Roaming in Japan met je Nederlandse abonnement

De mobiele telefoon is een onmisbaar hulpmiddel geworden tijdens de vakantie. Net als in Nederland willen je ook graag in het buitenland gebruik kunnen maken van internet op je mobiel, toch? Ik wel. Vergeet dus niet je roaming aan te zetten.

 • Op zoek naar wat er in de buurt te doen is? TripAdvisor!
 • Aan de wandel in een buitenlandse stad? Google Maps!
 • Van je hotel naar dat restaurant uit de reisgids? Uber!
 • En uiteraard deel je in bijna realtime al je beste vakantie foto’s met het thuisfront.

Roaming in Japan? KPN heeft de beste deal en bij Vodafone ben je het duurst uit.

Om op reis verbonden te blijven heb je een aantal keuzes. Ik vertelde je als eens over het gebruik van WiFi in Japan en de aanschaf van een lokale data simkaart. Je kunt natuurlijk ook met je eigen simkaart van je Nederlandse provider gebruik maken van roaming op ieder willekeurig buitenlands netwerk. Afhankelijk van je gebruik is dit, in combinatie met de gratis WiFi mogelijkheden, wellicht zelfs de goedkoopste oplossing om online te blijven.

Wat kost roaming in Japan bij de verschillende Nederlandse netwerken?

KPN

KPN

Zonder speciale buitenlandbundel betaal je bij KPN in Japan € 2,50 per MB en € 2 per belminuut. KPN heeft twee buitenlandbundels, een voor wat ze “voordeellanden” noemen en een voor alle landen die daar buiten vallen. Japan valt binnen de Voordeelland buiten EU bundel. Je kunt kiezen uit twee roaming opties:

 • Voor € 9,99 krijg je 100 MB / minuten / sms’jes.
 • Voor € 39,99 krijg je 500 MB / minuten / sms’jes.

Is je bundel op, dan stopt je internet vanzelf. Je kunt op dat moment een nieuwe bundel afsluiten als je verder wilt internetten.

Je kunt er ook voor kiezen om door te internetten zonder bundel en dus per MB te betalen. Dit moet je zelf aanzetten en gaat dus niet vanzelf. Als je per MB betalen aangezet hebt kun je per kalendermaand maximaal voor € 60,50 internetten.

Vodafone

Vodafone

Het tarief per minuut of per MB hangt af van je abonnement. Via de site van Vodafone kun je de roaming tarieven voor jouw abonnement opvragen. Je bent eigenlijk altijd goedkoper uit met een van de twee buitenlandbundels van Vodafone:

 • Met Alles in 1 Wereld betaal je € 5 per dag en daarvoor krijg je 30 belminuten, 30 MB en 30 sms’jes.
 • Voor € 8,50 per dag heb je de Alles in 1 Wereld XL bundel met 100 belminuten, 100 MB en 100 sms’jes.

Beide bundels zijn dagbundels. Je betaalt alleen op de dagen dat je er gebruik van maakt. Let wel op, de dagbundels zijn geldig tot 23:59 Nederlandse tijd. Het tijdsverschil met Japan is 7 uur tijdens de zomertijd en 8 uur tijdens de wintertijd. In de zomer gebruik je de dagbundel dus van 7:00 tot 6:59 de volgende dag. Tijdens de winter van 8:00 tot 7:59.

Bij Vodafone kun je om nare verrassingen na je vakantie te voorkomen een limiet instellen op je internetgebruik. Met deze limiet ingeschakeld kun je per maand niet meer dan € 60,50 aan kosten maken.

T-mobile

T-mobile

Bij T-mobile hoort Japan bij de rest van de wereld. Roaming is er duur. Buiten je bundel betaal je dus de hoofdprijs. Bellen kost € 2,29 per minuut en voor 1 MB internet betaal je maar liefst € 5. Gelukkig heeft T-mobile ook een aantal buitenlandbundels beschikbaar.

 • Met de XS bundel krijg je 25 MB voor € 9,99. Deze bundel is 24 geldig.
 • De S bundel kost € 19,99 en daarvoor krijg je 50 MB die over een periode van 72 uur kunt gebruiken.
 • Voor € 29,99 heb je een M bundel met 100 MB en een geldigheid van 7 dagen.
 • Wil je één bundel die 14 dagen geldig is dan heb je voor € 59,99 de L bundel met 500 MB.

Is je bundel eerder op dan de geldigheidsduur? Dan sluit je eenvoudig een nieuwe bundel af.

Ook bij T-mobile betaal je per maand nooit meer dan € 60,50 als je per MB afrekent, maar met € 5 per MB zit je daar al heel snel aan.

