Tennoji

天王寺 てんのうじ

« Teradacho Shin-Imamiya »

Tennoji station is het zuidelijk spoorknooppunt van Osaka. De Osaka-ringlijn komt hier samen met de Yamatoji-lijn naar Nara en de Hanwa-lijn naar Wakayama en Kansai Airport. Station Tennoji heeft twee delen, een kopstation-gedeelte en een doorgaand gedeelte en telt in totaal 18 sporen. Het kopstation ligt een niveau boven de doorgaande lijnen. Hier beginnen treinen naar Nara en Wakayama. Ze rijden eerst een rondje over de ringlijn en komen dan terug op Tennoji via de doorgaande lijnen.

Naast het JR station ligt het Kintetsu station. De naam van het Kintetsu station zorgt vaak voor verwarring onder bezoekers, omdat het een compleet andere naam heeft: Osaka-Abenobashi. Osaka-Abenobashi is de terminus van de Minami-Osaka-lijn die aansluiting heeft op het hele netwerk van Kintetsu.

Onder het JR station ligt een metrostation dat wel de naam Tennoji heeft. De Tanimachi-lijn en de Midosuji-lijn kruisen elkaar hier. De Midosuji-lijn is voor de verbinding tussen Umeda en Tennoji de grote concurrent van de Osaka-ringlijn. De Midosuji-lijn is de drukste metrolijn van Osaka verbind eigenlijk alle belangrijke centra van Osaka met elkaar. Zo stoppen Midosuji-lijn treinen in Umeda, Namba en Tennoji.

Als je Tennoji station aan de westzijde uitloopt ben je bijna direct in Tennoji Park. Hier is onder andere de dierentuin van Osaka gehuisvest.

Een paar honderd meter ten noorden van Tennoji station ligt Shitenno-ji, de oudst Boedhistische tempel van Japan. Shitenno-ji werd in 593 gebouwd door een lokale prins. Hij liet de tempel bouwen door Koreaanse timmerlui. Logisch dat Boedhistische tempels wel wat weg hebben van Koreaanse paleizen.  Tempels zijn van hout en worden een keer in de 30 à 50 jaar helemaal opnieuw gebouwd. Het huidige complex stamt uit 1963 en is dus aan vervanging toe. Dat maakt het complex echter niet minder indrukwekkend.

De buurt ten zuiden van het station was oud en enigszins vervallen. Er is de laatste paar jaar echter behoorlijk wat veranderd hier en het begint langzaam een hippe buurt te worden. Je vindt er al behoorlijk wat leuke winkeltjes en cafeetjes waar je prima kunt genieten van een heerlijke kop koffie.