Hakone is een lieflijk dorpje aan de voet van Mount Fuji en een van de 10 mooiste stadjes van Japan. Niet zo heel ver weg van de gonzende metropool van Tokyo die 24 uur per dag door raast en toch rustgevend. Hakone is een dorp met tempels, tuinen met houten bruggetjes, rode lantaarns en schrijnpoorten. Het is toeristisch maar kalm, ingeklemd tussen de heuvels.

Dit is de perfecte uitvalsbasis om het Fuji-Hakone-Izu National Park te verkennen. Hier vind je de Grote Kokende Vallei (Owakudani), Hakone Jinja schrijn, het Ashinoko Meer en het Hakone Openlucht Museum.

Verder staat de regio bekend om de uitstekende onsen kuuroorden. Ondergrondse vulkanische activiteit zorgt voor een weelde aan warmwaterbronnen die bij uitstek geschikt zijn om in te baden. De meeste hotels hier hebben een onsen bad speciaal voor hotelgasten.

Hakone is helemaal ingericht op toeristen, en het National Park is dan ook uitstekend te bereiken. Er zijn verscheidene vormen van openbaar vervoer: de trein, een kabeltreintje, een kabelbaan, de bus en zelfs een schip dat op het Ashinoko Meer rond vaart.

Openbaar vervoer


Vanaf Tokyo is Hakone uitstekend bereikbaar per trein. Een idyllisch bergtreintje verbindt de verschillende dorpskernen met de stad Odawara. Hier sluit het bergtreintje aan op de Odakyu Railway die een rechtstreekse onderhoudt vanuit de wijk Shinjuku in Tokyo. Ook de Tokaido Shinkansen stopt in Odawara, ideaal voor verbinding met Tokyo, Nagoya, Kyoto en Osaka. Op de Shinkansen kun je gebruik maken van de Japan Rail Pass. Die is echter op de Odakyu treinen niet geldig.

Trein

Vanaf Odawara rijdt het bergtreintje van de Tozan Railway via Yumoto naar Gora. Deze treinverbinding vormt de ruggengraat van het openbaar vervoer in het gebied. Vanaf de verschillende stations vertrekken bussen en kabelbanen naar bestemmingen dieper in de regio.

Funicular

Vanaf Gora voert een funicular de berg Sounzan op. Het treintje rijdt door een bebost gebied met spectaculaire uitzichten. In de zomermaanden bloeien honderden hortensia’s langs het spoor.

Kabelbaan

Vanaf Sounzan voert een kabelbaan je verder via Owakudani naar Togendai, aan de noordkust van het Ashinoko Meer.

Boot

Vanaf Togendai kun je met de boot verder naar Hakone-machi en Motohakone aan de zuidkust van het Ashinoko Meer.

Bus

Bij de verschillende haltes van alle andere vervoersmiddelen kun je overstappen op buslijnen die je naar de overige bezienswaardigheden brengen.

Hakone Tozan Railway

Overnachten in Hakone


De regio rond Hakone is vrij groot, met behoorlijk wat keuze aan overnachtingsmogelijkheden. Veel toeristen verblijven in Yumoto, het eindpunt van de treinen uit Tokyo en Odawara. Deze dorpskern is daardoor erg toeristisch. Leuker is het om te verblijven in een van de andere dorpskernen in de regio.

Tonosawa

Deze locatie ligt prachtig en relatief afgelegen langs een rivier. Voor een echte rustige berg-ervaring is Tonosawa de beste keuze.

Gora

Gora ligt midden in de natuur omgeven door een Nationaal Park. Kom je naar de regio voor de natuur, dan zit je in Gora perfect. Geniet van lange wandelingen en een aantal openlucht onsen (warmwaterbronnen).

Motohakone

Officieel is dit het centrum. Veel bezienswaardigheden liggen hier in de buurt van. Omdat je iets langer moet reizen om er te komen voelt het minder toeristisch aan dan Yumoto.

Tours & excursies

Ontdek de leukste dingen om te doen in Hakone. Boek tickets en activiteiten online met de besteprijsgarantie! Lees beoordelingen over populaire tours en attracties in Hakone.

Mount Fuji

Zien & doen in Hakone


Ashinoko

Ashinoko Meer

Het meer Ashinoko is 3.000 jaar geleden ontstaan na de laatste uitbarsting van Mount Hakone. Vanaf het meer heb je uitzicht op Mount Fuji.

Choan-ji

Choan-ji

De Boeddhistische tempel Choan-ji ligt in een rustig gebied in de regio. In de herfst is het een populaire spot om van de verkleurende bladeren te genieten.

Hakone Jinja

Hakone Jinja

Dit prachtige Shinto heiligdom staat diep in het bos aan de oever van het Ashinoko Meer. Een van de torii poorten staat zelfs in het water.

Hakone Onsen

Hakone Onsen

De warmwaterbronnen vormen een populair kuuroord en leveren water aan tientallen baden in de regio.

Hakone Ropeway

Hakone Ropeway

Deze kabelbaan is onderdeel van de sightseeing route door de regio. Tijdens de rit van 30 minuten heb je een prachtig uitzicht.

Kasteel Odawara

Kasteel Odawara

In de machtsstrijd om een verenigd Japan eind 16e eeuw speelde Kasteel Odawara een belangrijke rol.

Komagatake Ropeway

Komagatake Ropeway

De Komagatake Ropeway verbindt de oever van het Ashinoko Meer met de Kamogatake Peak. Vanaf de top is op heldere dagen is Mount Fuji te zien.

Owakudani

Owakudani

De vallei Owakudani ligt in een 3.000 jaar oude krater. In het gebied is veel vulkanische activiteit, wat voor bijzondere natuur zorgt.

Sengokuhara Grasveld

Sengokuhara Grasveld

Op de westelijke helling van Mount Hakone ligt een voor Japan bijzonder natuurverschijnsel. In het gebied Sengokuhara groeit een veld vol pampasgras.

Hakone Tokaido Checkpoint

Tokaido Checkpoint

Het Tokaido Checkpoint was in de Edoperiode een belangrijke controlepost op de Tokaido, de weg tussen Tokyo en Kyoto.

Hakone Tozan Railway

Tozan Railway

De spectaculaire spoorlijn van de Tozan Railway loopt tussen Yumoto en Gora via drie switchbacks de berg op.

Van ons blog


 • Sakura, kersenbloesem in Japan
  Als de lente komt in Japan dan trekt een golf van roze bloesem over Japan. De kersenbloesem, sakura in het Japans, is een fenomeen dat je niet mag missen.
 • 8 beste ryokan in Japan
  Ervaar de traditionele Japanse gastvrijheid op z’n best in een ryokan, een typisch Japans pension. Dit zijn de beste ryokan in Japan.
 • 6 dingen om te doen in Hakone
  Het dorpje Hakone is een populaire bestemming voor onsen liefhebbers. Maar er is meer dan alleen de bronnen. Dit zijn 6 dingen die je kunt doen in Hakone.
 • 10 mooiste stadjes van Japan
  De mooiste plekken in Japan liggen buiten de grote steden. Kleinere stadjes daarentegen kunnen prachtig zijn. Dit zijn de 10 mooiste stadjes van Japan.