Geld opnemen in Japan

Hoe zit het met geld opnemen in Japan?

Reizen kost (helaas) geld. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je daar tijdens je reis genoeg van hebt. Maar niet minder belangrijk is dat je er gebruik van kunt maken. Je kunt nog zoveel geld op je bankrekening hebben staan, als je er tijdens je reis niet bij kunt heb je er niets aan. Laten we dus een kijken hoe het zit met geld opnemen in Japan.

Japan Forum

Vraag over Japan?

Stel ‘m op Japan Forum!

Pinnen

In Nederland en België zijn we gewend dat we vrijwel overal kunnen pinnen. Veel mensen hebben dan ook nauwelijks nog contant geld bij zich. Als je toch contant geld nodig hebt kun je bij iedere geldautomaat geld opnemen, ongeacht welke bank het is.

Japan draait nog grotendeels op contant geld en een algemene standaard zoals wij dat kennen met pinnen is er eigenlijk niet. Creditcards worden wel op veel plekken geaccepteerd, dus het om in Japan met een betaalkaart te kunnen betalen moet het een VISA of Mastercard kaart zijn. In Nederland is de uitrol begonnen van debetkaarten van VISA en Mastercard en als je er al een hebt kun je die gebruiken in winkels in Japan. Heb je echter (nog) een betaalkaart met het Maestro of het V PAY logo dan kun je niet pinnen in winkels.

Geld opnemen

Nu we weten dat pinnen niet de meest geschikte optie is komen we bij contant geld terecht. Cash wordt overal geaccepteerd, dus is het als reiziger handig om er voldoende van te hebben. Japan is gelukkig een bijzonder veilig land en met contant geld rondlopen is dan ook niet iets om bang voor te zijn. Uiteraard is het wel altijd verstandig om goed na te denken over je veiligheid.

Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je geld op wilt nemen:

  • Geldautomaten bij banken accepteren meestal alleen maar bankkaarten die door die bank zelf uitgegeven zijn. Geld opnemen bij een filiaal van een bank is dus met je Nederlandse of Belgische betaalpas geen optie.
  • ATMs van de Japan Post Bank zijn daarop een uitzondering en zijn wel geschikt voor gebruik van internationale kaarten.
  • Bij (vrijwel) alle convenience stores van grote ketens zoals 7 Eleven, Lawson en FamilyMart staat een ATM die geschikt is voor internationale betaalkaarten.

Je kunt dus met je Nederlandse of Belgische pinpas geld opnemen bij de automaten van Japan Post Bank en in de duizenden convenience stores die door het hele land te vinden zijn. Kaarten met Maestro, V PAY, Mastercard en VISA logo’s zijn er te gebruiken.

Kosten

In Europa is geld opnemen bij een geldautomaat bijna altijd gratis. Wanneer je met je buitenlandse kaart bij een Japanse ATM geld haalt worden er wel kosten in rekening gebracht. Je bank zal kosten in rekening brengen voor het omrekenen van euro’s naar Japanse yen. Hoeveel dat is verschilt per bank maar is meestal een klein percentage van het bedrag dat je opneemt. Verder brengt de Japanse geldautomaat een paar euro in rekening voor het gebruik.

TIP: om de kosten tot een minimum te beperken neem per keer wat grotere bedragen op en beperk het aantal keer dat je tijdens je reis geld opneemt.

Wisselkoers

Met een gunstige wisselkoers krijg je meer Japanse yen voor je euro en is je reis dus iets goedkoper. Over de afgelopen decennia heeft de koers tussen ¥ 120 en ¥ 180 voor € 1 geschommeld. Dit is de huidige wisselkoers:

¥ 171 = € 1

Voor iets waar je in Nederland € 1 betaald ben je in Japan ongeveer ¥ 100 kwijt. Met een gunstige wisselkoers maakt dit Japan dus een niet al te dure reisbestemming.