Tokyo

Tokyo hoofdstad van het oosten

Reis naar Tokyo voor een absoluut unieke ervaring. Met ruim 13 miljoen inwoners die 24 uur per dag als mieren door elkaar krioelen is de hoofdstad van Japan een stad zoals geen andere. De stad biedt een verscheidenheid aan urban citycapes waar elk district een eigen geschiedenis en sfeer heeft.

De neon lichten van Shinjuku, de tempels van Asakusa en het drukste zebrapad ter wereld op Shibuya Crossing, Tokyo is een unieke ervaring.

Om je te helpen het meeste uit je reis naar de hoofdstad van het oosten te halen helpt Ervaar Japan je met het vinden van het perfecte hotel, de beste excursies en uitgebreide informatie over deze fantastische stad.

Hoogtepunten

 1. 1

  Sumo toernooi

 2. 2

  Tokyo Metropolitan Government gebouw

 3. 3

  Yoyogi Park

 4. 4

  Tokyo Water Bus

 5. 5

  Tsukiji vismarkt

 6. 6

  Ueno Park

 1. Shibuya Crossing
 2. Senso-ji
 3. Meiji Jingu
 4. Tokyo Skytree
 5. Tokyo Disney Resort
 6. Tokyo Tower
 7. Ueno Zoo
 8. Ameya Yokocho
 9. Odaiba

Tokyo excursies


Tokyo accommodatie


Tokyo nieuws


Tokyo achtergrond

De hoofdstad van Japan. Met 13 miljoen inwoners in het centrum en 37 miljoen in “Groot Tokyo” is het de grootste stad ter wereld (bron). In vergelijking is voelt zelfs Osaka, de tweede stad van Japan, als een dorp. Je kunt hier dan ook weken, maanden, zelfs jaren doorbrengen en nog elke dag iets nieuws ontdekken.

Yamanote-lijn kaart
De Yamanote-lijn verbindt de belangrijkste wijken van Tokyo met elkaar. Het is een van de drukste spoorlijnen ter wereld met iedere paar minuten een trein.

Tokyo is zo enorm groot dat er niet één stadscentrum te definiëren is. In plaats daarvan is het centrum onderverdeeld in 23 wijken die allemaal een eigen centrum hebben. En zoals je je kunt voorstellen is elke wijk op zich een metropool. Veel van de wijken worden verbonden door de JR Yamanote-lijn. Deze lijn maakt een rondje van 34,5 kilometer door het centrum.

Er is niet één “belangrijkste” wijk aan te wijzen. Het gebied rond Tokyo station is grappig genoeg relatief oninteressant. Net te westen van het station ligt het gigantische complex van het keizerlijk paleis, maar dit is natuurlijk niet toegankelijk voor bezoekers. Wat wel leuk is om te weten is dat de westzijde van het station een grove kopie is van Amsterdam Centraal station.

Eén station ten zuiden op de Yamanote-lijn ligt Yurakucho, gevolgd daar Shimbashi. Ten oosten van deze twee stations ligt de wijk Ginza. Ginza is het winkelgebied bij uitstek voor de rijke Japanners. Hier vind je wereldmerken zoals Gucci en Louis Vuitton. Ginza is wel leuk, maar als je geen platinum creditcard hebt zal je er vrij snel uitgekeken zijn.

Het volgende belangrijke station op de Yamanote-lijn is in de wijk Shinagawa. Shinagawa is een knooppunt van een aantal treinlijnen en het station is gigantisch. In een wijde cirkel rond het station vindt je veel leuke winkels en restaurants. De sfeer hier is erg “cosmopolitan”.

Als we verder reizen met de Yamanote-lijn komen we na een paar stops in Shibuya. Shibuya is het mode centrum van Japan. De buurt heeft een eigen karakter. Je vindt er veel leuke winkels, natuurlijk allemaal met de allerlaatste mode. Als je wilt weten hoe Japan zich volgend jaar kleed hoef je maar om je heen te kijken in Shibuya en je weet het. Een van de kruisingen te westen van het station, Shibuya Crossing, heeft het drukste zebrapad ter wereld.

Na Shibuya is het eerst volgende station Harajuku. Waar Shibuya het centrum van de mode van volgend jaar is, is Harajuku het centrum van over-the-top. Je ziet hier de raarste mode creaties en kunt jezelf laten koffie laten serveren door geuniformeerde dienstmeisjes.

Een paar stations verder bereiken we Shinjuku, het drukste treinstation ter wereld. Meer dan 3,6 miljoen mensen stappen hier elke dag in of uit een trein. Het merendeel werkt in de talloze wolkenkrabbers rond het station. Shinjuku is het zakelijke en administratieve hart van Tokyo. Je moet natuurlijk in Shinjuku uitstappen om op je lijstje te kunnen zetten dat je op het drukste station ter wereld bent uitgestapt. Als je er dan toch bent is het observatiedek op de 45ste verdieping van de twin towers van het gemeentehuis de moeite waard.

Als je weer in de trein zit mag je blijven zitten tot je in Ikebukuro bent. Na Shinjuku is Ikebukuro het drukste station van Japan. Het gebied rond het station is een van de “entertainment districts” van Tokyo. Je kunt hier winkelen, eten, drinken, zingen en dansen, en dat alles 24 uur per dag.

Langs de noordzijde van de Yamanote-lijn is weinig interessants te zien. Stap nog wel even uit in Ueno voor een wandeling door het park of een bezoek aan Ueno Zoo.

Vanaf Ueno ben je in twee stops in Akihabara. Men noemt het ook wel eens het ‘Nerd District’. Hier vind je ontelbare electronica winkels en manga cafés. Als je in Akihabara weer in de trein stapt ben je in een paar minuten terug in Tokyo station.

Tokyo heeft nog veel meer treinlijnen en een gigantisch metro-netwerk. Ook daarmee kom je op een aantal van de bovenstaande stations terecht. Een van de gebieden die je alleen per metro kunt bereiken maar zeker de moeite waard is, is Asakusa. Vooral de Senso-ji tempel hier is populair.