Osaka

大阪 おおさ

« Fukushima-Osaka Tenma »

Osaka station ligt midden in het gedeelte van de stad dat Umeda genoemd wordt. Osaka heeft meerdere centra. Umeda zou je het noordelijke centrum kunnen noemen. Station Osaka is een belangrijk knooppunt in het JR netwerk. Sporen uit Kobe in het westen, Takarazuka in het noord-westen, Kyoto in het noord-oosten, Nara in het oosten en Wakayama in het zuiden komen hier samen. Naast het JR station liggen aangrenzend ook de stations van Hankyu, Hanshin en drie metro-lijnen. Feitelijk vormen deze stations samen één groot complex. Met meer dan 2,3 miljoen reizigers per dag die door de gangen van dit complex hun trein weten te vinden is Osaka het drukste station in west-Japan en het op drie na drukste station ter wereld.

Umeda, het gebied rond het stationscomplex, is het commerciële hart van Osaka. Naast een groot aantal kantoren verdeeld over een aantal wolkenkrabbers vind je hier ook een indrukwekkende aaneenschakeling van winkels. Ten zuiden van station Osaka spreid een gigantisch ondergronds winkelcentrum zich uit. In de wirwar van gangen raak je binnen de korste keren je richtingsgevoel helemaal kwijt. Ook vind ie hier de vier grootste warenhuizen van Osaka: Hanshin, Hankyu, Daimaru en Isetan. Aan de noordzijde van het station vind je de acht verdiepingen tellende elektronica winkel Yodobashi Camera. Als je nieuwsgierig bent wat Japan zoal aan elektronische snufjes produceert kun je hier makkelijk een dagdeel rondslenteren.

In Umeda is een duidelijk spreiding te zien van super posh naar vrijgevochten. Aan de zuid-westzijde van het stationscomplex, bijna tegen Fukushima station aan, vind je de duurste winkels en de duurste hotels van Umeda. Hoe oostelijker je gaat, hoe betaalbaarder de winkels worden, tot je uiteindelijk ongeveer een kilometer ten noord-oosten van het station in Nakazaki-cho terecht komt. In deze oude wijk hebben onafhankelijke kunstenaars ateliers gevestigd. Je vind er ook een hoop hippe kleine winkels met kleding, sieraden en accessoires.