Sakura, kersenbloesem in Japan

Kersenbloesem in Japan

Zoek & boek hotels

Boek je overnachting tijdens het kersenbloesem seizoen met gratis annuleren tot kort voor aankomst.

Bestemming

Japan

Op het noordelijk halfrond beginnen we langzaam de eerste tekenen van het einde van de winter te zien. Sneeuw zal er in Nederland nauwelijks meer vallen en de Elfstedentocht is voor het zoveelste jaar op rij definitief van de baan. In Japan betekent de komst van de lente dat de sakura, de golf van kersenbloesem die jaarlijks van zuid naar noord trekt, op het punt van beginnen staat.

Als de kersenbloesem bloeit trekken veel Japanners eropuit om onder de bloemetjes te picknicken of te barbecuen. Vrije dagen zijn voor veel Japanners een schaarse aangelegenheid, dus er is een gedegen planning nodig om het meeste uit het bloeiseizoen te kunnen halen. De Japanse weerbureaus doen dan ook elk jaar enorm hun best om de sakura-golf zo accuraat mogelijk te voorspellen. In het algemeen begint de bloei in het zuiden in de tweede helft van maart en trekt in ongeveer anderhalve maand naarmate noorden. Op de sakura-kalenders van de weerbureaus staan voorspellingen van de data voor de grote steden.

Wat is sakura?

Sakura betekent letterlijk kersenbloesem. Het is de bloesem van de kersenbomen zoals de Prunus serrulata, de Prunus speciosa en de Prunus yedoensis. Dit zijn overigens niet de bomen waaraan kersen groeien. Ieder geslacht heeft net een andere bloemsoort. Ook bloeien ze niet allemaal exact tegelijkertijd.

In het Boeddhisme en de Japanse cultuur wordt een zekere weemoedige schoonheid toegekend aan het vergankelijke. Voor de Japanners is de sakura een van de meest concrete voorbeelden van deze schoonheid. Als de kersenbomen bloeien is het een prachtig gezicht, maar na een korte bloeiperiode neemt de wind de bloesems alweer mee.

Kersenbloesem in Japan 2024

Reis je toevallig in de periode van de kersenbloesem naar Japan, dan is het een must om er een graantje van mee te pikken.

Dus… waar moet je zijn om de kersenbloesem te zien bloeien? Volgens de meest recent voorspelling valt de bloeiperiode op het hoofdeiland Honshu tussen 27 maart en 14 april.

StadBegin bloeiVolle bloei
Tokyo29 maart4 april
Kyoto29 maart5 april
Osaka30 maart6 april
Nagoya28 maart7 april
Fukuoka27 maart2 april
Kanazawa1 april8 april
Sendai2 april9 april
Sapporo18 april24 april
Deze tabel is op bijgewerkt met data van Japan Meteorological Corporation
Kersenbloesem in Japan KersenbloesemJapan2024 Fukuoka27 mrt2 apr Kyoto29 mrt5 apr Osaka30 mrt6 apr Tokyo29 mrt4 apr Nagoya28 mrt7 apr Kanazawa1 apr8 apr Sendai2 apr9 apr Sapporo18 apr24 apr = begin bloei= volle bloei

Beste reisschema

Om zoveel mogelijk van de kersenbloesem mee te krijgen zul je er wel rekening mee moeten houden in je reisschema. De sakura golf trekt van zuid naar noord. Wil je zeker weten dat je tijdens je Japan reis de kersenbloesem tegen komt, reis dan tegen de golf in en kies dan voor een reis van noord naar zuid.

Je kunt door heel Japan en vrijwel overal bloeiende kersenbomen vinden. Een greep uit leuke plekken om de sakura te zien:

Mount Yoshino

Yoshino

Nara

eind maart

Dit slaperige dorpje in de bergen buiten Nara is een van de beste plekken in Japan om de kersenbloesem te zien. De hellingen rond het dorp zijn bedekt met kersenbomen waardoor de hele wereld roze lijkt te kleuren hier.

Kasteel Himeji

Kasteel Himeji

Himeji

eind maart

Het gigantische witte kasteel vormt de perfecte achtergrond voor 1.000 kersenbomen. De sakura geeft het toch al spectaculaire kasteel een magische sfeer.

Kasteel Hirosaki

Kasteel Hirosaki

Noord Honshu

eind april

Een van de beste plekken in Japan om van de kersenbloesem te genieten. Het kleine kasteel en de sakura worden ’s avonds prachtig verlicht.

Sakura, kersenbloesem in Japan

Kawaguchiko Meer

Mount Fuji

begin april

Als grootste van de Fuji Five Lakes ligt het Kawaguchiko meer er altijd prachtig bij met Mount Fuji op de achtergrond. Tijdens het bloeiseizoen voegen honderden kersenbomen aan de oevers van het meer een extra dimensie toe aan dit plaatje.

Ashinoko Meer

Ashinoko Meer

Hakone

begin april

Ook aan de andere kant van Mount Fuji, in de buurt van Hakone, ligt een prachtig meer met uitzicht op de heilige berg. En ook hier kleuren de oevers in de lente roze.

Ueno Park

Ueno Park

Tokyo

eind maart

In de hoofdstad Tokyo zijn een aantal parken waar je prima van de sakura kunt genieten. Van deze parken is Ueno Park het leukst. Veel van de locals komen tijdens de kersenbloesem periode hierheen om zich aan de bloemen te vergapen.

Sakura in Kyoto

Maruyama Park

Kyoto

eind maart

Ook in Kyoto komen de locals graag naar de sakura kijken in het park. In Maruyama Park komen de inwoners van de stad picknicken en is het ook ’s avonds erg gezellig.

Kasteel Fukuoka

Maizuru Park

Fukuoka

eind maart

Helemaal in het zuiden, in de stad Fukuoka, is de beste plek om te genieten van de kersenbloesem in Maizuru Park. Ooit stond hier het kasteel van de stad. Fukuoka staat bekend om een fantastische streetfood scene, een uitstekende combinatie met sakura kijken.