Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Een van de hoogtepunten van Yamagata is de tempel Yamadera. De naam betekend letterlijk berg tempel. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de tempel bovenop een berg staat. Vanuit deze idyllisch gelegen tempel heb je een prachtig uitzicht over de stad. De tempel staat al sinds 860 op deze plek.

De voet van de berg ligt op 5 minuten loopafstand van station Yamadera, zo’n 15 minuten met de trein vanaf Yamagata station. Langs de weg naar de tempel vind je een hoop winkels en restaurants die de tempelbezoekers en pelgrims bedienen.

Een van de meest prominente figuren uit de geschiedenis die de reis naar deze tempel gemaakt heeft was de dichter Basho. Deze dichter wordt gezien als de grootste van alle haiku-meesters, de traditionele dichtvorm met een vast ritme van drie regels en achtereenvolgens vijf, zeven en vijf lettergrepen. Tegen het einde van de 17de eeuw bezocht Basho Yamadera en schreef een haiku over de rust en stilte in het gebied.

Shizukasa ya
Iwa ni shimiiru
Semi no koe

Matsuo Basho

Vrij vertaalt is staat er: “Wat een stilte / Verzink in de rotsen / Krekels tsjirpen”. Op het tempelcomplex staat een standbeeld van Basho met deze beroemde haiku op een plakkaat erbij.

Yamadera
Het hogergelegen gedeelte van het complex ligt echt in de bergen.

Het belangrijkste en oudste gebouw van het complex is de Konponchudo. Hier staan de heilige Boeddha beelden en brand een vlam die volgens de overleveringen al ononderbroken brand sinds de stichting van de tempel in 860. De vlam is overgebracht uit de tempel Enryaku-ji in Kyoto.

Zoals gezegd ligt het tempelcomplex op een berg. Het hoogste gedeelte van de tempel is bereikbaar via een trap met ongeveer 1.000 treden. Langs het pad de berg op staan stenen lantaarns en de wandeling door het bos is een prachtige route. De Nioman Poort vormt de toegang tot het hoogst gelegen gedeelte van Yamadera. Naast de Godaido hal ligt een observatiedek met een prachtig uitzicht over de vallei onderaan de berg.

Yamadera
Het uitzicht vanaf de Godaido hal.

Bereikbaarheid Yamadera

De tempel is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en heet, zoals hierboven gezegd, een eigen treinstation. Hier stopt de volgende lijn:

  • JR Senzan-lijn tussen Yamagata en Sendai. Als je vanaf Tokyo reist kun je het beste kiezen voor de route via Sendai, dat is sneller.

Vanaf het treinstation loop je in 5 minuten naar de ingang van de tempel.