JET Programme

JET Programme

JET Programme

Het programma van de Japanse overheid om buitenlandse Engels-sprekers aan te trekken heet JET Programme.

JET Programme

Naast banen in het bedrijfsleven en het grote aanbod van commerciële instelling die Engelse les aanbieden in Japan wordt er natuurlijk op de middelbare school ook aandacht besteed aan de taal. Hoewel de Japanse leraren natuurlijk de grammatica en het vocabulaire goed beheersen, laat de uitspraak vaak te wensen over. Om dit probleem te ondervangen roept de Japanse overheid via het JET Programme de hulp in van Engels-sprekende buitenlanders.

Op de scholen worden deelnemers ingezet als ALT (Assistant Language Teacher) die de Japanse leraar ondersteund. Engels hoeft niet je eerste taal te zijn, zolang je het maar vloeiend spreekt. De Japanse overheid werft jaarlijks een aantal buitenlanders om op Japanse openbare scholen te werken als ALT.

JET Programme staat voor Japan Exchange & Teaching Programme en wordt verzorgd door de Japanse overheid.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor een plekje in JET moet je tenminste aan de volgende toelatingseisen voldoen:

 • Interesse: je moet interesse hebben in Japan, ervoor open staan om je te verdiepen in de lokale cultuur en jouw cultuur te delen met de lokale bevolking.
 • Gezondheid: je moet fysiek en mentaal gezond zijn.
 • Opleiding: je hebt een diploma van een 3-jarige lerarenopleiding óf een minimaal een Bachelor in een willekeurige richting.
 • Staatsburger: je bent staatsburger van het land waar de werving plaats vind.
 • Engels: je spreekt vloeiend Engels met een goede uitspraak en intonatie.
 • Eerdere deelname: je hebt niet deelgenomen aan het JET Programme in de afgelopen 6 jaar.
 • Eerdere afwijzing: je hebt niet in het verleden een aangeboden positie van het JET Programme geweigerd.
 • Woonplaats: je hebt in de afgelopen 10 jaar maximaal 4 jaar in Japan gewoond.
 • Relatie met Japan: je hebt de wil om ook na afronding van het programma een proactieve relatief te onderhouden met Japan en de lokale gemeenschap waar je gestationeerd was.
 • Onderwijs: je hebt interesse in het Japanse onderwijssysteem.
 • Werken met kinderen: je moet interesse hebben in het werken met kinderen.
 • Kwalificatie: je moet kwalificaties hebben als taaldocent óf een sterkte motivatie hebben om taallessen te geven.

Dit zijn de belangrijkste eisen waar een ALT aan moet voldoen. Het volledige overzicht van de alle actuele eisen vind je hier.

Sollicitatieprocedure

De sollicitatieprocedure is een langdurig proces en de concurrentie is enorm. Voor succesvolle kandidaten is de beloning de moeite waard: je mag een jaar in Japan werken, wonen en jezelf helemaal onderdompelen in de fantastische cultuur.

Werving en selectie voor het JET Programme wordt gedaan door het Japanse Ministerie van Buitenlandse Zaken via ambassades en consulaten. Wil je je graag aanmelden voor het programma, dan moet je dus bij de Japanse ambassade in Den Haag zijn.

Je hebt de volgende documenten nodig (te downloaden op deze pagina):

 • Aanmeldingsformulier
 • Medische eigenverklaring
 • Verklaring van arts

LET OP: alle documenten moeten op de computer ingevuld worden, geprint en met de hand worden ondertekend. Met de hand ingevulde documenten worden niet geaccepteerd.

Op deze pagina van de Japanse ambassade lees je precies welke documenten je nog meer moet aanleveren. Van een aantal documenten dien je behalve het origineel ook een aantal kopieën aan te leveren. Op bladzijde 4 van de handleiding staat een tabel met alle benodigde documenten en het aantal kopiëen dat verwacht wordt.

Op de website van de Japanse Ambassade in Den Haag vind je de meest recente informatie over de aanmeldingsdeadline en de huidige wervingsperiode.

De 7 stappen

Om te solliciteren voor het JET Programme doorloop je de volgende 7 stappen.

Duur succesvolle procedure: 270 dagen

Solliciteren

JET Programme

Meld je aan voor het JET Programme door alle benodigde documenten volledig ingevuld en voor de deadline op te sturen naar de Japanse Ambassade in Den Haag.

Beoordeling

JET Programme

Na ontvangst wordt je sollicitatie beoordeeld door de Japanse Ambassade. Ongeveer één maand na het verstrijken van de deadline ontvang je bericht over het resultaat van de eerste beoordeling.

Sollicitatiegesprek

JET Programme

De kandidaten die in de eerste beoordeling positief bevonden zijn worden ongeveer één maand na beoordeling uitgenodigd voor een persoonlijk sollicitatiegesprek op bij de Japanse Ambassade in Den Haag.

Uitslag van sollicitatiegesprek

JET Programme

Ongeveer twee maanden na het sollicitatiegesprek worden alle kandidaten op de hoogte gesteld over de uitkomst.

Medische keuring en plaatsing

JET Programme

Tussen één en drie maanden na het vernemen van de uitslag dienen succesvolle kandidaten een medische keuring te laten doen en wordt de plaatsing bekend gemaakt.

Oriëntatie en training

JET Programme

Gelijktijdig met de vorige stap vinden er oriëntatie- en trainings sessies plaats in de Japanse Ambassade in Den Haag.

Vertrek

JET Programme

Ongeveer 9 maanden na het verstrijken van de aanmeldingsdeadline vertrekken de nieuwe ALTs naar Tokyo voor verdere training en het begin van een nieuw avontuur.

Leveren:

 • Aanmeldingsformulier
 • Medische eigenverklaring
 • Verklaring van arts

Gereedschap:

 • Geduld
 • Doorzettingsvermogen