Japans leren

Japans leren

Als lezer van Ervaar Japan heb je waarschijnlijk interesse in [open deur] Japan. Misschien is die interesse gekoppeld aan een interesse in gamingcosplay, de mysterieuze eet-cultuur of zelfs openbare badhuizen.

En hoewel liefde meestal door de maag gaat (lekker Japans eten kan ook in Nederland), gaat een interesse in Japan vaak samen met een interesse in de taal. Hier vind je alles over Japans leren!

De Japanse taal wordt vaak gezien als een van de moeilijkste talen ter wereld. Dit heeft voornamelijk te maken met het alfabet. Of beter gezegd, de alfabetten. Het Japans kent maar liefst drie verschillende tekensets: hiragana, katakana en kanji.

De hiragana en katakana tekensets bestaan allebei uit 48 fonetische karakters. Ga je Japans leren, dan kom je er snel achter dat beide tekensets bestaan uit dezelfde letters, maar op een andere manier geschreven. In de moderne taal wordt katakana gebruikt voor leenwoorden en hiragana voor van oorsprong Japanse woorden (of leenwoorden die zo diep in de taal geworteld zijn dat men vergeten is dat het ooit leenwoorden waren).

Dan is er nog een set van zo’n 6.000 Chinese tekens, waarvan er ongeveer 3.500 in het dagelijks leven worden gebruikt. Dit tekenset heet kanji.

Om dat dus even samen te vatten: de Japanse taal zou zomaar eens de moeilijkste taal ter wereld kunnen zijn. In schrift. De gesproken taal is daarentegen eigenlijk relatief eenvoudig. Zoals gezegd zijn er 48 fonetische tekens, dat betekend dus dat de gesproken taal uit in totaal 48 klanken bestaat. Vergelijk dat met ongeveer 40 klanken in het Nederlands.

Het beste punt om te beginnen met Japans leren is bij het begin. Hieronder vind je een aantal nuttige hulpmiddelen waarmee je de basis van de taal in korte tijd onder de knie krijgt.

Japans leren

Leer meer over Japan

Via het online platform edX.org leer je van alles over verschillende aspecten van de Japanse cultuur. Het gevarieerde aanbod zorgt voor een allround en dieper begrip van wat de cultuur gevormd heeft. Kies bijvoorbeeld een cursus over de geschiedenis van Japan, of over de problemen van een vergrijzende samenleving.

Hiragana & katakana


Begin je met Japan’s leren, dan kom je al snel de woorden “hiragana” en “katakana” tegen. Hiragana is het Japanse klanken-alfabet. De taal kent 48 klanken die allemaal een eigen letter hebben. Ken je ze alle 48, dan kun je Japans (uit)spreken.

Katakana is een tweede versie van hetzelfde alfabet maar de letters zijn wat hoekiger dan de hiragana letters. In het moderne Japan wordt hiragana gebruikt voor Japanse woorden en katakana voor leenwoorden uit bijvoorbeeld het Engels.

Begin je met Japans leren, dan is de eerste stap het leren van het hiragana alfabet. Op die manier leer je de klanken van de taal kennen. We hebben een handig werkblad samengesteld waarmee je makkelijk deze eerste stap zet.

Werkblad Hiragana & Katakana

Cursus Japans


Een cursus helpt je met structuur en professioneel lesmateriaal. De volgende taalcursussen hebben een goed ontwikkeld lespakket waarmee je in een paar maanden de basis van de Japanse taal prima onder de knie krijgt.

Japans leren bij LOI

LOI

Zelfstandig Japans leren met het zelfstudiepakket van LOI. Met behulp van twee rijk geïllustreerde Engelse boeken en de cd’s leer je in je eigen tempo Japans spreken, verstaan, lezen en schrijven op beginnersniveau.

Na afronding van dit pakket kun je je redelijk verstaanbaar maken in het Japans. Ook leer je veel over het land, de cultuur en de inwoners.

Japans leren bij Laudius

Laudius

Doe je zaken met Japan of ga je er naartoe op reis? Met deze cursus heb je de beginselen van de Japanse taal binnen 3 maanden onder de knie.

Deze cursus is met name gericht op spreekvaardigheid en alledaags taalgebruik. Je leert niets wat je niet direct nodig hebt en kunt je dus focussen op de basics.

Japans leren bij NHA

NHA

Deze cursus focust zich op alles wat je nodig hebt voor een (zaken)reis naar Japan, met o.a.:

  • basisconversatie, zoals begroetingen
  • cijfers en tijd
  • de weg vragen
  • noodgevallen en medische vragen
  • eten en drinken, winkelen en ontspanning

Japans leren met podcasts


Een leuke manier om stukje bij beetje de taal op te pikken is via een van deze podcasts. Iedere aflevering worden een klein stukje grammatica en een aantal worden behandeld. Een podcast is een leuke gratis aanvulling op een cursus.

Japans leren met JapanesePod101.com

JapansePod101.com

Japans leren met een professioneel samengestelde podcast. De podcasts zijn gratis te beluisteren en via de website is ander les materiaal te koop.

Japans leren met Tokyo Podcast

Tokyo Podcast

Anthony Joh heeft een serie van 50 podcasts opgenomen. Elke podcast heeft een eigen thema en zowel de cultuur als de relevante woorden komen uitgebreid aan bod.

Veelgestelde vragen


Waar moet ik beginnen?

Iedereen leert op een andere manier. Een professionele cursus combineert visuele elementen, tekst en geluidsfragmenten. Maar voordat je kunt beginnen met Japans leren moet je eerst begrijpen uit welke klanken de taal is opgebouwd. Dat zijn er gelukkig slechts 48. Om de klanken te leren kennen verdiep je eerst in de fonetische Hiragana alfabet. Als je

Hoe kan ik het beste kanji onthouden?

Kanji is moeilijk voor iedereen die Japans leert, zelfs voor Japanners. De meest toegepaste techniek is herhaling. Maak sets van 10 kanji en probeer de uitspraak te onthouden. Herhaal iedere kanji in de set tot je ze allemaal onthouden hebt. Begin daarna een de volgende set en blijf de sets die je afgewerkt hebt herhalen.

Van ons blog