Vliegtickets

Vliegtickets

Vergelijk & boek vliegtickets

Om in Japan te komen heb je weinig andere keuze dan vliegen. Ook voor reizen binnen Japan zijn vliegtickets vaak de snelste en goedkoopste optie. Je kunt uiteraard ook kiezen voor de Shinkansen of een reguliere trein.

Luchthavens in Japan

De belangrijkste internationale luchthavens in Japan waar je vanuit Nederland heen kunt vliegen zijn:

Tokyo

 • Haneda Airport

  Haneda Airport

  De luchthaven Haneda Airport ligt vlakbij het centrum van Tokyo en handelt voornamelijk binnenlandse vluchten af.

 • Narita Airport

  Narita Airport

  Narita Airport ligt 60 kilometer buiten het centrum van Tokyo en is voornamelijk verantwoordelijk voor de afhandeling van internationale vluchten.

Osaka

 • Itami Airport

  Itami Airport

  Itami Airport wordt alleen nog gebruikt voor de afhandeling van binnenlandse vluchten, met Tokyo als belangrijkste bestemming.

 • Kansai Airport

  Kansai Airport

  Kansai Airport is dé grote internationale luchthaven van Osaka met directe vluchten naar grote delen van de wereld.

 • Fukuoka: Fukuoka Airport
 • Nagoya: Chubu Centrair International Airport

Airlines

Er zijn meer dan 20 luchtvaartmaatschappijen actief in Japan. De meesten daarvan zijn vrij onbekend omdat ze alleen voor regionale vluchten vliegtickets uitgeven. Japan heeft eigenlijk maar twee grote internationale maatschappijen: Japan Airlines, kortweg JAL en All Nippon Airways oftewel ANA.

JAL

Japan Airlines

Japan Airlines werd opgericht in 1951. Twee jaar later werd JAL de nationale luchtvaartmaatschappij van Japan. Na meer dan 30 jaar trouwe dienst besloot de overheid in 1987 om Japan Airlines volledig te privatiseren. Na een fusie met branchegenoot Japan Air System in 2002 verstevigde JAL haar positie als grootste luchtvaartmaatschappij van Japan.

2009 was financieel een zwaar jaar voor JAL waarna behoorlijk moest worden geherstructureerd. Het oude logo, dat JAL tijdens de hoogtijdagen goed gediend had, werd afgestoft en nieuw leven ingeblazen. Een aantal onrendabele internationale routes, waaronder de route naar Amsterdam, werden geschrapt, en ook op het personele vlak veranderde er een hoop.

Dit resulteerde in een kleinere, flexibelere organisatie waardoor Japan Airlines er weer helemaal bovenop gekomen is. Door een samenwerking tussen JAL en British Airways boek je via London vliegtickets voor een voordelige en uiterst comfortabele vlucht naar Japan.

ANA

All Nippon Airways

Tot de privatisering van JAL was ANA de grootste particuliere luchtvaartmaatschappij van Japan. In 1952 begon All Nippon Airways als Nippon Helicopter and Aeroplane. Over de jaren is het bedrijf door een aantal fusies en overnames uitgegroeid tot de tweede carrier van Japan.

Desondanks begon ANA pas in 1986 met het uitvoeren van internationale vluchten. Voor vluchten naar Amsterdam werkt ANA samen met Lufthansa. Alle ANA vliegtickets van Amsterdam naar Japan worden door de Duitse maatschappij uitgevoerd via Frankfurt.

Budget airlines

Eind jaren ’90 begon ook in Japan het concept van budget airline terrein te winnen, vooral met goedkope vliegtickets voor regionale routes. Intussen zijn er een aantal spelers die dit marktsegment bedienen:

 • Skymark Airlines heeft van de budget maatschappijen het meest uitgebreide routenetwerk. De luchthavens Haneda en Kobe zijn de belangrijkste hubs voor Skymark. Op de grond biedt deze maatschappij redelijke service, maar in de lucht is het aanbod beperkt tot het absolute minimum. Het resultaat is goedkope tickets.
 • Jetstar Japan is een van de dochtermaatschappijen van het Australische Qantas. Onder de Jetstar paraplu vallen verder ook Jetstar, Jetstar Asia, Jetstar Hong Kong en Jetstar Pacific. De Japanse tak van Jetstar brengt de budget-formule naar 11 bestemmingen in Japan en vliegt ook naar Hong Kong.  De belangrijkste hubs zijn Tokyo (Narita) en Osaka (Kansai).
 • Peach is sinds 2011 onderdeel van het Japanse luchtvaart landschap. Naast 10 bestemmingen in Japan vliegt Peach ook naar Hong Kong, Seoul en Taiwan. Kansai Airport is de thuishaven van Peach, maar ook Naha in Okinawa is een belangrijke hub geworden.
 • Air Asia is per oktober 2017 terug op de Japanse binnenlandse markt met één route tussen Nagoya en Sapporo.
 • Air Do verbindt Tokyo en Osaka met Hokkaido. Deze maatschappij biedt vrij ruime bagage berperkingen en je krijgt tijdens de vlucht zelfs een gratis drankje.
 • Starflyer verbindt Tokyo met de zuidelijke regio’s van Japan. Deze maatschappij vliegt onder andere van de hoofdstad naar Osaka, Kitakyushu en Okinawa.
 • Solaseed Air verbindt Kyushu met Tokyo en Okinawa met Nagoya en Kobe. Je mag relatief veel bagage meenemen zonder extra kosten.