Okinoshima, heilig eiland op de Werelderfgoedlijst

Okinoshima, heilig eiland op de Werelderfgoedlijst

Het heilige eiland Okinoshima was wat mij betreft tot voorkort een obscuur eilandje voor de kust van Fukuoka. Sterker nog, ik had er nog nooit van gehoord. Het is ook niet wat je een toeristische trekpleister zou noemen. Al helemaal niet als je vrouw bent.

Op het piepkleine Okinoshima staat namelijk alleen een Shinto heiligdom: Munakata Taisha. Deze schrijn heeft bepaald dat het volledige eiland een godheid is, en blijkbaar kan die godheid zichzelf niet zo goed onder controle houden want vrouwen mogen er niet op.

Mannen mogen ook niet zomaar naar binnen trouwens. Die moeten zich er dagelijks ritueel reinigen door naakt de zee in te lopen. Gezien de gemiddelde leeftijd en huidrollen die daarbij horen vinden vrouwen het wellicht ook niet zo erg dat ze er niet in mogen.

Okinoshima heeft maar één permanente bewoner, de priester die het heiligdom beheert namens ons stervelingen. Bezoekende mannen zijn één keer per jaar welkom, op 27 mei, en komen alleen om ceremonies bij te wonen. Zoals ik al zei, niet echt een toeristische trekpleister.

Okinoshima wordt UNESCO Werelderfgoed


Recent werd het eiland opgemerkt door de UNESCO. De wijze dames en heren van de Werelderfgoed-afdeling waren het er over eens dat Okinoshima een plekje verdient op de Werelderfgoedlijst. Het kan niet anders dan dat de commissie besloten heeft dat de gang van zaken op Okinoshima zo’n cultureel unicum is dat het bewaard moet blijven.

Daar zit ook wel wat in. Sinds de toevoeging aan de Werelderfgoedlijst wordt er ineens een hoop geschreven over Okinoshima. Uiteraard niet allemaal positief. Hoe kan een plek waar vrouwen niet welkom zijn Werelderfgoed worden? Tsja…

Het is de taak van de UNESCO om uniek cultureel erfgoed te beschermen. Het criterium daarbij is vooral het unieke, en niet zozeer of het politiek correct is of niet. Dat wat er op Okinishima gebeurd uniek is, dat is wel duidelijk. Of het politiek correct is, dat is een ander verhaal.

En een toeristische trekpleister zal het niet worden, en de top 5 van Werelderfgoed in Japan zal het eiland ook niet halen. Het heiligdom heeft al aangekondigd dat mannen waarschijnlijk ook het eiland niet meer op mogen om te voorkomen dat het overspoeld wordt door toeristen. Dus, omdat jij en ik Okinishima waarschijnlijk nooit ket eigen ogen zullen zien hier een paar foto’s.