Kasteel Hirosaki

Kasteel Hirosaki

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Kasteel Hirosaki is een van de 12 originele kastelen van Japan. De hoofdtoren van het complex is nog in originele staat en is dus geen betonnen replica. Het kasteel werd gebouwd in 1611 door de Tsugaru familie, heersers van de gelijknamige Tsugaru provincie. Het land van de Tsugaru familie besloeg het westelijk deel van het huidige Aomori met Hirosaki als provinciale hoofdstad.

Oorspronkelijk had het hoofdgebouw van het kasteel vijf verdiepingen, maar dat gebouw werd 16 jaar na de bouw in de as gelegd door blikseminslag. Pas in 1810 werd het hoofdgebouw opnieuw opgebouwd, maar met slechts drie verdiepingen.

Kasteel Hirosaki overleefde als een van weinig de turbulente tijden van de Meiji-restauratie. In die periode kwam een einde aan de eeuwenlange militaire heerschappij over Japan en werd de keizer opnieuw geïnstalleerd als leider van het land. Daarbij werden de samoerai kastelen gezien als doorn in het oog en een litteken dat teveel herinnerde aan het militaire bewind. Veel van de kastelen werden dan ook afgebroken.

In 2013 werd begonnen met uitgebreide renovatiewerkzaamheden aan de stenen voet van het kasteel. Hiertoe werd in een unieke operatie het hoofdgebouw 70 meter verplaatst. Sinds 2016 is het hoofdgebouw weer toegankelijk voor bezoekers.

Kasteel Hirosaki
De hoofdtoren van Kasteel Hirosaki wordt ‘s avonds prachtig verlicht.

Bereikbaarheid Kasteel Hirosaki

Het kasteel ligt in de westelijke helft van het centrum van Hirosaki. Binnen 3 kilometer liggen twee treinstations:

  • Hirosaki Station op de JR Ou-lijn. Deze lijn verbindt Hirosaki met onder andere de steden Akita en Aomori.
  • Chuohirosaki Station op de Owani-lijn van de lokale spoorwegmaatschappij Konan Railway. Deze lijn sluit in Owani aan op de JR Ou-lijn.

Speciaal voor bezoekers rijdt de Dotemachi Loop Bus een rondje door de stad. Deze speciale bus rijdt iedere 10 minuten en stopt bij beide treinstations en natuurlijk ook bij het kasteel. Vanaf Hirosaki Station duurt de rit ongeveer 15 minuten en vanaf Chuohirosaki zo’n 7 minuten.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om vanaf de stations naar Kasteel Hirosaki te wandelen. Vanaf het JR station ben je ongeveer 30 minuten onderweg en vanaf het andere station reken op een wandeling van 15 minuten.