Japanse tuinen

Japanse tuinen

De Japanse tuinen zijn wereldberoemd voor hun unieke aanleg. Overal ter wereld vind je ze. Wat ze zo uniek maakt is een fragile balans tussen planten, waterpartijen en rotsen. Vaak staat in een Japanse tuin een theehuis, waar theeceremonies uitgevoerd worden.

Hoewel er niet persé een directe relatie is, vind je typische tuinen vaak bij tempels of kastelen. De monniken en kasteelheren trokken zich zo nu en dan terug in hun tuin om te ontspannen.

Japanse tuinen in Japan


 • Adachi Museum

  Adachi Museum

  Het Adachi Museum buiten Matsue heeft behalve 1.300 schilderijen een van de mooiste tuinen van Japan.

 • Genkyu-en

  Genkyu-en

  Een Japans kasteel is niet compleet zonder tuin. Aan de voet van de heuvel waarop Kasteel Hikone gebouwd is ligt Genkyu-en, de kasteeltuin.

 • Jyoei-ji

  Jyoei-ji

  De Zen tempel Jyoei-ji is vooral bekend vanwege de prachtige 500 jaar oude Sesshu’s Tuin, kunst waar je doorheen kunt wandelen.

 • Kairaku-en

  Kairaku-en

  De tuinen van Kairaku-en in Mito zijn in 1841 aangelegd als openbaar park. Nu wordt het complex geziens als een van de drie mooiste tuinen van Japan.

 • Kenroku-en

  Kenroku-en

  De tuinen van Kenroku-en, vlak naast Kasteel Kanazawa, behoren tot de drie mooiste tuinen van Japan.

 • Koko-en

  Koko-en

  De Japanse tuinen van Koko-en zijn aangelegd in 1992 op het terrein waar vroeger de woning van de kasteelheer van Kasteel Himeji stond.

 • Koraku-en

  Koraku-en

  De prachtige Japanse tuin Koraku-en ligt naast Kasteel Okayama. Eeuwen geleden legde de kasteelheer de tuinen aan ter vermaak van de adel.

 • Sankei-en

  Sankei-en

  Het complex van Sankei-en is een ruim opgezette Japanse tuin in Yokohama. Een aantal historische gebouwen van over heel Japan zijn hierheen verhuisd.

 • Sengan-en

  Sengan-en

  De prachtige Japanse tuin Sengan-en in Kagoshima maakt slim gebruik van de vulkaan Sakurajima, op enkele kilometers afstand.

 • Suizenji Koen

  Suizenji Koen

  Het ruime park Suizenji Koen in Kumamoto is een goed voorbeeld van een Japanse tuin. De tuin is aangelegd in de 17de eeuw door de Hosokawa familie.

 • Tensha-en

  Tensha-en

  De Japanse tuin Tensha-en is een middelgrote tuin die aangelegd werd in 1866 ter vermaak van de kasteelheer van Kasteel Uwajima.

Japanse tuinen in Nederland


Japanse tuin Clingendael

Clingendael

In het park van Instituut Clingendael in Den Haag ligt een van de mooiste tuinen van Nederland. De tuin is maar een paar weken per jaar toegankelijk voor het publiek.

Japanse tuinen in België


Japanse tuin Hasselt

Hasselt

De tuin in Hasselt is de grootste in Europa en heeft alle elementen die je verwacht. Tussen 1 april en 31 oktober is de tuin iedere dinsdag t/m zondag geopend voor het publiek.

Veelgestelde vragen


Wat zijn de 3 mooiste tuinen van Japan?

Al in 1629 bedacht Keizer Go-Mizunoo om zijn tuinen te groeperen in 3. Zijn voorbeeld vond veel navolging. Vandaag de dag zijn er 3 tuinen gegroepeerd als de Drie Grote Tuinen van Japan.

In willekeurige volgorde zijn dit: Kenroku-en in Kanazawa, Koraku-en in Okayama en Kairaku-en in Mito.