Dr. Nakamats

Dr. Nakamats, kampioen van Japanse uitvindingen

Er geen Japanner die meer uitvinden op zijn naam heeft staan dan Dr. Nakamats. Ik heb een Google Alert voor alles over Japan. Zo blijf ik op de hoogte van leuke berichten die de moeite waard zijn om hier te bespreken. Vanochtend rolde er een bericht mijn nieuwsfeed in over de meest nutteloze Japanse uitvindingen. Ooit! Een serieuze claim-to-fame. Is dit echt de absolute top 7? Eerder heb ik ook al soortgelijke lijstjes gezien, zoals deze Top 9. Of deze Top 12. Japanse uitvinding spreken duidelijk tot de verbeelding. Dat is prettig!

Dr. Nakamats


Dr. Nakamats

Met al dit soort lijstjes neem ik het je niet kwalijk als je denkt dat alle Japanners maffe Willy Wortels zijn die de hele dag niets anders doen dan rare dingen uitvinden. Maar… natuurlijk, niets is minder waar. Sterker nog, op een groot deel van al deze gekheid maakt slechts één man aanspraak: Dr. Nakamats! Als je het hebt over maffe Willy Wortels dan is deze man hun aanvoerder. Hij is zo gek als een deur maar waarschijnlijk nog een fractie briljanter. Een excentrieke vogel dus!

Yoshiro Nakamatsu, zoals Dr. Nakamats echt heet, is een Japanse uitvinder. Hij is inmiddels 88 jaar oud en heeft meer dan 4.000 patenten op zijn naam staan. Althans, dat claimt hij zelf. Hij claimt ook in 1952 de floppy disk (ken je ze nog?) uitgevonden te hebben. IBM beweert overigens dat daar niets van klopt.

Dr. Nakamats mag dan 88 zijn, hij is nog lang niet klaar met uitvinden. Hij is van plan de 144 jaar te halen en zijn patentenportfolio te verdubbelen. Klein probleempje. Hij heeft prostaatkanker en de dokters hadden hem tot eind 2015 gegeven. Dr. Nakamats is aan de slag gegaan om iets uit te vinden dat hem zou kunnen genezen. Het is inmiddels oktober 2016 en Dr. Nakamats is er nog steeds. Of het hem gelukt is met die uitvinding is overigens onduidelijk.

Afbeelding van Ushuaia.pl onder CC BY-SA 3.0 licentie, via Wikimedia Commons

De beste uitvindingen van Dr. Nakamats


Als je claimt 4.000 patenten op je naam te hebben staan is het natuurlijk onbegonnen werk om een lijstje te maken van de allerbeste uitvindingen die Dr. Nakamats ook gedaan heeft. Maar… toch maar een poging doen? Hier komt ie, in willekeurige volgorde:

 • Juusyoku Record (1952)
  Een optische geluidsdrager van papier. In de eerste helft van de vorige eeuw werd geluid optisch op filmrollen gezet, zeg maar de voorloper van digitale audio. Met de Juusyoku Record was Dr. Nakamats een van de pioniers van digitaal geluid. En jawel, Dr. Nakamats claimt dat deze uitvinding effectief de uitvinding van de floppy disk was. IBM, die in 1969 het patent voor de floppy disk zelf indiende, is het daar dus niet mee eens.
 • Magnetic record sheet (1964)
  Ook iets met geluid, volgens mij… Het is mij niet helemaal duidelijk welk probleem hiermee opgelost zou moeten worden…
 • Enerex
  Een systeem om water te scheiden in waterstof en zuurstof.
 • PyonPyon
  Schoenen met bladveren onder de zolen.
 • Cerebrex
  Een comfortabele stoel die de voeten verwarmt en het hoofd koelt, met als doel het verbeteren van mentale functies zoals rekenen en nadenken.
 • Love Jet
  Een middel om de geslachtsdrift te stimuleren. Volgens de goede Doktor zelf vond hij dit uit om iets te doen aan het teruglopende geboortecijfer in Japan.
 • Een condoom met ingebouwde magneet die vooral bij de vrouw voor meer plezier zou zorgen.
 • Een CD met geluid op bepaalde frequenties die je intellect of je seksuele activiteiten verbeteren.
 • Een bril in de vorm van ogen zodat het lijkt alsof de drager geen bril op heeft.