Sumoworstelen

Sumoworstelen

Het is een van de zo typisch Japanse sporten die wereldwijd in de kijker staan: sumoworstelen. In een notendop is het een simpele sport. Twee enorme mannen proberen elkaar uit de ring te duwen, te trekken en te tillen. Diegene die als laatste blijft staan is de winnaar. Kijk je iets verder, dan zie je al snel dat de sport vergeven is van traditie en cultuur.

Hoe dan ook is een sumo toernooi een vermakelijke en typisch Japanse ervaring. De toernooien vinden 6 keer per jaar plaats in de oneven maanden. Het eerste, derde en vijfde toernooi van het jaar vinden plaats in het sumo stadion Kokugikan in Tokyo. Het tweede toernooi vindt plaats in Osaka, het vierde toernooi in Nagoya en het laatste toernooi van het jaar in Fukuoka.

Een sumo toernooi duurt 15 dagen. Vanaf het moment dat de voorverkoop start kun je voor een dag een kaartje kopen en kiezen uit verschillende soorten zitplaatsen.

Locaties


Gedurende het jaar vinden er zes grote toernooien plaats. Drie daarvan worden gehouden in Tokyo, de overige drie vinden plaats in Osaka, Nagoya en Fukuoka.

Tokyo

In Tokyo worden 3 van de 6 sumo-toernooien afgewerkt in de Kokugikan Sumo Arena.

Osaka

Het maart toernooi vindt plaats in de EDION Arena Osaka in Osaka.

Nagoya

Het juli toernooi vindt plaats in de Dolphin’s Arena in Nagoya.

Fukuoka

Het november toernooi vindt plaats in het Fukuoka Kokusai Center in Fukuoka.

Sumo toernooien


Ieder jaar worden in Japan zes grote sumo toernooien gehouden. Een toernooi begint op de tweede zondag van iedere oneven maand en duurt 15 dagen. Van de zes sumo-toernooien worden er drie gehouden in het Kokugikan sumo stadion in Tokyo. De overige wedstrijden vinden plaats in Osaka, Nagoya en Fukuoka.

Januari

Het januari toernooi begint op de tweede zondag van januari en duurt 15 dagen. In januari vindt het toernooi plaats in de Kokugikan Sumo Arena in Tokyo.

Maart

Het maart toernooi begint op de tweede zondag van maart en duurt 15 dagen. In maart vindt het toernooi plaats in de EDION Arena Osaka in Osaka.

Mei

Het mei toernooi begint op de tweede zondag van mei en duurt 15 dagen. In mei vindt het toernooi plaats in de Kokugikan Sumo Arena in Tokyo.

Juli

Het juli toernooi begint op de tweede zondag van juli en duurt 15 dagen. In juli vindt het toernooi plaats in de Dolphin’s Arena in Nagoya.

September

Het september toernooi begint op de tweede zondag van september en duurt 15 dagen. In september vindt het toernooi plaats in de Kokugikan Sumo Arena in Tokyo.

November

Het november toernooi begint op de tweede zondag van november en duurt 15 dagen. In november vindt het toernooi plaats in het Fukuoka Kokusai Center in Fukuoka.

Zitplaatsen


Als je dicht genoeg bij de ring zit kun je de worstelaars niet alleen zien, maar ook ruiken. Direct naast de ring krijg je bovendien veel meer mee van de intrigerende rituelen rond een sumo-toernooi. Net als in een theater zijn zitplaatsen dichtbij de actie duurder dan de stoeltjes achterin. Er zijn drie categorieën wat betreft zitplaatsen.

Sumoworstelen

Ringside seats

Deze zitplaatsen liggen vlak naast de ring en zijn het duurst. Hier zit je op een kussen op de grond. Je ruikt de worstelaars die zo nu en dan het publiek in vliegen.

¥ 20.000

Sumoworstelen

Box seats

Achter de ringside seats is de rest van de zaal ingedeeld in box seats waar vier mensen op de grond op kussen zitten. Boek je een box seat, dan betaal je altijd voor de hele zitplaats ongeacht of je er alleen gebruik van maakt of met z’n vieren. Box seats zijn ingedeeld in A, B en C klassen afhankelijk van de afstand tot de ring.

¥ 8.500 – ¥ 15.000

Sumoworstelen

Chair seats

Het balkon dat boven de box seats hangt is uitgerust met westerse-stijl zitplaatsen. Ook hier zijn de plaatsen ingedeeld in A, B en C afhankelijk van de afstand tot de ring. De goedkoopste kaartjes zijn alleen op de dag zelf bij de arena te koop.

¥ 2.500 – ¥ 9.500

Tickets boeken


Tickets voor de toernooien zijn online verkrijgbaar via de officiële website van de Japanse Sumo Federatie. Op het tournament schema op de website staat vanaf welke datum de tickets in de voorverkoop gaan. Vanaf die datum kun je via dezelfde (Engelstalige) website tickets boeken.

Let op!

Tickets voor de sumo-toernooien zijn alleen verkrijgbaar via de officiële website van de Japanse Sumo Federatie. Er zijn andere websites die tickets aanbieden, maar omdat dat geen officiële verkoopkanalen zijn, loop je een reëel risico dat je niet binnen gelaten wordt.

Koop dus altijd je tickets via de officiële website.

Van ons blog


  • Bezoek een sumo training

    Bezoek een sumo training

    Het is vrijwel het hele jaar mogelijk om een sumo training bij te wonen in een van de vele sumo-stallen in Tokyo.