Kosten levensonderhoud in Japan

Is Japan een duur land?

Je hoort vaak dat Japan een duur land is. Maar hoeveel is daar nou van waar? Zou van het bijvoorbeeld met de huur van een flatje eigenlijk reuze mee. Ja, Tokyo heeft jaren bijna bovenaan gestaan in het lijstje met duurste steden ter wereld. Maar in de 2014 versie van dat lijstje kwam de hoofdstad van Japan niet hoger dan plaats 9 en sinds 2018 is de stad zelfs helemaal uit de top 10 verdwenen.

Japan Forum

Vraag over Japan?

Stel ‘m op Japan Forum!

Is reizen in Japan duur?

Alles is relatief, dus of iets duur is hangt ervan af waar je het mee vergelijkt. Nee, Japan is niet zo goedkoop als landen als Cambodja, Vietnam, Thailand en in mindere mate Zuid-Korea. Je moet niet verwachten met een reisbudget van € 100 een week te kunnen leven als een koning.

De levensstandaard in Japan is vrijwel gelijk aan die in Nederland en zo zijn de inkomens en kosten. Waar een Nederlander € 1 verdient krijgt een Japanner ¥ 100 en wat in Nederland € 1 kost, kost in Japan ¥ 100. Neem dat niet te letterlijk, denk voornamelijk aan eerste levensbehoeften.

Het voordeel voor jou als reiziger zit in de wisselkoers. Je krijgt namelijk voor € 1 ongeveer ¥ 170. Met andere woorden, waar je in Nederland € 1 voor betaalt, kost je in Japan maar € 0.59.

Dat geldt voor accommodatie, eten, vervoer, attracties, etc.

Dat wil echter niet zeggen dat je niet op je centen kunt en hoeft te letten. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de goedkoopste manier van reizen in Japan. De collega’s van Tofugu hebben een paar goede tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen zoveel mogelijk waar te krijgen voor je yen. Voor alles van accommodatie tot eten en van transport tot karaoke, Tofugu vertelt je hoe je het zo goedkoop mogelijk voor elkaar krijgt.

Reizen in Japan hoeft niet heel erg duur te zijn

Woonruimte is duur

Hoe je het ook went of keert, wonen in Tokyo is verre van goedkoop. Tenminste, als je verwacht behoorlijk wat ruimte te hebben. De prijs per vierkante meter van woonruimte ligt nergens in Japan hoger. Je betaalt dus meer voor een appartement van 50 vierkante meter in Tokyo dan bijvoorbeeld in Osaka.

In de praktijk betekent dat echter niet dat je duurder uit bent voor een appartement, maar dat het appartement waar je woont kleiner is.

Hetzelfde geldt voor hotelkamers. Neem je genoegen met (iets) minder ruimte dan kun je in Tokyo ook prima goedkope hotels vinden.

Japan is een duur land om in te wonen