De beste roaming optie

Welke van de drie grote Nederlandse aanbieders heeft nou het beste aanbod voor jouw reis naar Japan? Stel je gaat 2 weken op reis, dan ben je per provider het volgende kwijt:

 • KPN: € 9,99 als je maximaal 100 MB gebruikt of € 39,99 als je maximaal 500 MB nodig hebt. Wil je meer internetten dan betaal je nogmaals de bundel voor 100 of 500 MB.
 • Vodafone: voor € 70 heb je 14 dagen lang iedere dag 30 MB en wil je dagelijks 100 MB dan betaal je € 119 in 14 dagen.
 • T-mobile: voor € 59,99 ben je 14 dagen lang online tot maximaal 500 MB.

Conclusie: KPN heeft dus de beste deal en bij Vodafone ben je het duurst uit.

Er zijn nog veel meer providers in Nederland, maar die maken allemaal gebruik van het netwerk van een van de bovenstaande drie. Het buitenland aanbod van deze kleinere aanbieders ligt veelal in lijn met die van het netwerk waar ze gebruik van maken.

Reizen per Shinkansen

Een van de meest efficiënte manieren om jezelf te verplaatsen in Japan is per trein. Japan zou Japan niet zijn als ze niet zouden proberen om dat concept te verbeteren. De Shinkansen hogesnelheidstreinen zijn het resultaat.

In 1964 werd de eerste Shinkansen verbinding tussen Tokyo en Osaka in gebruik genomen. Het hogesnelheidsnetwerk is sinds dien gestaag uitgebreid en groeit nog steeds. Intussen kun je met de Shinkansen van het noordelijke eiland Hokkaido met slechts twee keer overstappen helemaal naar het zuidelijkste puntje van Kyushu reizen.

Hoe snel rijdt de Shinkansen?

Dat lees je hier!

Het Shinkansen netwerk

De Shinkansen treinen rijden op een breedspoor-netwerk dat helemaal los staat van reguliere sporen. In bebouwde gebieden ligt het spoor in bakken die op palen staan en het aantal tunnels in het hogesnelheidsnetwerk is relatief hoog. Dit is allemaal om de treinen zoveel mogelijk rechtdoor te kunnen laten rijden.

Shinkansen netwerk
Het Shinkansen netwerk. Afbeelding via Hisagi onder CC BY-SA licentie.

De oudste lijn van het netwerk ligt tussen Tokyo en Osaka. De lijn is later doorgetrokken naar Fukuoka en Kumamoto. De rest van de lijnen ligt ten noorden van Tokyo. Er zijn op dit moment negen lijnen operationeel:

 • Tokaido Shinkansen tussen Tokyo en Osaka
 • Sanyo Shinkansen tussen Osaka en Fukuoka
 • Kyushu Shinkansen tussen Fukuoka en Kumamoto
 • Hokuriku Shinkansen tussen Tokyo en Kanazawa, wordt doorgetrokken naar Tsuruga
 • Joetsu Shinkansen tussen Tokyo en Niigata
 • Tohoku Shinkansen tussen Tokyo en Aomori
 • Hokkaido Shinkansen tussen Aomori en Hakodate, wordt doorgetrokken naar Sapporo
 • Yamagata Shinkansen tussen Fukushima en Shinjo
 • Akita Shinkansen tussen Morioka en Akita

De Tohoku Shinkansen heeft twee aftakkingen, de Yamagata en Akita lijnen. Op deze twee aftakkingen rijdt het hogesnelheidsmaterieel over verbreed regulier spoor. De treinen rijden hier met een maximum snelheid van 130 kilometer per uur. Omdat de aftakkingen bochtiger zijn en krappere tunnels hebben zijn de treinen iets kleiner.

Uitbreiding

Op dit moment zijn er vier lijnen in aanbouw. De Hokuriku Shinkansen wordt doorgetrokken naar Tsuruga. Dit gedeelte van de lijn wordt in 2023 in gebruik genomen. Ook zijn er al plannen om de lijn daarna door te trekken naar Kyoto.

De Hokkaido Shinkansen is nog volop in aanbouw. Het gedeelte tussen Aomori en Hakodate, dat gebruik maakt van de bestaande 53 kilometer lange onderzeese Seikan-tunnel, werdin 2016 opgeleverd. Het laatste gedeelte eindigend in Sapporo is naar verwachting in 2035 gereed.

Nagasaki wordt ook aangesloten op het netwerk, gedeeltelijk door de bouw van een nieuwe spoorlijn en gedeeltelijk door het opwaarderen van bestaand spoor. Opening van deze lijn staat gepland voor 2025.

Tussen Tokyo en Nagoya is een nieuwe vorm van spoorvervoer in aanbouw. De Chuo Shinkansen maakt gebruik van MAGLEV technologie. Een magnetische zweeftrein dus. Het is de bedoeling dat vanaf 2027 treinen met 500 kilometer per uur tussen de steden op en neer zweven.

Klassen en kaartjes

Alle expres treinen in Japan, en dus ook hogesnelheidstreinen, hebben twee klassen: Ordinary en Green Car.

