Badzout: mijn favoriete Japanse souvenir

Badzout: mijn favoriete Japanse souvenir

Als je zo af en toe Ervaar Japan leest dan weet je dat ik getrouwd ben met een Japanse. Op dit moment wonen we in Nederland en gaan we een keer per jaar op bezoek bij de schoonfamilie. Voor sommigen is zelfs een keer per jaar met de schoonfamilie al veel. Gelukkig kan ik het uitstekend vinden met mijn schoonouders. We komen altijd thuis met een koffer vol souvenirs, inclusief mijn favoriet.

Een keer in de zoveel tijd pakt mijn schoonmoeder een doos vol met Japanse goedheden die we in Nederland nauwelijks kunnen vinden. Zo hebben we altijd genoeg umeboshi, soba, ramen en furikake in huis. Af en toe stopt mijn schoonmoeder er ook iets bij om ons te verwennen.

Ik ben verzot op Japanse baden. De openbare badhuis cultuur is er nog springlevend en uiteraard ligt het land vol met vulkanische heetwaterbronnen. De vulkanische activiteit zorgt voor een hoop mineralen in het badwater. Waarschijnlijk zit iedere badhuis-eigenaar na sluitingstijd met een zeefje aan de bron, want die mineralen zijn verkrijgbaar als badzout.

Of het nu onze eigen koffer is die we inpakken of een doos ingepakt door mijn schoonmoeder, vaak is er net genoeg plek voor mijn favoriete Japanse souvenir: zakjes badzout.

Er zijn ruim 3.000 heetwaterbronnen in Japan. Als je iets weet van Japan ken je ze waarschijnlijk wel als onsen. Niet iedere bron is rijk aan mineralen hoor. Maar er zijn er toch wel flink wat die claimen een helende werking te hebben.

Die helende werking komt volgens mij hoofdzakelijk door de ontspanning van het baden. Je voelt de stress je lichaam uit stromen. Maar dat terzijde.

Tabi no Yado badzout


Tabi no Yado badzout

Veel van die mineralen laten zich prima vangen en in een zakje stoppen. Mijn favoriet zijn de badzouten van Tabi no Yado (旅の宿). Van overal in Japan verzamelt deze producent mineralen uit hete bronnen. “Tabi no Yado” betekent letterlijk “reis accommodatie”. Het idee is dus dat je hiermee de reis naar een onsen resort herbeleeft.

Badzout van bijvoorbeeld Kneipp zorgt voor een kleurtje en een geurtje in je badwater. Veel van de badzouten van Tabi no Yado zorgen voor een troebel bad. Mijn favoriet is het witte zout. In de eerste stad waar ik in Japan woonde, Kusatsu, ging ik graag naar het badhuis in de buurt. Daar hadden ze een bad met precies deze mineralen. Voor mij dus absoluut onderdeel van mijn Japan ervaring.

Heb je niet het geluk dat je schoonmoeder zo nu en dan een doosje badzout opstuurt? Er zijn best anderen die dat graag voor je zouden doen hoor. Zo zou je bijvoorbeeld eens kunnen kijken op Amazon.