Herfstbladeren

Herfstbladeren in Japan

Zoek & boek hotels

Boek je overnachting tijdens het herfstbladeren seizoen met gratis annuleren tot kort voor aankomst.

Bestemming

Japan

Aan het eind van een bloedhete zomer trekt er een zucht van verlichting over Japan. Het is maanden vochtig en benauwd geweest en eindelijk is het weer prettig om naar buiten te gaan. In de herfst lijkt de natuur mensen zelfs uit te nodigen om weer eens op bezoek te komen. De bladeren van de Japanse esdoorn verkleuren waardoor soms hele bossen of bergen ineens rood kleuren. Dit fenomeen staat in Japan bekend als momiji.

Net als tijdens het kersenbloesem seizoen geeft de momiji Japanners een mooie gelegenheid om nog een laatste keer te picknicken of te barbecuen voordat de winter begint. Natuurlijk moet dit goed gepland worden, dus de Japanse meteorologen doen hun best om de herfstbladeren zo goed mogelijk te voorspellen. De momiji-golf begint halverwege november in het noorden van Japan en trekt in een maand tijd naar het zuiden.

Wat is momiji?

Momiji is het Japanse woord voor de Japanse esdoorn. Als Japanners het woord horen is het eerste waar ze aan denken de verkleuring van de bladeren van deze boom in de herfst. De bladeren krijgen namelijk vlak voordat ze van de boom vallen een vurig rode kleur en zijn erg mooi om te zien. Het woord momiji is dan ook onlosmakelijk verbonden met dit natuurfenomeen en vooral de uitjes die veel Japanse families plannen om ervan te genieten.

Herfstbladeren in Japan 2024

Reis je toevallig in de herfst naar Japan, dan is het een must om er een graantje van mee te pikken.

Dus… waar moet je zijn om de herfstbladeren te zien? De eerste voorspelling voor 2024 is nog niet gepubliceerd, maar om een indicatie te geven zijn hier de data van 2023.

StadBegin bloeiVolle bloei
Tokyo26 november1 december
Kyoto6 december11 december
Osaka28 november3 december
Nagoya27 november2 december
Fukuoka5 december10 december
Kanazawa26 november1 december
Sendai25 november30 november
Sapporo8 november13 november
Deze tabel is op bijgewerkt met data van Japan Meteorological Corporation
Herfstbladeren in Japan First bloom Full bloom HerfstbladerenJapan2023 Fukuoka5 dec10 dec Kyoto6 dec11 dec Osaka28 nov3 dec Tokyo26 nov1 dec Nagoya27 nov2 dec Kanazawa26 nov1 dec Sendai25 nov30 nov Sapporo8 nov13 nov = verkleuring= vol rood

Beste reisschema

De beste plekken om de pracht van de momiji te aanschouwen vind je vaak rond tempels. Als je de natuurpracht in je reisschema wilt meenemen moet je natuurlijk wel rekening houden met je reisdata. De herfst trekt van noord naar zuid en om zeker te weten dat je de verkleurende bladeren tegenkomt doe je er het beste aan om in deze periode van zuid naar noord te reizen.

Overal in Japan staan de Japanse esdoorns, dus van de herfst genieten kan overal. Hier is een greep uit een paar plekken waar de rode bladeren bijzonder goed te zien zijn:

Momiji in Higashiyama

Higashiyama

Kyoto

begin december

De wijk Higashiyama in het oosten van Kyoto is hét tempeldistrict van de stad. Al die tempels hebben prachtige tuinen en die tuinen zijn aangelegd om het optimale uit de natuur te halen. De herfst is er bij bedoeling dus prachtig en in combinatie met de traditionele tempels op de achtergrond een feest voor het oog.

Momiji in Minoo Park

Minoo Park

Osaka

eind november / begin december

Het ravijn van Minoo Park, ten noordoosten van het centrum van Osaka, is in de herfst bijzonder mooi. Een wandelpad loopt langs een smal riviertje en eindigt bij een prachtige waterval. Hier kom je kleuren rood tegen waarvan je niet wist dat ze bestonden. Probeer ook vooral de lokale specialiteit, momiji tempura. Dat zijn als tempura gebakken rode bladeren, vers van de boom.

Momiji in Fujikawaguchiko

Chureito Pagoda

Fujikawaguchiko

eind november

Een van de mooiste plekken in Japan om de herfstbladeren te zien is de Chureito Pagoda in Fujikawaguchiko, ongeveer een uur ten westen van Tokyo. Niet alleen gaat de oranje pagode hier goed samen met de rode bladeren, Mount Fuji is ook prominent aanwezig.

Momiji in Yoyogi Park

Yoyogi Park

Tokyo

eind november

Om van de herfstbladeren te genieten hoef je de stad niet uit. Midden in Tokyo ligt een van de mooiste plekken om van het seizoen te genieten: Yoyogi Park. Het is een van de grootste stadsparken van de metropool en een oase van rust midden in een stad die 24 uur per dag doorraast.