Een dag in Kichijoji

Een dag in Kichijoji

Op deze pagina

Onder de lokale bevolking staat de buurt Kichijoji, in Musashino, Tokyo, bekend als één van de beste plekken in de omgeving om te wonen. Uit opinieonderzoeken die jaarlijks worden gehouden komt Kichijoji de laatste tijd vaak als fijnste buurt in Tokyo naar voren. Zo niet, dan staat de stad nog steeds hoog in de lijst. Dit is vanwege het vele groen, de goede voorzieningen en de nabijheid van het centrum van Tokyo.

De beste tijd voor een bezoek is tijdens het kersenbloesemseizoen. Het vlak bij het station van Kichijoji gelegen Inokashira Park is een geliefde hanami (bloemenkijkfeest) plek onder Japanners. Buitenlanders zullen het park eerder kennen vanwege het Ghibli Museum dat hiergevestigd is. Naast een bezoek aan dit museum zijn er voor toeristen nog veel meer leuke dingen te doen in Kichijoji. In deze blog neem ik jullie mee op een dagtrip naar de bijzondere buurt.

Ochtend


Wie van zoet ontbijten houdt zit in Kichijoji goed. Er zijn verschillende taiyaki-winkeltjes waar je ’s ochtends vroeg al terecht kunt voor de typische Japanse baksels. Hoewel de normale visvormen bij iedereen wel bekend zijn, verkoopt Kurikoan in Kichijoji een wel heel bijzondere variant: taiyaki in de vorm van Magikarp, de vis Pokémon. Er zijn in heel Japan maar 5 vestigingen waar deze taiyaki te krijgen is.

Hoewel Inokashira Park eigenlijk bij de nabije stad Mitaka hoort, is het gelegen naast het station van Kichijoji. Het Ghibli Museum dat in het park gevestigd is, is natuurlijk een aanrader voor fans van de film studio. Ook voor gezinnen met kinderen is het een mooi uitstapje. Een bezoek aan het museum voelt alsof je zelf in een magische filmwereld bent belandt. Ik adviseer om vroeg naar het museum te gaan, zodat je er rustig de tijd kunt nemen. Voor het Ghibli Museum zijn lastig kaartjes te bemachtigen, het is daarom zaak dat je op tijd reserveert.

Middag


Ik ben zelf nooit helemaal klaar met Studio Ghibli. Gelukkig is Kichijoji er zelf ook niet klaar mee, er is namelijk nog een plek met sprookjesachtige gebouwen. Petit Mura is gelegen op een paar minuten loopafstand van het station van Kichijijo. Er zijn verschillende cafétjes en boetiekjes gevestigd. Petit Mura staat bekend om hun kattencafé, kattensieradenwinkel, kattenschrijfwaar, etc. Als je van katten houdt, kun je hier terecht voor alles wat je hart begeert. Mocht je niet gegeten hebben in de kantine van het Ghibli Museum, dan zul je hier de lekkernijen in het kattencafé en in het naastgelegen theehuis zeker niet kunnen weerstaan.

Kichijoji staat bekend om zijn vele winkelcentra. Vooral de Daiyagai, Sun Road en Coppice winkelcentra staan bekent onder het publiek. Hoewel je overal in Japan een Loft kunt vinden, blijft het voor mij een winkel die ik niet oversla, waar ik ook ben. Heb je er wel eens aan gedacht om bij Loft-souvenirs te kopen? Naast de kenmerkende ‘character goods’, worden er ook meer traditionele Japanse items verkocht. Neem bijvoorbeeld pakketjes voor het kweken van je eigen bonsaiboompje, die zijn erg leuk om mee terug te brengen naar Nederland.

Avond


Omdat Kichijoji slechts een woonbuurt is, heeft het geen kenmerkende gerechten. Dit betekend echter ook dat elk soort restaurant er te vinden is. Er is dus voor ieder wat wils. Na het avondeten trekken de meeste mensen naar Harmonica Alley. Dit is een combinatie van verschillende oude steegjes waar tientallen kleine kroegen gevestigd zijn. Door de knusheid en sfeerverlichting in de steegjes is het er altijd gezellig.

Als je als toerist een avond wilt gaan drinken in Tokyo, wordt je vaak al snel doorgestuurd naar de Golden Gai in Shinjuku. Ik ben daar een paar keer geweest, maar iedere keer bezorgde de buurt me een onveilig gevoel. Op deuren hangen kartonnen borden waarop met viltstift “Not Suspicious!” is geschreven. Dit is misschien als kalmerend bedoelt, maar heeft het tegenovergestelde effect. Harmonica Alley is in dat opzicht anders. De straatjes voelen gemoedelijk. Je hebt er zeker niet het gevoel alsof de werknemers het erop gemunt hebben geld van buitenlanders af te troggelen.

Kichijoji heeft zijn vaste positie in de top tien beste buurten echt verdient. Op het Ghibli Museum na is er in de buurt geen toeristische trekpleister, maar toch is het zeker een bezoek waard. Welke pareltjes zouden er nog meer verborgen liggen in het grote Tokyo?