Japans leren

Japans leren

Meer dan Japans leren

Via edX.org leer je van alles over de Japanse cultuur. Kies bijvoorbeeld een cursus over de geschiedenis van Japan, of over de problemen van een vergrijzende samenleving.

edX

Als lezer van Ervaar Japan heb je waarschijnlijk interesse in [open deur] Japan. Misschien is die interesse gekoppeld aan een interesse in gamingcosplay, de mysterieuze eet-cultuur of zelfs openbare badhuizen. En hoewel liefde meestal door de maag gaat (lekker Japans eten kan ook in Nederland), gaat een interesse in Japan vaak samen met een interesse in de taal. Hier vind je alles over Japans leren!

De Japanse taal wordt vaak gezien als een van de moeilijkste talen ter wereld. Dit heeft voornamelijk te maken met het alfabet. Of beter gezegd, de alfabetten. Het Japans kent maar liefst drie verschillende tekensets: hiragana, katakana en kanji.

De hiragana en katakana tekensets bestaan allebei uit 48 fonetische karakters. Ga je Japans leren, dan kom je er snel achter dat beide tekensets bestaan uit dezelfde letters, maar op een andere manier geschreven. In de moderne taal wordt katakana gebruikt voor leenwoorden en hiragana voor van oorsprong Japanse woorden (of leenwoorden die zo diep in de taal geworteld zijn dat men vergeten is dat het ooit leenwoorden waren).

Dan is er nog een set van zo’n 6.000 Chinese tekens, waarvan er ongeveer 3.500 in het dagelijks leven worden gebruikt. Dit tekenset heet kanji.

Om dat dus even samen te vatten: de Japanse taal zou zomaar eens de moeilijkste taal ter wereld kunnen zijn. In schrift. De gesproken taal is daarentegen eigenlijk relatief eenvoudig. Zoals gezegd zijn er 48 fonetische tekens, dat betekend dus dat de gesproken taal uit in totaal 48 klanken bestaat. Vergelijk dat met ongeveer 40 klanken in het Nederlands.

Het beste punt om te beginnen met Japans leren is bij het begin. Hieronder vind je een aantal nuttige hulpmiddelen waarmee je de basis van de taal in korte tijd onder de knie krijgt.

Japans leren

Het leren van de Japanse taal is moeilijker dan het leren van een westerse taal, omdat je eerst een nieuw schrift moet leren voordat je aan de slag kunt. Kies een van de onderstaande onderwerpen om meer te weten te komen.

 • Cursus Japans

  Cursus Japans

  Een cursus Japans helpt je op een gestructureerde manier met het verbeteren van je taalkennis. Op deze pagina vind je onze aanbevelingen.

 • Hiragana & katakana leren

  Hiragana & katakana leren

  Hiragana en katakana zijn essentiële bouwstenen van de Japanse taal. Ze staan voor de 48 klanken waaruit de taal bestaat.

 • Japans leren met podcasts

  Japans leren met podcasts

  Een leuke gratis manier om Japans te leren is door het luisteren naar podcasts. Je leert over de Japanse cultuur en werkt aan je luistervaardigheid.

Veelgestelde vragen

Waar moet ik beginnen?

Iedereen leert op een andere manier. Een professionele cursus combineert visuele elementen, tekst en geluidsfragmenten. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een gratis podcast. Maar voordat je kunt beginnen met Japans leren moet je eerst begrijpen uit welke klanken de taal is opgebouwd. Dat zijn er gelukkig slechts 48. Om de klanken te leren kennen verdiep je eerst in de fonetische hiragana alfabet.

Hoe kan ik het beste kanji onthouden?

Kanji is moeilijk voor iedereen die Japans leert, zelfs voor Japanners. De meest toegepaste techniek is herhaling. Maak sets van 10 kanji en probeer de uitspraak en betekenis te onthouden. Herhaal iedere kanji in de set tot je ze allemaal onthouden hebt. Begin daarna een de volgende set en blijf de sets die je afgewerkt hebt herhalen.