De Green Car klasse is de eerste klasse en Ordinary is de tweede klasse. Voor de meeste treinen is een stoelreservering nodig. Elke trein waarvoor stoelreservering nodig is heft echter ook een of twee wagons waar je ook zonder stoelreservering gebruik van kunt maken.

Kaartjes voor de Shinkansen kun je kopen bij Midori no Madoguchi, de groene loketten op de grotere JR stations of de groene kaartjesautomaten. De prijs van een kaartje bestaat uit drie componenten: de “fare” is het treinkaartje. Of je nu met de Shinkansen van Tokyo naar Osaka reist of met reguliere treinen, het “fare” bedrag is hetzelfde en wordt vastgesteld op basis van afstand.

Verder komt daar dan de “express ticket” bij, de toeslag voor het reizen met een expres trein, en optioneel de kosten van een stoelreservering. Mocht je in Green Car klasse willen reizen komt er nog een Green Car supplement bij. Voor een ritje in een expres trein ontvang je dus altijd twee kaartjes. Een voor de fare en een voor de toeslagen en stoelreservering.

Japan Rail Pass

De Japan Rail Pass is geldig is alle Shinkansen treinen met uitzondering van Nozomi en Mizuho treinen. Je kunt zonder het maken van een stoelreservering reizen in non-reserved seating. Een stoelreservering kun je zonder extra kosten maken bij de groene loketten op de grotere JR stations.

Recept: Buta no shoga-yaki

In Japan gebruiken we vaak varkensvlees om gerechten te maken. Je kunt er veel lekkere dingen mee maken. Gelukkig is er in Nederland ook varkensvlees te koop, dus kan ook jij dit Japanse gerecht maken. Ik heb bij iedere stap een foto gezet zodat je kunt zien wat je moet doen.

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

2

20 minuten

Ingrediënten

 • Varkensvlees, 350g
 • 1 ui
 • Aardappelzetmeel, 5 eetlepels
 • Olie
 • Zout
 • Sojasaus, 1,5 eetlepel
 • Sake of witte wijn, 1 eetlepel
 • Suiker, 1 theelepel
 • Mirin (Japanse zoete kookwijn), 2 theelepels
 • Gemberpuree, 1 theelepel

BereidiNg

 • Snijd het varkensvlees en maak in elk lapje aan allebei de kanten een ruit, zoals op de foto. Doe wat zout op het vlees.
 • Snijd de ui.
 • Maak de saus. Mix de sojasaus, sake, suiker, mirin en gemberpuree in een kommetje.
 • Bedek het vlees met aardappelzetmeel.
 • Verhit de olie in een pan en bak het vlees aan beide kanten.
 • Haal het vlees uit de pan als het licht gebakken is en leg het op een bordje. Doe ui in de pan en bak ze tot ze bruin worden. Voeg het vlees en gemengde saus toe en roerbak nog een beetje.

Eetsmakelijk! どうぞ召し上がれ!

Wat doen Japanners tijdens Golden Week?

Van 29 april tot en met 5 mei is het Golden Week in Japan. Dat is een aaneenschakeling van nationale feestdagen – en dus vrije dagen. Op 29 april begint het met Showa Dag. Daarna komen op 3, 4 en 5 mei achter elkaar de Dag van de Grondwet, Dag van het Natuurgroen en Kinderdag. Voor veel hardwerkende Japanners dit is de langste vakantieperiode van het jaar. Dus wat doen Japanners tijdens Golden Week?

Reizen tijdens Golden Week

Een vakantieperiode is natuurlijk bij uitstek geschikt om te reizen. Buiten Japan staan de Japanners bekend als groepsreizigers. Vaak racen ze in een week door Europa met de bus en ‘doen’ een land per dag. Het zijn echter niet de verre bestemming zoals Europa die ineens populair zijn tijdens Golden Week. De top 3 buitenlandse reisbestemmingen zijn Hawaï, Guam en de Gold Coast van Australië.

Veel Japanners gaan echter op vakantie in eigen land. Van de grote stedelijke gebieden zoals Tokyo en Osaka trekken veel mensen naar buiten. De normaal “rustige” toeristensteden zoals Kurashiki, Kanazawa, Takayama, Yamaguchi, etc. zijn tijdens Golden Week afgeladen. Lang van te voren zijn alle hotels al volgeboekt en er staan lange files op de toegangswegen.

Japanners die pech hebben en geen hotel kamer keer kunnen krijgen kiezen er vaak voor om dagtochten te maken naar dichterbij gelegen uitjes. Tenzij je heel vroeg bent betekent het aansluiten in een urenlange file voor de parkeerplaats.

Shikoku Golden Week 2008

Tijdens Golden Week zijn er best nog een hoop plekken te vinden in Japan waar je niet over de hoofden hoeft te lopen. Dit is Shikoku. Afbeelding via Dan Crowther onder CC BY licentie.

