Shinjuku

新宿 しんじゅく

« Yoyogi Shin-Okubo »

Shinjuku is een spectaculair groot station. Elke dag passeren meer dan 3,6 miljoen reizigers de toegangspoortjes. Daarmee is Shinjuku niet alleen het drukste station op de Yamanote-lijn maar het drukste station en de drukste transport-hub ter wereld.

Het station telt maar liefst 36 sporen die bedient worden door drie spoorwegmaatschappijen en twee metro-operators. Deze vijf maatschappijen doen gezamenlijk met 12 spoorlijnen Shinjuku station aan. Het station heeft meer dan 200 in- en uitgangen en een enorm ondergronds winkelcentrum. Naast de forenzentreinen uit alle windrichtingen stoppen ook veel van de JR lange-afstandstreinen op dit station. Wat dit station zo spectaculair druk maakt is een combinatie van het feit dat Shinjuku een belangrijk spoorknooppunt is, gecombineerd met de enorme kantoren rond het station dit dagelijks met werknemers gevuld moeten worden.

Shinjuku is een van de belangrijkste administratieve en commerciële districten van Japan. Voor multinationals hebben hun Japans of Aziatisch hoofdkwartier in Shinjuku. De twin towers van het Tokyo Metropolitan Government gebouw, met elk 48 verdiepingen, staan hier. In beide torens is op de 45ste verdieping een observatiedek te vinden wat gratis toegankelijk is met een viertal expresliften.