Sendai Tanabata Matsuri

Tanabata Matsuri

Tanabata Matsuri

Datum

6 t/m 8 augustus

Locatie

Sendai

Toegang

Langs de route

gratis


Tanabata Matsuri

In de zomermaanden kom je overal in Japan festivals tegen. De zomerfestivals worden georganiseerd door lokale Shinto Heiligdommen en zijn bij uitstek de gelegenheid om de luchtige kant van de Japanse cultuur en folklore te leren kenne. Een van de grootste festivals in de Tohoku regio, de regio ten noorden van Tokyo, is het Tanabata Matsuri festival in de stad Sendai.

Je vindt tanabata festivals, ook wel “sterren festivals” genoemd, overal in Japan. Traditioneel vindt tanabata plaats op de 7de dag van de 7de maand van de maankalender. Aanleiding voor het festival specifiek op deze dag is het jaarlijkse samenkomen van twee Shinto godheden, die vertegenwoordigd worden door de sterren Vega en Altair. De Melkweg scheidt de twee godheden, die ook geliefden zouden zijn, maar één keer per jaar komen ze samen. Dat gebeurt op de 7de dag van de 7de maand van de maankalender.

Omdat de maankalender en de zonkalender die wij gebruiken niet helemaal gelijk lopen verschuift de datum ieder jaar een paar dagen. In Sendai wordt het festival vast gevierd van 6 t/m 8 augustus. In deze periode zijn er in de hele stad festiviteiten.

Tanabata Matsuri

Het hoogtepunt van het festivals zijn de kleurige octopus-achtige versieringen die in de winkelstraten worden opgehangen. De versieringen worden met de hand gemaakt van bamboe en washi papier. De lokale middenstand, scholen en buurtcentra dragen allemaal een steentje bij.

Samen met het Nebuta Matsuri in Aomori en het Kanto Matsuri in Akita vormt het Sendai Tanabata Matsuri de Tohoku Sandai Matsuri, de Drie Grote Festivals van Tohoku.

Bereikbaarheid Tanabata Matsuri

De decoraties zijn te zien in de overdekte winkelstraten Ichibancho en Chuo, op een paar minuten loopafstand van Sendai Station. Op de website van het festival is een digitale kaart te vinden met alle locaties die betrokken zijn bij het festival. Op diezelfde pagina kun je ook het actuele programma in verschillende talen (waaronder Engels) downloaden.