De drukte ontwijken

Het mag duidelijk zijn, het is tijdens Golden Week druk. Vooral grote toeristische attracties zijn afgeladen. Maar als je even buiten de populaire steden gaat kijken is er een hoop dat voor Japanners misschien niet zo interessant is maar voor buitenlandse bezoekers des te meer.

Voor Nederlanders is Golden Week een goede periode om Japan te bezoeken. Het valt mooi samen met onze meivakantie. Het weer is ook perfect tijdens Golden Week. Het is prettig warm, zonnig en droog. Als je wacht tot de zomervakantie is het vochtig en veel te warm om hele dagen door steden zoals Kyoto te slenteren.

Het nadeel van Golden Week is de drukte. Vooral de Shinkansen treinen zijn afgeladen en voor parkeerterreinen staan lange files. Golden Week is dus niet de tijd om met de auto of de Shinkansen door Japan te trekken, maar als je het bij gewone treinen houdt kom je vrijwel overal zonder problemen.

Ruïnes in Tokyo, 6 verlaten plekjes in de hoofdstad

Tokyo, de grootste stad ter wereld. Over de laatste decennia is de hoofdstad van Japan uitgegroeid tot een wereldstad. Ook vandaag de dag nog wordt er overal in de stad gebouwd. En ja, die nieuwe gebouwen worden op een gegeven moment oud. Oud en vergeten. De vergeten gebouwen worden al snel overgroeid door klimop en andere planten en niemand gunt ze nog een blik. Voor ruïne spotters zijn er een hoop verborgen schatten te vinden. Hier een greep uit de stedelijke ruïnes van Tokyo.

Shimotani Basisschool

De Shimotani Basisschool opende voor het eerst haar deuren in 1885. Tokyo was net de hoofdstad geworden en de stad groeide als kool. In 1928 werd het originele schoolgebouw vervangen door een betonnen gebouw van 3 verdiepingen. In april 1990 fuseerde de Shimotani Basisschool met Kiyoshima Basisschool. Als Ueno Basisschool betrokken de twee fusiepartners een nieuw gebouw. Sindsdien heeft de klimop de basisschool overgenomen en is het een ware ruïne geworden.

Het gebouw en de grond zijn eigendom van het stadsdeel Taito en het is niet toegestaan het terrein of het gebouw te betreden.

Locatie: Taito-ku, Higashiueno 4-7-7

Harumi Brug

Deze oude, roestige spoorbrug ligt tussen de eilanden Harumi en Toyosu in de Baai van Tokyo. Deze twee eilanden liggen tussen de mond van de Sumida Rivier en Odaiba. Vroeger waren de eilanden onderdeel van de haven van Tokyo en de spoorlijn die over de brug liep werd gebruikt voor het vervoer van steenkolen. De brug werd in gebruikt genomen op 17 december 1957. Op 10 februari 1989 reed de laatste trein over de brug en werd de spoorlijn voorgoed gesloten. De spoorlijn is helemaal gesloopt en waar vroeger de treinen reden staan nu moderne woontorens. Alleen de Harumi Brug herinnert nog aan vroeger tijden.

Over de moderne Harumi Brug die naast de rood roestige ruïne ligt is de oude spoorbrug goed te zien. Toegang tot de brug is afgesloten met hekken, maar kijkend vanaf de oever langs de oude spoorstaven kun je je niet onttrekken aan de nostalgie.

Locatie: Koto-ku, Toyosu 2-5

Yoyogi Kaikan

Dit gebouw, Yoyogi Kaikan, staat vlak naast de uitgang van Yoyogi Station op de Yamanote-lijn. Van de buitenkant lijkt het erop dat er al jaren geen ziel meer in het gebouw geweest is. Oude uithangborden adverteren winkels en restaurants die ooit in het gebouw zaten, maar anders dan dat lijkt het een volledige stedelijke ruïne. Op de begane grond is er echter nog een sushi restaurantje dat weigert te falen.

Het wonderlijke is dat Yoyogi Kaikan eigenlijk nog gewoon open is. Op de eerste verdieping zaten ooit een aantal restaurants. In het trappenhuis staan zelfs nog een paar borden die een dagmenu adverteren dat al heel lang niet meer geserveerd wordt. En dan, op de derde verdieping, een boekenwinkel. Of er ooit nog iemand komt is onduidelijk, maar de eigenaar opent nog steeds plichtsgetrouw iedere ochtend zijn winkel.

Het gebouw werd in 1969 trots geopend als een van de vele symbolen van de wederopbouw van het naoorlogse Japan. In 1974 speelde het gebouw een rol in een televisiedrama. Sindsdien is het gebouw in verval geraakt en in 2001 waren er plannen het gebouw te verbouwen of te slopen. Daar is echter niets van gekomen.

