Duurzaam naar Japan

Duurzaam naar Japan

Carbon footprint

Je vliegreis zorg voor 75-80% van de carbon footprint van je reis naar Japan.

Duurzame pakketreizen van Riksja Travel

We beginnen ons steeds bewuster te worden van onze impact op het klimaat. Op de een of andere manier zullen we ons moeten aanpassen om onze carbon footprint te verkleinen. Reizen, vooral naar verre bestemmingen zoals Japan, zorgt voor behoorlijk wat uitstoot. Door bewuste keuzes te maken kunnen we de impact van onze reizen compenseren en terugdringen.

Bij duurzaamheid moet je overigens niet alleen denken aan het impact van jouw reis op het klimaat. Je bezoek heeft ook invloed op de lokale bevolking. Dit is veel breder dan de klimaat-gerelateerde uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan problemen als over-toerisme in Amsterdam en Venitië of uitbuiting in Thailand.

Ga bewust op reis en denk na over jouw impact op het klimaat, maar ook op de lokale bevolking.

Duurzame pakketreizen

Een duurzame reis begint met de keuze voor een duurzaam reispakket. Een aantal touroperators bieden prima pakketreizen aan, maar lang niet overal wordt kritisch gekeken naar de impact op milieu en samenleving.

Riksja Travel

Riksja Travel is een touroperator met een bijzondere focus op duurzaamheid. Bij iedere Riksja reis is goed nagedacht over de impact op de natuur en de lokale samenleving op de bestemming.

Je krijgt altijd in ieder geval:

 • CO2-compensatie, onder andere door in Kenia en India energiezuinige kooktoestellen te leveren aan de bevolking in en door een bosbeheer-project in Brazilië
 • Sociaal verantwoorde excursies, onder andere door lokale samenwerkingen op alle bestemmingen en alleen kleinschalige excursies die op een positieve manier bijdragen aan de lokale bevolking

Zelf doen

Natuurlijk kun je zelf ook behoorlijk wat doen om je reis naar Japan zo duurzaam mogelijk te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de vliegreis, maar ook de hotels die je boekt kunnen een verschil maken.

Duurzaam vliegen

Hoe je het ook went of keert, om in Japan te komen zul je in het vliegtuig moeten stappen. Ja, je zou kunnen kiezen voor de Transsiberië Express maar voor een reis van een paar weken is dat geen reëele optie. Je bent dus aangewezen op het vliegtuig.

Echt duurzaam vliegen is (voorlopig nog) een illusie. En over het nut van CO2-compensatie raken de meningen steeds meer verdeeld. Vooral omdat het erg lang duurt voordat de bomen die geplant worden de uitstoot van je vlucht weer uit te atmosfeer getrokken hebben.

Maar laten we wel wezen, iets doen is beter dan niets doen! Wil je je vliegreis naar Japan zo duurzaam mogelijk maken, kijk dan eens naar de projecten van deze organisaties:

Een paar tips mm de carbon footprint van je vliegreis te beperken:

 • Vlieg rechtstreeks
  Opstijgen en landen zorgt voor meer uitstoot dan vliegen op cruise snelheid. Beperk dus het aantal keer dat je opstijgt en landt door te kiezen voor een rechtstreekse vlucht.
 • Bagage
  Neem alleen kleren mee die je echt nodig hebt. Iedere kilo extra in een vliegtuig zorgt voor meer brandstofverbruik en dus meer uitstoot. Bekijk van tevoren het weer in Japan en pak je koffer duurzaam in door geen overbodige kleren mee te nemen.
 • Digitale ticket & instapkaart
  Hoe minimaal het verschil ook lijkt, kies voor een digitaal ticket en een digitale instapkaart. Ook het papier wat daar anders voor gebruikt zou worden telt mee voor je carbon footprint.
Vliegtuig

Op je bestemming

Hierboven las je dat 75-80% van de carbon footprint van je reis naar Japan bestaat uit je vlucht. De overige 20-25% wordt veroorzaakt door uitstoot die je genereert tijdens je verblijf.

Ga bewust en duurzaam op reis en maakt de carbon footprint op je bestemming zo klein mogelijk:

 • Airco in je hotelkamer
  In steden als Tokyo en Osaka is met het raam open slapen geen optie. Het geluid van de stad raast de hele nacht door. Met het raam dicht en de airco aan slaap je beter. Zet de airco in de zomer op 27°C en slaap met alleen een laken.
 • Neem de trein
  Met de trein kom je in iedere uithoek van Japan. Voor de langere afstanden is de Shinkansen vaak bijna net zo snel als het vliegtuig.
 • Plastic tasjes
  Ga je boodschappen doen, dan krijg je er vaak een plastic tasje bij. Neem je eigen tas mee en vertel bij de kassa “fukuro wa irimasen“, dat betekent dat je geen plastic tasje nodig hebt.
 • Eigen eetstokjes
  In veel Japanse restaurants krijg je bij je maaltijd houten wegwerp-eetstokjes. Steeds meer Japanners zijn zich bewust van de impact dit heeft op het klimaat en nemen hun eigen eetstokjes meer als ze uit eten gaan. Zelf kun je onderweg ook ergens je eigen eetstokjes kopen. Hiermee verduurzaam niet niet alleen je reis, je houdt er ook nog een leuke souvenir aan over.
 • Souvenirs
  Het is altijd leuk om als herinnering een souvenir te kopen. Vermijdt de commercieel uitziende winkeltjes en koop een duurzaam lokaal product. Er is een stuk minder CO2 uitgestoten om dat product in de winkel te krijgen. Denk wel aan het gewicht, want iedere kilo extra betekent extra uitstoot tijdens je terugvlucht.
 • De verwarming thuis
  Als je op reis kan de verwarming thuis uit. Check of dat je slimme thermostaat niet onnodig je huis verwarmt tijdens je afwezigheid.
Mount Fuji