Golden Week

Golden Week 2025

In het kort

Periode

29 april – 5 mei

Feestdagen

29 april

3 mei

4 mei

5 mei

Als je een reis naar Japan plant in de lente dan kom je gegarandeerd de term Golden Week tegen. Sommige websites waarschuwen dat je in deze periode beter niet naar Japan kunt reizen vanwege de drukte. Ja, het is in deze periode drukker dan normaal. Je kunt echter prima reizen en met een goede planning heb je helemaal geen last van de drukte.

Waarom is het tijdens in deze periode zo druk? Japanners werken ongelofelijk hard en hebben nauwelijks vakantie. In de periode tussen van 29 april t/m 5 mei vallen maar liefst vier nationale feestdagen, waarop de meeste mensen vrij zijn. Veel Japanners nemen de overige dagen ook vrij. Golden Week is daarmee voor velen de langste vakantieperiode van het jaar.

Wat doen Japanners tijdens Golden Week?

Feestdagen

29 april

Showa Dag

De verjaardag van voormalig keizer Hirohito

3 mei

Dag van de Grondwet

Herdenking van de totstandkoming van de grondwet in 1947

4 mei

Dag van het Natuurgroen

Herdenking dat de voormalige keizer Hirohito van planten hield

5 mei

Kinderdag

Viering van de individualiteit en het geluk van kinderen

Golden Week Japan 2025

In 2025 vallen de feestdagen ongunstig ten opzichte van het weekend. Omdat 29 april op een dinsdag valt met daarna drie reguliere werkdagen tellen eigenlijk alleen de drie feestdagen in mei, waarvan er twee ook nog eens in het weekend vallen. De grootste drukte in het openbaar vervoer en op de weg wordt verwacht op 3 mei als mensen van huis vertrekken en op 5 mei als mensen weer naar huis terug keren.

madiwodovrijzazo
28 april29 april
feestdag
30 april1 mei2 mei3 mei
feestdag
4 mei
feestdag
5 mei
feestdag
6 mei7 mei8 mei9 mei10 mei11 mei

Golden Week Japan 2026

In 2026 vallen de feestdagen redelijk gunstig ten opzichte van het weekend. 29 april valt op woensdag, waardoor er een gat van twee werkdagen ontstaat tot het volgende blok van vrije dagen. Omdat 4 en 5 mei op maandag en dinsdag vallen is er wel een lang weekend. De grootste drukte in het openbaar vervoer en op de weg wordt verwacht op 1 en 2 mei als mensen van huis vertrekken en op 5 mei als mensen weer naar huis terug keren.

madiwodovrijzazo
27 april28 april29 april
feestdag
30 april1 mei2 mei3 mei
feestdag
4 mei
feestdag
5 mei
feestdag
6 mei7 mei8 mei9 mei10 mei

Reizen tijdens Golden Week

Voor Nederlanders is dit een goede periode om Japan te bezoeken. Het valt mooi samen met onze meivakantie. Het weer is ook perfect in deze tijd van het jaar. Het is prettig warm, zonnig en droog. Als je wacht tot de zomervakantie is het vochtig en veel te warm om hele dagen door steden zoals Kyoto te slenteren. Maar ja, die drukte hè…

Ja, het is tijdens Golden Week druk. Vooral bij grote toeristische attracties. Maar als je even buiten de populaire steden gaat kijken is er een hoop dat voor Japanners misschien niet zo interessant is maar voor buitenlandse bezoekers des te meer. Dit is het moment om buiten de grote steden en de hoogtepunten uit de reisgidsen te kijken en het platteland in te trekken. Plan bijvoorbeeld in plaats van een bezoek aan Kyoto een dagje in Omihachiman of kies voor een van de mooie bestemmingen in Tohoku in plaats van de bezienswaardigheden in Tokyo of Nikko.

Kies ook je vervoer met zorg. Vooral de Shinkansen treinen zijn afgeladen en voor parkeerterreinen staan lange files. Reis je tijdens in deze periode met de Shinkansen, maak dan een paar dagen voor je treinreis al een zitplaatsreservering. Japan Rail Pass houders kunnen zitplaatsen meestal kosteloos reserveren. Ga hiervoor naar de groene loketten op de grotere JR stations.

Hachiman Bori
In Omihachiman, even buiten Kyoto, is het ook tijdens Golden Week niet enorm druk.

Veelgestelde vragen

Wanneer is de Golden Week?

Golden Week in Japan is van 29 april t/m 5 mei. In deze periode zorgen 4 nationale feestdagen voor de langst aaneengesloten vakantieperiode voor veel Japanners. Het is dan ook overal druk.

Is reizen verstandig tijdens de Golden Week?

Deze vakantie periode valt samen met de meivakantie in Nederland en is dus voor veel mensen een goed moment voor een reis. Als je in je reisschema rekening houdt met de feestdagen dan kun je er prima omheen plannen.