Locatie: Shibuya-ku, Yoyogi 1-35

Fuchu US militaire basis

In de stad Fuchu, net buiten Tokyo, staat deze oude militaire stelling. Ooit was het een gebouw van het Japanse leger, maar na de Tweede Wereldoorlog werd de locatie overgedragen aan de Amerikaanse troepen. In 1952 werd de basis officieel Amerikaans grondgebied en in de jaren ’60 verrees hier een van de radioposten die militaire communicatie op de Stille Oceaan mogelijk maakten. De Koude Oorlog en spanningen op het Koreaanse schiereiland zorgden er al snel voor dat Fuchu een onmisbare schakel werd voor het leger. In de hoogtijdagen werkten er ruim 2.300 mensen op de basis.

In 1974 verhuisden de Amerikanen hun basis en droegen vrijwel de hele Fuchu stelling over aan de Japanse Zelfverdedigingstroepen. Alleen het communicatiegebouw bleef Amerikaans grondgebied. De communicatieapparatuur blijft staan. De Amerikanen beloven het ooit eens op te komen halen, maar tot op de dag van vandaag is dat niet gebeurd.

De ruïne van het oude communicatiegebouw is absoluut niet toegankelijk maar de gebouwen en antennes zijn goed te zien vanaf Japans grondgebied.

Locatie: Fuchu, Sengenchō 1-2

Hitachi Vliegtuigfabriek transformatorstation

In 1938 opende Hitachi een vliegtuigmotoren fabriek in de stad Higashiyamato, ten westen van Tokyo. In de Tweede Wereldoorlog liep het gebouw behoorlijk wat schade op tijdens een luchtaanval. De fabriek was zo zwaar beschadigd dat die werd afgebroken. Het transformatorstation had alleen wat kogelgaten opgelopen en was hard nodig. In 1993 werd het transformatorstation gesloten en aangewezen als stedelijk erfgoed.

Het gebouw is meestal gesloten, maar wordt zo nu en dan geopend voor het publiek.

Locatie: Higashiyamato, Sakuragaoka 2

Okutama Meer kabelbaan

Hoewel deze verlaten kabelbaan een behoorlijk eind buiten het centrum van Tokyo ligt wordt dit toch vaak gezien als een van de ruïnes van Tokyo. De Okutama Meer Kabelbaan werd in 1962 geopend om de oevers van het meer met elkaar te verbinden. De kabelbaan van ongeveer 600 meter lang werd na een paar jaar alweer gesloten vanwege managementproblemen. De eigenaar verdween maar de baan en stations werden nooit gesloopt.

De stationsgebouwen en kabeltreinen zijn officieel niet toegankelijk, maar vanaf de Kawano Parking parkeerplaats aan de zuidzijde van het meer loopt een oude trap de berg op richting het oude Mitosanguchi Station. Inmiddels is het station behoorlijk vervallen en met recht een ruïne.

Locatie: Okutama, Kawano 289

Tokyo ruïne kaart

Recept: Niku-miso

In Japan eten we veel noedels en rijst. We zijn dol op deze dingen, maar doen er graag een schepje bovenop om het nog lekkerder te maken. Niku-miso is geen gerecht maar een topping die je kunt gebruiken op andere dingen, zoals noedels of rijst. Veel kookplezier!

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

Bereiding

30 minuten

Ingrediënten

 • 300 gram gehakt (kip of half om half)
 • 1 ui
 • 1 bospeen
 • 1 champignon of shitake
 • 1 lente-ui
 •  eetlepel sesamolie
 • 2 eetlepels miso
 • 3 eetlepels mirin
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 1 eetlepel oestersaus
 • 1 theelepel suiker
 • 1/2 theelepel gember puree
 • 1/2 theelepel knoflook puree

Bereiding

 • Snijd de ui, lente-ui, bospeen en champignon is kleine stukjes.
 • Meng alle ingrediënten voor de saus goed.
 • Verhit 1 eetlepel sesamolie in een bakpan. Doe de groente erin en bak ze tot hun kleur een beetje verandert.
 • Voeg het gehakt toe en bak het vlees tot het gaar is.
 • Doe de gemengde saus erin en roerbak ze tot bijna alle saus opgenomen is. Zet het vuur laag en bak nog 3-5 minuten. Doe de gas uit en laat ze staan en afkoelen.

Tip: Deze niku-miso is heel lekker op allerlei dingen. Bijvoorbeeld op warme of koude noedelsoep of gestoomde witte rijst.

Eetsmakelijk! どうぞめしあがれ!

Mythe: Japan is een duur land

Je hoort vaak dat Japan een duur land is. Eerder kon je hier al lezen dat het met de huur van een flatje eigenlijk reuze meevalt.

En ja, Tokyo heeft natuurlijk jaren bijna bovenaan gestaan in het lijstje met duurste steden ter wereld. Maar in de 2014 versie van dat lijstje kwam de hoofdstad van Japan niet hoger dan plaats 9. In 2018 is de stad zelfs helemaal uit de top 10 verdwenen.

Duur om te wonen

Hoe je het ook went of keert, wonen in Tokyo is duur. Tenminste, als je verwacht behoorlijk wat ruimte te hebben. De prijs per vierkante meter van woonruimte ligt nergens in Japan hoger. Je betaalt dus meer voor een appartement van 50 vierkante meter in Tokyo dan bijvoorbeeld in Osaka.

