Waarom Japanners zo oud worden

Waarom Japanners zo oud worden

De levensverwachting in Japan is bij de hoogste ter wereld.  Zowel mannen als vrouwen worden er gemiddeld ruim ouder dan 80 jaar. Volgens sommigen zit het in de genen, terwijl anderen de hoge leeftijd toewijzen aan een gezonde levensstijl. 

In 2014 was de gemiddelde levensverwachting van Japanse vrouwen 86,41 jaar en van mannen 80,21 jaar. Daarmee hebben Japanse vrouwen de hoogste levensverwachting ter wereld. Bij de mannen komen de Japanners op de vierde plaats na Hong Kong, IJsland en Zwitserland. Ter vergelijking: Belgische vrouwen worden ‘maar’ 83,70 jaar en Belgische mannen 78,90 jaar.

DNA


Uit studies is gebleken dat Japanners twee genen hebben die hen langer doen leven (voor de geïnteresseerden: DNA 5178 en het ND2-237Met genotype). Die genen beschermen ze tegen ouderdomsziekten. Toch komen de genen niet bij alle Japanners voor.

Een andere studie zegt dan weer aan de hand van genen met 77% nauwkeurigheid te kunnen meten of mensen ouder dan 100 zullen worden. Uit diezelfde studie bleek dat de helft van de Japanners geboren in 2007 ouder dan 107 jaar zullen worden.

Levensstijl


Toch zijn er ook heel wat studies die de hoge levensverwachting in Japan toeschrijven aan de Japanse levensstijl. Dat is voor ons in het westen al een interessantere theorie, want dat wil zeggen dat we van de Japanners kunnen leren en we zelf ook een hogere leeftijd kunnen bereiken.

Diëet

Een dieet rijk aan groenten, vis en nori zou aan de basis kunnen liggen voor de hoge levensverwachting in Japan. Vooral op het eiland Okinawa zou een dergelijk dieet voor een hoge levensverwachting zorgen. Het bewijs: sinds de inwoners van Okinawa meer westers eten, daalt de levensverwachting er. Toch eten de inwoners er veel minder zout nu hun dieet meer westers is, wat dan ook weer zijn voordelen heeft op hart en vaten.

Een gezond dieet in Okinawa leidt dus tot een hoge leeftijd, zo blijkt. Toch zou het volgens sommige wetenschappers een stuk eenvoudiger zijn. Regelmatig Japanse zoete aardappels, Japanse zure komkommers, kurkuma en jasmijntee consumeren zouden de levensverwachting al heel wat kunnen verhogen.

Daarnaast eten Japanners ook gewoon heel wat minder dan westerlingen en hebben ze dus minder last van obesitas. De inwoners van Okinawa geloven in “hara hachi bu”, wat zoveel wil zeggen als “eten tot je 80% vol zit”.

Beweging

Japanners eten niet alleen gezonder dan westerlingen, ze zijn ook actiever. Japanners wandelen en staan meer recht dan westerlingen: ze gaan te voet tot aan de metro en staan dan recht in de metro onderweg naar hun werk, terwijl westerlingen vijf meter wandelen tot aan hun auto en dan zittend zich naar hun werk begeven.

Hygiëne

Japan is super hygiënisch: Japanners dragen bijvoorbeeld mondmaskers als ze ziek zijn en in Japanse restaurants krijg je altijd een doekje om je handen te reinigen voor het eten. Het hoeft geen verdere verklaring dat in een hygiënische omgeving leven tot minder ziektes, bijgevolg minder sterfte en dus ook een hogere levensverwachting leidt.

Sociaal leven

Een goed uitgebouwd sociaal leven doet ook de levensverwachting stijgen. Japanners gaan na hun werkuren vaak uit met collega’s en vrienden. Als je veel (goede) vrienden hebt en vaak plezier maakt, ben je gelukkiger, heb je minder stress en leef je dus ook langer. Bovendien verlaagt een goed uitgebouwd sociaal leven het zelfmoordcijfer.

Ook Japanse ouderen kunnen genieten van veel ondersteuning van hun medemens. Japanse ouderen wonen vaak in bij hun kinderen, waar ze van hun zorgen kunnen genieten. Daarnaast helpen ze ook mee in het huishouden, wat er dan weer voor zorgt dat ze actief blijven tot op een hoge leeftijd.

Wat je zelf kan doen


Japanse genen implanteren lijkt nog niet in de nabije toekomst mogelijk, maar we kunnen wel leren van de Japanse levensstijl om zo een langer en gezonder leven te hebben. Veel bewegen, veel Japans eten en vaak met vrienden uitgaan kunnen al een heel stuk helpen en zijn meestal nog fijn ook. Daarnaast kan je nog wat inspiratie opdoen bij de oudjes van Okinawa in onderstaande documentaire.