Taka Japanese Kitchen

Taka Japanese Kitchen

Authentiek Japans eten. Daarvoor moet je uiteraard in Japan zijn. Omgekeerd verwacht je in Japan ook geen authentiek Nederlands eten (er zitten wel een paar Nederlandse restaurants in Japan, maar om eerlijk te zien smaken de piepers er toch anders).

Ja, er zijn mensen die tijdens hun vakantie zoveel mogelijk Nederlands eten naar binnen willen schuiven. Kijk maar naar het aantal Nederlandse snackbars aan de Spaanse Costa’s.

Mijn punt? Echt authentiek eten in “het buitenland” is een beetje een gok. Vooral de mate van authenticiteit is variabel.

Met dat in mijn achterhoofd heb ik al menig Japanse keuken in Nederland geprobeerd. Vaak ontbreekt er een element in de smaak omdat óf een ingrediënt lastig te krijgen is in Nederland óf de smaak aangepast is aan de gemiddeld Nederlandse tong.

Zo liep ik afgelopen zaterdag naar binnen bij Taka’s Japanese Kitchen in Amsterdam. Hier zouden de ramen noedels onovertreffelijk zijn volgens de reviews op Facebook. Tijd voor een test dus.

Taka Japanese Kitchen

Waar?

Taka’s Japanese Kitchen ligt verstopt in China Town, in het Amsterdamse Wallen-gebied. Je moet even zoeken, want Taka heeft zijn Japanse keuken ingericht op de tweede verdieping van het gebouw van Toko Dun Yong (Stormsteeg 9 in Amsterdam).

Door de supermarkt heen klimmen we dus naar de tweede verdieping. Het is net na openingstijd dus we kunnen direct gaan zitten. Na ons vormt er al snel een wachtrij op de trap.

Leuk is overigens om te melden dat Taka vroeger op het Waterlooplein zijn noedels verkocht. Na een aantal workshops in de keuken van Dun Yong heeft hij er een permanent thuis gevonden.

Taka Japanese Kitchen

Beoordeling

Het menu is eenvoudig. Je kunt kiezen uit tonkotsu ramen, met varkensvlees en varkensbouilion of vegetarische ramen waarbij alle varkensonderdelen achterwege blijven. Op naar het belangrijkste. Hoe smaakten de ramen noedels bij Taka?

Wij bestelden tonkotsu ramen. Laat ik beginnen met de presentatie. Die is veelbelovend. Hier alleen al zie je dat je hier met een echte Japanse chef te maken hebt die trots is op zijn gerechten. Het ei, de chashu ham, de kimchi en de lente-uitjes hebben allemaal hun eigen plekje in de kom.

En dan de smaak. Bij ramen zijn er twee dingen belangrijk: de kwaliteit van de noedels en de smaak van de soep.

De noedels die Taka gebruikt zijn iets dikker dan wat je in tonkotsu ramen in Japan vindt. Het zijn wel erg lekkere noedels, met veel eigeel. Het zou zomaar kunnen dat Taka zijn eigen noedels met de hand maakt, omdat die hier niet zo bij de groothandel in te kopen zijn.

Door naar de soep. Ik vond de soep lekker, maar wel vrij vet. Normaal drink ik alle soep op als ik ramen eet, maar deze soep was simpelweg te machtig om helemaal weg te werken.

Taka’s Japanese Kitchen

Eindcijfer


4 sterren

Waardering: 4 uit 5.

De ramen noedels van Taka’s Japanese Kitchen komen zo dicht bij authentiek als je op een afstand van ruim 9.000 kilometer afstand kunt verwachten. In vergelijking met ramen restaurants in Japan zou ik Taka een middenmoter noemen. Kijk je naar wat er verder in Nederland te krijgen is dan zou het heel goed kunnen dat de ramen bij Taka’s Japanese Kitchen de beste ramen van Nederland is.