In de praktijk betekent dat echter niet dat je duurder uit bent voor een appartement, maar dat het appartement waar je woont kleiner is.

Hetzelfde geldt voor hotelkamers. Neem je genoegen met (iets) minder ruimte dan kun je in Tokyo ook prima goedkope hotels vinden.

Is reizen in Japan duur?

Alles is relatief, dus of iets duur is hangt ervan af waar je het mee vergelijkt. Nee, Japan is niet zo goedkoop als landen als Cambodja, Vietnam, Thailand en in mindere mate Zuid-Korea. Je moet niet verwachten met een reisbudget van € 100 een week te kunnen leven als een koning.

De levensstandaard in Japan is vrijwel gelijk aan die in Nederland en zo zijn de inkomens en kosten. Waar een Nederlander € 1 verdient, krijgt een Japanner ¥ 100. Voor wat een Nederlander € 1 kost, betaalt een Japanner ¥ 100. (Neem dat niet te letterlijk, denk voornamelijk aan eerste levensbehoeften.)

Het voordeel voor jou als reiziger zit in de wisselkoers. Je krijgt namelijk voor € 1 ongeveer ¥ 130. Met andere woorden, waar je in Nederland € 1 voor betaalt, kost je in Japan maar € 0,75.

Dat geldt voor accommodatie, eten, vervoer, attracties, etc.

Dat wil echter niet zeggen dat je niet op je centen kunt en hoeft te letten. De collega’s van Tofugu hebben een paar goede tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen zoveel mogelijk waar te krijgen voor je yen. Voor alles van accommodatie tot eten en van transport tot karaoke, Tofugu vertelt je hoe je het zo goedkoop mogelijk voor elkaar krijgt.

3 beste reisgidsen voor Japan

Om zoveel mogelijk uit mijn reizen te halen verdiep ik me van te voren, maar ook tijdens de reis in mijn bestemming. Voor onze recente roadtrip door Shikoku hebben we een Japans-talig magazine gekocht dat ons heeft geholpen een aantal prachtige plekken te ontdekken waar we anders zonder blikken of blozen langs gereden zouden zijn.

Mijn punt? Een goede reisgids is essentieel! En wat jij natuurlijk wilt weten is welke reisgids je nodig hebt voor jouw Japan reis. Dit zijn de 3 beste reisgidsen voor Japan.

Lonely Planet

Als je aan reisgidsen denkt, denk je waarschijnlijk direct aan Lonely Planet. Al tientallen jaren is Lonely Planet toonaangevend. De Japanse editie van deze reisgids wordt bijgehouden door Chris Rowthorn. Chris woont al 20 jaar in Kyoto en verzorgd tours naar alle uithoeken van Japan. Je mag dus zeggen dat Chris Japan aardig kent. Een gedeelte van die kennis deelt hij met je in de Lonely Planet.

De Lonely Planet Japan gids is een uitstekende reisgids. Of je backpacker bent met een beperkt budget of je heb wat meer uit te geven, de Lonely Planet is een goede compaan als je Japan voor het eerst gaat ontdekken.

Het nadeel van de Lonely Planet vind ik zelf dat je niet echt van de tourist trail afkomt. Al tientallen jaren gaan reizigers op weg met een Lonely Planet op zak, maar die verborgen plekjes die we deze winter ontdekt hebben in Shikoku staan niet in deze gids. De Lonely Planet raadt ik dan ook vooral aan als je voor het eerst naar Japan reist.

Capitool Reisgids Japan

De reeks van Capitool reisgidsen zijn van oorsprong Nederlandse producten. Geen vertalingen dus van Engelse reisgidsen. Daarmee mag je verwachten dat de Capitool Reisgids Japan naadloos aansluit op wat “de gemiddelde Nederlander” weten wil.

Gemiddeld is deze reisgids echter niet. Het is een absolute uitblinker! De Capitool Reisgids Japan is een van de beste reisgidsen die je bij je kunt hebben om het meeste uit je Japan reis te halen.

De Capitool Reisgids Japan wordt vooral geroemd vanwege het prachtige beeldmateriaal. Een goede visuele ondersteuning van je reis dus. Naast prachtige foto’s en duidelijke kaarten biedt deze gids opengewerkte tekeningen, driedimensionale beelden en plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Van de drie reisgidsen in dit artikel vind ik de Capitool Reisgids Japan visueel het meest aantrekkelijk.

Dominicus Landengids: Japan

Een wat minder bekende naam dan de twee andere gidsen op deze lijst. De Dominicus Landengids: Japan is desalniettemin zeker de moeite waard. Marion Tijsseling, de auteur, heeft jaren in Tokyo gewoond en kent Japan dus als een local. Met de Dominicus Landengids: Japanin je koffer kom je dan ook op andere plekken dan met de twee hierboven genoemde gidsen.

