Japanse geluks- en ongeluksgetallen

Deze getallen brengen in Japan geluk of ongeluk

Op vrijdag de dertiende loop je best niet onder een ladder en kom je maar beter geen zwarte kat tegen. Het is een algemeen geweten gegeven voor ons. Japanners geven dan weer liever geen vier cadeautjes en mijden waar mogelijk de vierde verdieping van een gebouw.

Ongeluksgetallen in Japan


In Japan, en heel wat andere Aziatische landen, hebben ze angst voor het getal vier. Die angst wordt ook wel tetrafobie genoemd. In Japan wordt vier vertaald als 四, uitgesproken als yon of shi. Het toeval wil nu dat het woord voor dood, in het Japans 死 , ook als shi uitgesproken wordt. Bijgevolg mijden veel Japanners alles wat met het getal vier te maken heeft: veel gebouwen slaan bijvoorbeeld de vierde verdieping over en enkele gsm-merken passen hun serienummers in Azië aan.

Het gaat nog verder: niet enkel de vier zelf, maar ook cijfers die met een vier samengesteld zijn, hebben vaak een luguber karakter. 24 klinkt in het Japans bijvoorbeeld als nishi of twee keer dood en 42, shini, klinkt dan weer als ‘naar de dood’. 43, shisan, klinkt dan weer als shizan of ‘doodgeboorte’.

Ook het cijfer negen heeft in Japan een lugubere connotatie. Negen klinkt in het Japans als ku of kyuu en ook het Japanse teken voor lijden, 苦, wordt als ku uitgesproken. Cijfers als 49 of 94 zijn dan uiteraard ook absoluut te vermijden in Japan.

Geluksgetallen in Japan


Gelukkig brengen cijfers in Japan niet enkel ongeluk. De zeven en de acht worden gezien als geluksnummers. Het cijfer zeven is een belangrijk cijfer in het boeddhisme en het Japanse teken voor acht, 八, doet denken aan voorspoed en groei omdat het naar beneden toe wijder wordt.

Het klinkt allemaal misschien maar als stom bijgeloof, maar Aziaten blijken er echt in te geloven. The British Medical Journal publiceerde een studie waaruit blijkt dat meer Aziaten op de vierde dag van de maand aan een hartaanval sterven dan op een andere dag. Volgens de studie komt dat omdat Aziaten door bijgeloof meer gestresseerd zijn op de vierde van de maand, waardoor ze dus sneller een hartinfarct krijgen. Het is óf dat óf het cijfer vier is écht een ongeluksgetal. Denk best dus eens twee keer na voor je iemand vier cadeautjes geeft.