Werkvisum

Japans werkvisum in 4 stappen

In het kort

Als je in Japan wilt werken en je bent geen Japans staatsburger dan heb je een werkvisum nodig. Hier lees je precies hoe je aan zo’n visum komt.

Als je langer dan 3 maanden in Japan wilt verblijven moet je een visum hebben. Als je in Japan wilt werken moet je een werkvisum (of een Working Holiday visum) hebben. Maar hoe kom je aan een werkvisum?

Het krijgen van een visum voor Japan is een beetje een krom proces. Om een visum te krijgen met je een verblijfsdoel hebben. Dat betekend dus dat je werk moeten hebben of getrouwd moet zijn met een Japans staatsburger. Veel kleinere bedrijven nemen echter alleen maar mensen aan die al een visum hebben. Je zult dus in eerste instantie een bedrijf moeten vinden dat je aan wil nemen zonder dat je een visum hebt om je vervolgens te helpen bij de aanvraag.

Het bedrijf moet in dat geval voor jou een Certificate of Eligibility aanvragen bij de Japanse IND. Dat duurt 4-6 weken. Als dat binnen is kun je met dat certificaat bij de ambassade in Den Haag je werkvisum ophalen. Met dat visum moet je je binnen 1 maand na aankomst in Japan inschrijven bij de gemeente waar je gaat wonen. Zo’n 4 weken na inschrijving ontvang je je Alien Registration Card, de Japanse verblijfsvergunning. Op zich is het proces vrij pijnloos en zitten er voor jou amper kosten aan. Je moet alleen dus een bedrijf vinden die voor jou een Certificate of Eligibility wil aanvragen.

Als je eenmaal je verblijfsvergunning hebt dan mag je tijdens de geldigheidsduur van werkgever wisselen, zolang het werk maar onder de categorie van je werkvisum valt. Op het moment dat je je verblijfsvergunning moet verlengen moet je wel werk hebben. In zo’n geval hoeft je nieuwe werkgever niet opnieuw een Certificate of Eligibility aan te vragen. Als je dus eenmaal binnen bent in Japan kun je ook gaan solliciteren op vacatures bij bedrijven die verwachten dat je al een werkvisum hebt.

Japans werkvisum in 4 stappen

Voor de aanvraag van een werkvisum voor Japan moet je deze stappen doorlopen:

 1. De sponsor

  Om te beginnen zul je een sponsor moeten hebben. Je kunt hiervoor trouwen met een Japans staatsburger, maar dat is wellicht niet de meest eenvoudige manier. Wij richten ons hier op de ervaring om in Japan te werken, en gelukkig kan ook een werkgever optreden als sponsor. Zodra je een contract getekend hebt bij een van de bedrijven die op deze site beschreven staan (of elk ander in Japan gevestigd bedrijf) wordt het bedrijf jouw sponsor.

 2. Certificate of Eligibility

  Als je eenmaal een sponsor hebt dan zal die de eerste stap moeten zetten in het proces van de visumaanvraag. De sponsor vraagt bij het Japanse immigratiedienst een zogenoemd Certificate of Eligibility aan. Hiermee geeft je sponsor aan garant te staan voor jou wat betreft voorziening in je levensonderhoud.

 3. Aanvraag indienen

  Als je sponsor bericht heeft gekregen van de Japanse immigratiedienst dat ze de aanvraag goedgekeurd hebben ontvang je het Certificate of Eligibility en visum aanvraagformulier van je sponsor. Je dient dit formulier volledig in te vullen en beide documenten in te leveren bij de Japanse Ambassade in Den Haag.

 4. Visum ophalen

  Als de ambassade je aanvraag verwerkt heeft verwerkt krijg je bericht dat je je visum kunt komen ophalen. Je krijgt een sticker in je paspoort waar je Japan één keer mee binnen komt. Als je eenmaal binnen bent en je bent gesetteld in je appartement moet je je zo snel mogelijk melden bij het gemeentehuis om de eenmalige toegang om te laten zetten in een verblijfsvergunning, die in Japan Alien Registration genoemd wordt. Om niet elke keer deze hele procedure te hoeven doorlopen kun je bij de Immigration Office in jouw regio een re-entry permit in je paspoort laten plakken.