Het leuke aan de Dominicus Landengids: Japan vind ik de herkenbaarheid. De auteur heeft, net als ik, jaren in Japan gewoond waardoor ze een diepgaandere blik in de cultuur kan werpen.

De Dominicus Landengids: Japan is niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld de Lonely Planet. Niet alle bestemmingen worden beschreven. Er staan echter ook wat plekken in waarvan ik denk “hé, dat is nou leuk om in een reisgids te zetten”. Ik vind dat de deze reisgids het beste aansluit op het motto van deze site: beleef Japan op een unieke manier.

De drie grote festivals van Tohoku

Hier in Nederland hebben we een echte festival cultuur. Zodra het warm genoeg is om in een tent te slapen heb je behoorlijk wat keuze: Pinkpop, Lowlands, North Sea Jazz, Zwarte Cross en nog veelveel meer… Ik heb dus een aardig idee waar je aan denkt bij het woord “festivals”.

Leg al je voorkennis en verwachtingen maar op zij, want vandaag wil ik het met je hebben over festivals in Japan. Waar wij meteen denken aan pop- en rockmuziek, een podium, bier en modder denkt het Japanse brein een heel andere kant op. De Japanner denkt aan dans en muziek van een meer traditionele aard maar ook aan praalwagens en optochten, aan zomer en zomer kimono’s, aan feest in de stad.

Japanse festivals

Festivals in Japan worden georganiseerd door Shinto heiligdommen. Shinto is de Japanse inheemse religie en is eigenlijk meer folklore dan iets anders. Het is geen religie in de zin van een voorbereiding op het hiernamaals. Shinto’s focus is een harmonisch en gelukkig leven. En waar wordt je nou gelukkiger van dan van een feest?

Eens per jaar geven de Shinto heiligdommen dus een feest. Ja, het is om de godheden waaraan het heiligdom is opgedragen te eren, maar wel met het idee dat je als sterveling er ook wel wat lol aan mag beleven.

Er zijn duizenden Shinto heiligdommen in Japan, dus zijn er ook duizenden festivals. De meesten zijn zo klein dat het meer weg heeft van een buurt barbecue dan van een festival. Er zijn echter festivals die nationale bekendheid verworven hebben, niet in de laatste plaats vanwege de enorme omvang. De echt grote jongens zijn op 4 handen te tellen.

Ben je toevallig in de zomer in Japan, dan is een bezoek aan een festival zeker de moeite waard (en bovendien over het algemeen gratis).

Tohoku Sandai Matsuri

Van de grofweg 20 grote festivals in Japan zijn er drie te vinden in de Tohoku regio. Samen staan deze festivals bekend als “Tohoku Sandai Matsuri”, de Drie Grote Festivals van Tohoku. Alle drie de festivals vinden in dezelfde periode plaats. Ben je in Japan tussen 2 en 8 augustus dan mag een tripje naar Tohoku eigenlijk niet ontbreken.

Even tussendoor: het Japanse woord voor festival is matsuri (祭).

Kanto Matsuri

Ieder jaar van 3 t/m 6 augustus vindt in de stad Akita het Kanto Matsuri plaats. Een kanto is een lange bamboe stok, en aan die stok worden lampions bevestigd. De stokken zijn tot wel 12 meter lang, wegen soms wel 50 kilo en dragen maximaal 46 lampions. De kanto wordt door een groep dragers gerecht en vervolgens door slechts één drager op allerlei spectaculaire manieren gebalanceerd.

Overdag vindt je op verschillende locaties in de stad demonstraties en kanto balans wedstrijden, maar het hoogtepunt is ’s avonds. Op 3, 4, 5 en 6 augustus vanaf 19:25 worden op de Chuo-dori straat onder luid tromgeroffel zo’n 250 kanto tegelijkertijd gerecht en gebalanceerd. Bedenk dat er echte kaarsen in de lantaarns zitten en het is nog spectaculairder.

Akita Kanto Festival
Tijdens het Kanto Matsuri is het erg gezellig op straat. Afbeelding via redlegsfan21 onder CC BY-SA licentie.

Nebuta Matsuri

In Aomori vindt van 2 t/m 7 augustus het Nebuta Matsuri plaats. Net als het Kanto Matsuri in Akita wordt dit festival georganiseerd door het lokale Shinto heiligdom. Het Nebuta Matsuri bestaat niet uit gedragen palen met lampions maar uit praalwagens. De praalwagens bestaan uit constructies van draadstaal bekleed met gekleurd papier. Door de wagens van binnenuit te verlichten heb je, zeker als het buiten donker is, een spectaculair spektakel.

Van de Drie Grote Festivals van Tohoku is het Nebuta Matsuri het populairst. Ieder jaar trekt het festival enkele miljoenen bezoekers van over heel Japan.

Ominato Nebuta 2011
Een praalwagen van het Nabuta Matsuri. Afbeelding via tsuda onder CC BY-SA licentie.

