 lantaarns die allemaal door een echte kaars worden verlicht. Onder aanmoediging van het publiek en drum geroffel op typisch Japanse taiko drums wordt de paal door één enkele paal drager omhoog gebracht. De kanto dragers zijn trots op de verschillende manieren waarop ze de zware palen kunnen balanceren. Van onderaf worden om de paar minuten verlengstukken toegevoegd tot de kanto zijn maximale lengte bereikt heeft.

Het absolute hoogtepunt van de Kanto Matsuri zijn de avond parades. De paal dragers komen samen in de straat Chuo-dori in het centrum van Akita en als het signaal gegeven wordt gaan zo’n 250 kanto palen tegelijkertijd omhoog. Het beste uitzicht heb je vanaf de gereserveerde zitplaatsen in het midden van de straat. Zitplaatsen in dit gedeelte moeten vooraf gereserveerd worden en zijn vaak al maanden van tevoren uitverkocht. De reserveringspagina op de website is helaas alleen beschikbaar in het Japans.

Bereikbaarheid Kanto Matsuri

De avond parades van het Kanto Matsuri worden na zonsondergang gehouden in de straat Chuo Dori, ongeveer 15 minuten lopen ten westen van Akita Station. Vlakbij Chuo Dori ligt het Kanto Museum. Overdag vinden een aantal evenementen plaats op het plein Agora Plaza, ongeveer 5 minuten lopen vanaf het station. Bij het Akita Museum of Art vinden wedstrijden plaats.