Werken als model

Werken als model

Japan is dol op “het westen”. Vooral Amerika vinden ze helemaal te gek. Je ziet dan ook relatief veel westerlingen in Japanse advertenties. Niet dat de Japanse modellen het zelf niet kunnen, maar het geeft een product internationale allure als het door een westerling vastgehouden wordt in het reclamefilmpje.

Er is dus een markt voor westerse modellen in Japan. Omdat er simpelweg niet zoveel westerlingen in Japan rondlopen is de kans dat je gevraagd wordt groter. Je moet er wel serieus mee bezig zijn en naar Japan afreizen om daar als model te gaan werken zit er niet voor iedereen in.

Werken als model in Japan

Om in aanmerking te komen voor modellenwerk in Japan zul je zelf een paar stappen moeten zetten:

  • Schrijf je in bij een agentschap

    Het agentschap functioneert als tussenpersoon tussen jou en de opdrachtgever. Je werkt dus niet voor het agentschap, maar het agentschap brengt jou in direct contact met de opdrachtgever (en rekent jou daar natuurlijk een bedrag voor). Daar ligt ook al direct de eerste uitdaging. Om namelijk een werkvisum voor Japan te krijgen heb je eerst een werkgever nodig die je wil sponsoren. Daarvoor ben je bij een agentschap aan het verkeerde adres. Je zult dus eerst een baan moeten vinden bij bijvoorbeeld een Engelse school. Ook als je een achtergrond hebt in IT of Headhunting zijn er wel wat mogelijkheden. Sinds april 2020 is voor het bovendien voor Nederlanders mogelijk om een Working Holiday Visum aan te vragen. Als je eenmaal werk en een visum hebt dan kun je in je vrije tijd aan de slag om je carrière als model te beginnen.

  • Profileer jezelf

    Een werkvisum is de eerste stap. Je zult jezelf ook enigszins op de kaart moeten zetten voor je eruit springt bij je aanmelden bij een agentschap. Als je al modellenwerk gedaan hebt in Nederland schrijf een blog (kun je gratis aanmaken op bijvoorbeeld WordPress.com) en promoot jezelf. Dat laat zien dat je serieus bent.

Agentschappen

Dan is het tenslotte tijd om je aan te melden bij zoveel mogelijk agentschappen. In dit geval geldt zeker dat meer beter is. Aanmelden is vaak een fluitje van een cent. Je zult wel de nodige voorbereidingen moeten treffen. Dat blog ter zelfpromotie is daar een voorbeeld van, maar zorg ook dat je een portfolio hebt om te laten zien. Als je zover bent, kijk dan eens naar de volgende agentschappen: