Working Holiday visum

Working Holiday visum Japan

Working Holiday Japan

Beschikbaar voor Nederlands staatsburgers

van 18 t/m 30 jaar oud

in het bezit van een retour ticket

met minimaal EUR 1.800 aan spaargeld

in goede gezondheid

Sinds 1 april 2020 is het mogelijk om een Working Holiday Visum aan te vragen voor Japan. Het Working Holiday Visum is bedoeld voor jonge mensen die maximaal een jaar in Japan door willen brengen en geeft toestemming om tijdens het verblijf te werken.

Op de website van de Ambassade van Japan in Nederland staat een volledig overzicht en de voorwaarden. De belangrijkste punten en links naar alle documenten die je nodig hebt voor je aanvraag vind je hieronder.

Working Holiday aanvragen

Een Working Holiday Visum vraag je aan op de Japanse ambassade in Den Haag. Let wel even goed op de openingstijden zoals ze op de website van de ambassade staan. Visumaanvragen kunnen alleen ‘s ochtends behandeld worden. De kosten van een aanvraag bedragen EUR 24, te voldoen in contact geld.

Ambassade van Japan

Tobias Asserlaan 5, Den Haag

Verder heb je nodig:

 • Nederlands paspoort, tenminste geldig voor de volledige verblijfsduur in Japan.
 • Aanvraagformulier, volledig ingevuld, download het formulier hier.
 • Recente pasfoto van 35mm x 45mm, niet ouder dan 6 maanden.
 • Curriculum Vitae, je opleidings- en arbeidsverleden ingevuld op dit formulier.
 • Reisplan, een overzicht van je geplande verblijfsduur en activiteiten ingevuld op dit formulier.
 • Motivatiebrief, je motivatie voor het aanvragen van een Working Holiday Visum, minimaal een A4-tje in het Engels.
 • Ticket bevestiging, een bevestiging van een enkele reis of retourvlucht, hoeft nog niet betaald te zijn maar al wel bevestigd.
 • Bewijs van financiële middelen in de vorm van een bankafschrift van een rekening in je eigen naam, waaruit blijkt dat je minimaal EUR 1.800 (in geval van een ticket bevestiging van een retourvlucht) of EUR 3.600 (in geval van een ticket bevestiging van een enkele reis) tot je beschikking hebt.
 • Ziektekostenverzekering, een getekende verklaring waarin je bevestigd een Japanse ziektekostenverzekering af te sluiten direct na aankomst in Japan.

Benodigde formulieren

Na het indienen van je aanvraag kun je het volgende verwachten:

 • Over het algemeen worden visum aanvragen binnen 5 werkdagen verwerkt.
 • Als het visum afgegeven is, heb je 3 maanden de tijd om voor de eerste keer Japan binnen te gaan.
 • Vanaf de eerste toegang mag je maximaal 1 jaar in Japan verblijven.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak mag ik Japan in tijdens de geldigheidsduur?

Met het Working Holiday Visum mag je eenmalig Japan in binnen 3 maanden na goedkeuring van de visumaanvraag. Moet je om wat voor reden dan ook het land tussentijds verlaten en wil je daarna weer terug, dan heb je een Special Re-entry Permit nodig. Dit is een sticker in je paspoort die je kunt krijgen op de luchthaven op het moment van vertrek.

Moet ik me na aankomst in Japan ergens registreren?

Bij aankomst in Japan ontvang je een resident card. Op de grote internationale luchthavens worden deze kaarten ter plekke verstrekt. Kom je binnen via een regionale luchthaven of een zeehaven dan ontvang je de resident card per post. Zodra je een vaste woonplaats gevonden hebt meldt je je bij het lokale gemeentehuis met je resident card om je in te schrijven.

Moet ik een Japanse ziektekostenverzekering afsluiten?

Het is voor alle inwoners van Japan verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben, net als in Nederland. De National Health Insurance is een openbare optie die toegankelijk is voor iedereen zonder permanent arbeidscontract en wordt door de lokale overheden geregeld. Op het moment dat je je meldt om je in te schrijven bij het lokale gemeentehuis moet je je ook direct inschrijven voor deze ziektekostenverzekering.

Wat kost de National Health Insurance?

De National Health Insurance kost ¥ 3.500 per maand. Voor iedere medische behandeling betaal je zelf 30% van de kosten. De overige 70% wordt door de verzekering betaald.

Heb ik dan nog een reisverzekering nodig?

De Japanse National Health Insurance dekt alleen medische behandelingen ter plaatse. Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor je langdurig gehandicapt raakt of om medische redenen urgent terug moet naar Nederland. Die kosten worden niet gedekt door de Japanse ziektekostenverzekering. Voor een veilige en zorgeloze reis is het daarom wel verstandig om ook een reisverzekering af te sluiten.

Werk vinden

Eenmaal aangekomen in Japan wil je natuurlijk het land verkennen, maar wil je ook werken. Met een Working Holiday Visum kom je in aanmerking voor de meeste reguliere vacatures. Kijk bijvoorbeeld eens op een van de speciale vacature sites voor buitenlanders, schrijf je in als model, ga werken in een skigebied of maak gebruik van de volgende diensten:

 • Hello Work: De Japanse overheid heeft in vrijwel alle steden arbeidsbureaus onder de naam Hello Work. Voor de meeste banen die hier aangeboden worden is een bepaalde niveau van kennis van de Japanse taal wel handig.
 • Employment Center for Foreigners: In Tokyo, Osaka en Nagoya zijn speciale Employment Centers for Foreigners die zich specifiek richten op buitenlanders en hun diensten aanbieden in het Engels.