Sendai Tanabata Matsuri

Ook de stad Sendai doet mee met de Drie Grote Festivals van Tohoku. Tanabata festivals worden door heel Japan gevierd en worden ook wel “sterren festivals” genoemd. Traditioneel vindt tanabata plaats op de 7de dag van de 7de maand. Door het verschil in de maan- en zonkalenders verschuift de daadwerkelijke datum jaarlijks tussen ergens in juli en begin augustus. Sendai heeft de datum voor het Sendai Tanabata Matsuri vastgelegd op 6 t/m 8 augustus.

Het Sendai Tanabata Matsuri vindt op verschillende locaties in de stad plaats, maar het hoogtepunt zijn de prachtige gekleurde decoraties die in de winkelstraten hangen. De stroken worden gemaakt van washi papier en bamboe door de lokale middenstand, door scholen en door buurt gemeenschappen. De decoraties zijn 3 tot 5 meter hoog.

Sendai Tanabata (The Star Festival)
De kleurrijke versieringen van het Sendai Tanabata Matsuri. Afbeelding via yisris onder CC BY licentie.

Cultuurschok in Japan, puur genieten

Wat herinner jij je het meest van jouw reizen? Zijn het de hotels of is het het eten? De vlucht of de excursies? Wat het ook is dat je bij blijft, je eerste indruk is vaak een blijvende herinnering. De eerste indruk gaat vaak samen met een cultuurschok. Dit is een ode aan mijn cultuurschok toen ik voor het eerst in Japan aankwam.

Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat ik in 2002 voor het eerst uit het vliegtuig stapte op Kansai International Airport in Osaka. Ik had een week vakantie ingeruimd om een vriend, die ik tijdens een jaar backpacken in Australië had leren kennen te bezoeken. Dingen die indruk op mij maken kan ik vaak jaren later tot in de details voor de geest halen. Zo ook deze eerste reis naar Japan.

Ik was niet naar Japan gekomen omdat ik er zo graag heen wilde, maar zoals ik zei om een vriend te bezoeken. Ik had me dan ook nauwelijks voorbereid. Geen Lonely Planet en eigenlijk niets gelezen over dingen die er te zien waren. Ik wist nul komma nul van de Japanse cultuur. Nou ja, nul komma één misschien, mijn kennis was tenslotte Japans.

Cultuurschok
Tijdens mijn eerste reis verbaasde ik me over de heerlijkheid van het op sokken rondlopen over de houten vloer van een tempel.

Mijn cultuurschok

Dat zo maar op de bonnefooi naar Japan vliegen heeft me een cultuurschok van, nou ja, hier tot Tokyo opgeleverd. Maar gelukkig had ik op dat moment de tegenwoordigheid van geest om intens te genieten van die schok. Zo intens dus dat ik nu, jaren later – waarvan ik er pak weg 6 van in Japan heb doorgebracht – me dingen nog herinner alsof het gisteren was.

Ik herinner me bijvoorbeeld dat we met de trein van Sannomiya (Kobe) naar Kakogawa reden. Het landschap, de huizen, alles was zo volstrekt anders dan ik gewend was uit Nederland. En ik herinner me nog precies hoe ik me toen voelde. Ik ben geen Haruki Murakami en absoluut niet in staat om gevoelens op zo’n duidelijke manier te verwoorden zoals hij dat kan. Maar die treinreis van pak weg 45 minuten is me tot op heden bijgebleven.

Ook herinner ik me – en nu ik het zo op schrijf realiseer ik me dat ook deze herinnering met treinen te maken heeft – met stomheid geslagen te zijn toen ik hoorde dat er meerdere treinvervoerders zijn die allemaal hun eigen spoor beheren en uitbaten. En dat die sporen op sommige plaatsen gewoon naast elkaar liggen. Concurrentie op het spoor, met als directe gevolg bijna 100% punctualiteit en fantastische service. Fantastische service in restaurants ook trouwens. Absolute schok.

Ik herinner me de geuren van Kyoto. Mijn buik was behoorlijk van slag door al dat onbekende eten. Ik herinner me hoe het voelde om voor het eerst op sokken over de houte vloeren van een tempel te lopen. En dat alles in het prachtige delirium van mijn cultuurschok.

Geniet van je cultuurschok

Als ik nu in de trein zit van Sannomiya naar Kakogawa voel ik niets, ken ik de stations uit mijn hoofd en kijk ik alleen af en toe op de klok om uit te rekenen hoe lang het nog duurt. Die rauwe emotie van de cultuurschok is al lang niet meer, althans, niet in Japan. En dat zal ook nooit meer terug komen. Ik ken Japan nu.

Maar als jij binnenkort voor het eerst naar Japan reist wil ik je aanraden om zoveel mogelijk te genieten van de schok die je gegarandeerd gaat meemaken. Die eerste indrukken zullen je altijd bij blijven.