Naoshima

Naoshima

Weer in Naoshima

Komende dagen in Naoshima
maandag
dinsdag
woensdag
22 jul
23 jul
24 jul
Naoshima
Naoshima
Naoshima
26°C
27°C
26°C
33°C
28°C
28°C
zware regenval
bewolkt
matige regen

Het eiland Naoshima, middenin de Japanse Binnenzee, staat vooral bekend als het kunsteiland van Japan. En dat terwijl de grootste bron van inkomsten gegenereerd worden door de hoogovens van Mitsubishi aan de noordkust van het eiland. Sinds 1917 worden hier verschillende metalen uit erts gehaald. Veel bekender is echter de moderne kunst die overal op het eiland te vinden is.

In de jaren 1980 besloot de Benesse Corporation, het Japanse moederbedrijf van onder andere het taleninstituut Berlitz (dat ook in Nederland actief is), dat het eiland bij uitstek geschikt was om een museum voor moderne kunst te openen. Het bleef er niet bij één, want inmiddels een aantal internationaal hoog aangeschreven musea, waaronder het Chichu Art Museum en het Lee Ufan Museum. Hier zijn werken te zien van onder andere James Turrell, Walter De Maria en Claude Monet.

Het eiland is onderdeel van de prefectuur Kagawa en heeft door haar ligging een klimaat wat te vergelijken is met dat rond de Middellandse Zee. Zodoende is de de moderne kunst die jaarlijks veel bezoekers naar het eiland trekt niet beperkt tot musea maar ook veel buiten te vinden. Een van de meest bekende kunstwerken is dat van de gele pompoen die in een van de havens van het eiland staat (zie de afbeelding bovenaan deze pagina).

Omdat Naoshima zich als kunsteiland profileert hebben zich er (logischerwijs) redelijk wat kunstenaars gevestigd. Naast de belangrijke musea zijn er dan ook een behoorlijk aantal kleine galerijen waar lokaal geproduceerde kunst tentoongesteld wordt. Gecombineerd met het klimaat en de landelijkheid geeft dit het eiland een ontspannen sfeer en is het een prettige afwisselen van de grote steden.

In deze reisgids nemen we je mee naar wat toch vooral de boeken in gaat als het kunsteiland van Japan. Onder het kopje Zien & doen reizen we samen langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland, allemaal met een kunstzinnig tintje natuurlijk. Alles over hoe je naar het eiland reist en hoe je er je weg vind lees je onder het kopje Vervoer. En natuurlijk hebben we ook de beste overnachtingsmogelijk voor je op een rijtje gezet onder het kopje Hotels.

Zien & doen in Naoshima


 • Ando Museum

  Ando Museum

  Het Ando Museum is een moderne kunst museum gevestigd in een traditioneel Japans huis in het dorpje Honmura op het kunsteiland Naoshima.

 • Art House Project

  Art House Project

  Het Art House Project op het eiland Naoshima bestaat uit een aantal huizen in het dorpje Honmura die tot kunstproject omgetoverd zijn.

 • Benesse House

  Benesse House

  Het Benesse House is het middelpunt van het eiland Naoshima, omgetoverd door de Benesse Corporation in een kunsteiland.

 • Chichu Art Museum

  Chichu Art Museum

  Het Chichu Art Museum, gebouwd in een heuvel aan de zuidkust van het kunsteiland Naoshima, heeft een opmerkelijke moderne kunst collectie.

 • Lee Ufan Museum

  Lee Ufan Museum

  De Koreaanse kunstenaar Lee Ufan werkt graag met staal en beton. Dat is dan ook goed vertegenwoordigd in het Lee Ufan Museum op het eiland Naoshima.

 • Naoshima Bath “I ♥︎ 湯”

  Naoshima Bath “I ♥︎ 湯”

  Naoshima Bath “I ♥︎ 湯” is tegelijkertijd een kunstinstallatie en een openbaar badhuis op het eiland Naoshima in de Japanse Binnenzee.

Tours & excursies

Ontdek de leukste dingen om te doen in Naoshima. Boek tickets en activiteiten online met de besteprijsgarantie! Lees beoordelingen over populaire tours en attracties in Naoshima.

Naoshima

Vervoer


Hoewel Naoshima officiëel bij Shikoku hoort, is de makkelijkste manier om er te komen vanaf het hoofdeiland Honshu. Er zijn meerdere veerboten die verschillende havens op het eiland verbinden met het vaste land. Op het eiland zelf rijden een aantal bussen, maar ook de fiets is prettig vervoersmiddel.

Ferry

Neem de JR Uno lijn (Japan Rail Pass geldig) vanaf Okayama Station naar het eindstation Uno. Vanaf de ferry terminal tegenover het station vertrekken de ferries naar Miyanoura en Honmura. De meeste bezoekers kiezen ervoor om naar Miyanoura te reizen. De ferry terminal daar heeft een aantal handige faciliteiten. In de terminal zitten een informatie centrum, fietsverhuur en bagagekluizen. Bovendien is Miyanoura het belangrijkste transport knooppunt van het eiland. Honmura heeft minder faciliteiten en wordt minder vaak bediend door ferries.

Bus

Vanaf Miyanoura rijdt er een lijnbus via Honmura naar de halte Tsutsujiso. Vanaf hier rijdt een gratis shuttle bus naar het Benesse House, het Lee Unfan Museum en het Chichu Art Museum. Verblijf je in het hotel gedeelte van Benesse House dan kan je bovendien gebruik maken van de gratis shuttle bus tussen de havens en het hotel.

Hotels


Naoshima is maar een klein eiland. Er is aardig wat keuze in accommodatie. Ben je op zoek naar een leuke overnachting op het kunsteiland kijk dan eens naar deze hotels.

Episode 1

Episode 1 biedt simpele short-stay appartementen. Alle appartementen zijn voorzien van een klein keukentje, een zithoek en comfortabele bedden. Episode 1 ligt in het zuidwesten van Naoshima, vlak bij veel van de musea. Om het eiland te verkennen kun je gebruik maken van een van de gratis leenfietsen.

Bamboo Village

Een leuke plek om te verblijven met een groepje, of als je graag andere reizigers ontmoet. Bamboo Village is een hostel, met gedeelde kamers dat ook in z’n geheel geboekt kan worden.

Van ons blog