Duurzaam naar Japan

Duurzaam naar Japan

We beginnen ons steeds bewuster te worden van onze impact op het klimaat. Op de een of andere manier zullen we ons moeten aanpassen om onze carbon footprint te verkleinen. Reizen, vooral naar verre bestemmingen zoals Japan, zorgt voor behoorlijk wat uitstoot. Door bewuste keuzes te maken kunnen we de impact van onze reizen compenseren en terugdringen.

Bij duurzaamheid moet je overigens niet alleen denken aan het impact van jouw reis op het klimaat. Je bezoek heeft ook invloed op de lokale bevolking. Dit is veel breder dan de klimaat-gerelateerde uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan problemen als over-toerisme in Amsterdam en Venitië of uitbuiting in Thailand.

Ga bewust op reis en denk na over jouw impact op het klimaat, maar ook op de lokale bevolking.

Duurzame pakketreizen


Een duurzame reis begint met de keuze voor een duurzaam reispakket. Een aantal touroperators bieden prima pakketreizen aan, maar lang niet overal wordt kritisch gekeken naar de impact op milieu en samenleving.

Duurzame pakketreizen van Riksja Travel

Riksja Travel

Riksja Travel is een touroperator met een bijzondere focus op duurzaamheid. Bij iedere Riksja reis is goed nagedacht over de impact op de natuur en de lokale samenleving op de bestemming.

Je krijgt altijd in ieder geval:

 • CO2-compensatie, onder andere door in Kenia en India energiezuinige kooktoestellen te leveren aan de bevolking in en door een bosbeheer-project in Brazilië
 • Sociaal verantwoorde excursies, onder andere door lokale samenwerkingen op alle bestemmingen en alleen kleinschalige excursies die op een positieve manier bijdragen aan de lokale bevolking

Zelf doen


Vliegtuig

Duurzaam vliegen

Hoe je het ook went of keert, om in Japan te komen zul je in het vliegtuig moeten stappen. Ja, je zou kunnen kiezen voor de Transsiberië Express maar voor een reis van een paar weken is dat geen reëele optie. Je bent dus aangewezen op het vliegtuig.

Carbon footprint: Je vliegreis zorg voor 75-80% van de carbon footprint van je reis naar Japan.

Echt duurzaam vliegen is (voorlopig nog) een illusie. En over het nut van CO2-compensatie raken de meningen steeds meer verdeeld. Vooral omdat het erg lang duurt voordat de bomen die geplant worden de uitstoot van je vlucht weer uit te atmosfeer getrokken hebben.

Maar laten we wel wezen, iets doen is beter dan niets doen! Wil je je vliegreis naar Japan zo duurzaam mogelijk maken, kijk dan eens naar de projecten van deze organisaties:

 • GreenSeat investeert in duurzame energie in ontwikkelingslanden.
 • Trees for All plant bomen.
 • Hivos steunt biogas projecten in ontwikkelingslanden.

Een paar tips mm de carbon footprint van je vliegreis te beperken:

 • Vlieg rechtstreeks
  Opstijgen en landen zorgt voor meer uitstoot dan vliegen op cruise snelheid. Beperk dus het aantal keer dat je opstijgt en landt door te kiezen voor een rechtstreekse vlucht.
 • Bagage
  Neem alleen kleren mee die je echt nodig hebt. Iedere kilo extra in een vliegtuig zorgt voor meer brandstofverbruik en dus meer uitstoot. Bekijk van tevoren het weer in Japan en pak je koffer duurzaam in door geen overbodige kleren mee te nemen.
 • Digitale ticket & instapkaart
  Hoe minimaal het verschil ook lijkt, kies voor een digitaal ticket en een digitale instapkaart. Ook het papier wat daar anders voor gebruikt zou worden telt mee voor je carbon footprint.
Mount Fuji

Op je bestemming

Hierboven las je dat 75-80% van de carbon footprint van je reis naar Japan bestaat uit je vlucht. De overige 20-25% wordt veroorzaakt door uitstoot die je genereert tijdens je verblijf.

Ga bewust en duurzaam op reis en maakt de carbon footprint op je bestemming zo klein mogelijk:

 • Airco in je hotelkamer

  In steden als Tokyo en Osaka is met het raam open slapen geen optie. Het geluid van de stad raast de hele nacht door. Met het raam dicht en de airco aan slaap je beter. Zet de airco in de zomer op 27°C en slaap met alleen een laken.

 • Neem de trein

  Met de trein kom je in iedere uithoek van Japan. Voor de langere afstanden is de Shinkansen vaak bijna net zo snel als het vliegtuig.

 • Plastic tasjes

  Ga je boodschappen doen, dan krijg je er vaak een plastic tasje bij. Neem je eigen tas mee en vertel bij de kassa “fukuro wa irimasen“, dat betekent dat je geen plastic tasje nodig hebt.

 • Eigen eetstokjes

  In veel Japanse restaurants krijg je bij je maaltijd houten wegwerp-eetstokjes. Steeds meer Japanners zijn zich bewust van de impact dit heeft op het klimaat en nemen hun eigen eetstokjes meer als ze uit eten gaan.

 • Souvenirs

  Het is altijd leuk om als herinnering een souvenir te kopen. Vermijdt de commercieel uitziende winkeltjes en koop een duurzaam lokaal product. Er is een stuk minder CO2 uitgestoten om dat product in de winkel te krijgen. Denk wel aan het gewicht, want iedere kilo extra betekent extra uitstoot tijdens je terugvlucht.

 • De verwarming thuis

  Als je op reis kan de verwarming thuis uit. Check of dat je slimme thermostaat niet onnodig je huis verwarmt tijdens je afwezigheid.