Veiligheid in Japan

Veiligheid in Japan

Japan is een erg veilig land voor reizigers. Je hoeft er niet meer op je hoede te zijn dan in Nederland en België. Natuurlijk moet je in grote steden en andere drukke gebieden voor de veiligheid altijd goed op je spullen letten, maar de kans is een stuk groter dat je zelf iets kwijt raakt dan dat het gestolen wordt. Japan staat al jaren in de top 10 van de Global Peace Index en is daarmee een van de veiligste landen ter wereld.

TIP: Bekijk voor vertrek altijd het actuele reisadvies. Vooral extreme weersomstandigheden of natuurrampen zijn een puntje van aandacht.

Natuurlijk hoop je dat je tijdens je Japan reis niet te maken krijgt met een noodsituatie of een natuurramp. Mocht je toch te maken krijgen met een situatie waarbij je veiligheid in het geding is, dan lees je op deze pagina wat je kunt doen.

Veiligheid

Het Japans Bureau voor Toerisme heeft een handig app en website ontwikkeld die je stap voor stap helpen in veiligheid te komen als er een ramp plaats vindt. De Safety Tips app is te downloaden via de widget links bovenaan deze pagina en op de Safety Tips website vindt je een eenvoudig stappenplan wat je kunt volgen afhankelijk van de situatie. Je vindt daar stappenplannen voor veiligheid in de volgende situaties:

Natuurrampen

Het grootste risico op een situatie waarbij je veiligheid in het geding komt is tijdens een natuurramp. In Japan komen regelmatig aardbevingen en tropische stormen voor. In de onderstaande gidsen lees je wat je moet doen als je te maken krijgt met een natuurramp.

Alarmnummers

In tegenstelling tot wat we in Europa gewend zijn heeft Japan meerdere alarmnummers. Afhankelijk van welke hulpdienst je nodig hebt bel je een van de twee onderstaande nummers:

  • Politie? Bel 110! Het alarmnummer 110 is een gratis nummer dat vanaf iedere telefoon gebeld kan worden, zelfs als je geen simkaart in je telefoon hebt zitten. Bel je met 110 dan heb je direct contact met de politie.
  • Ambulance of brandweer? Bel 119! In Europa hebben we één alarmnummer voor alle nooddiensten. In Japan bel je voor brandweer en ambulance een ander nummer dan voor politie. Het alarmnummer voor brandweer en ambulance is 119. Ook dit nummer is gratis en kan vanaf iedere telefoon gebeld worden.

Bel je met een landlijn dan ziet de alarmcentrale direct je adres. Met een mobiele telefoon is dat niet altijd zo. Je zult dus moeten kunnen communiceren waar je bent.

In Tokyo en omgeving kun je vragen naar een Engels-sprekende telefonist. Buiten de omgeving van de hoofdstad heb je helaas lang niet altijd dat comfort. Toch zullen ze je overal proberen te helpen, ook als je geen Japans spreek. Ga gewoon van start in het Engels. Spreek vooral langzaam, duidelijk en in eenvoudige zinnen.

Download het onderstaande PDF document over veiligheid met een overzicht van een aantal veel gebruikte Japanse woorden die van pas kunnen komen bij het bellen van het noodnummer.

Vaccinaties

Denk je aan veiligheid, dan is het natuurlijk belangrijk om jezelf tijdens je reis goed te beschermen. Tegen lokale infectieziektes kunnen reisvaccinaties aanbevolen of verplicht gesteld worden.

Volgens GGD Reisvaccinaties zijn er geen vaccinaties verplicht of aanbevolen voor Japan. Dit kan altijd wijzigen, dus check kort voor vertrek de status.