Maikoya

Sake, samoerai en thee ceremonies bij Maikoya

Wat weet jij over Japan? Of liever gezegd, wat zou jij willen zien op jouw reis naar Japan? De hoogtepunten van steden als Tokyo en Kyoto uiteraard. Ik vertelde je al eens over een fietstocht door Kyoto die ik maakte bijvoorbeeld. Maar fietsen op zich is niet een typisch Japanse ervaring. Voor een beleving van unieke Japanse activiteiten ga je naar Maikoya in Osaka, Kyoto en Tokyo.

Thee ceremonie bij Maikoya


Thee ceremonie bij Maikoya

Ik heb in mijn bijna zes jaar in Japan twee keer een thee ceremonie meegemaakt. Dat is een beetje thee en vooral veel ceremonie. Maar wel een absoluut unieke ervaring en alleen te vinden in de Japanse cultuur.

Het komt er op neer dat ooit, lang geleden, een Boeddhistische monnik er achter kwam dat thee een zekere helende kracht heeft. Helend in de zin dat het zuiverend werkt en dus ziektekiemen en bacteriën uitdrijft.

Dat dit meer is dan alleen een Boeddhistische opvatting wordt duidelijk in het feit dat de ooit in Australië ontdekte tea tree olie nu wereldwijd verkocht wordt. Voornamelijk als desinfectie middel.

De zuiverende werking van thee werd onderdeel van het zuiveringsritueel toegepast in Boeddhistische tempels. Enkele eeuwen geleden groeide het van een Boeddhistisch zuiveringsritueel door naar een soort van intellectueel vermaak voor de bourgeoisie. Dat was al eerder gebeurd met het, ook Boeddhistische, zuiveringsritueel van het openbare bad.

De thee ceremonie is een van de eigenlijk voor buitenlanders vrij ontoegankelijke rituelen uit de Japanse cultuur die Maikoya toegankelijk maakt voor jou. Voor iets meer dan € 20 per persoon ervaar je de volledige mystiek en het minimalisme van een prachtige thee ceremonie.

De wereld van de samoerai


Samoerai ervaring bij Maikoya

Nog zo’n typisch Japans fenomeen is de samoerai. Bij Maikoya maak je kennis met de cultuur van de Japanse vechtersklasse. Ja, het waren ridders. Maar het waren ook ambtenaren die administratief werk deden.

De samoerai waren de dappere vechters uit de Japanse middeleeuwen. Samoerai was een klasse in de Japanse samenleving gelijk aan de nobelen. Je was dus samoerai vanaf je geboorte.

Voor een samoerai waren eer en loyaliteit belangrijker dan wat dan ook. Belangrijke zelfs dan het eigen leven. Het verhaal van de 47 Ronin geeft een mooie inkijk in hoe ver loyaliteit en eer gaan en wat voor een onzelfzuchtige dapperheid daarbij kwam kijken.

Dit was ook de reden dat een samoerai altijd twee zwaarden bij zich droeg. Een om de vijand mee te bevechten en een om de eer aan zichzelf te houden.

Bij Maikoya ervaar je voor iets meer dan € 20 de unieke wereld van de samoerai. Je bezoekt het samoerai museum met een gids die uitgebreid inkijk geeft in hoe de krijgers leefden. Ook mag je een echt samoerai harnas aantrekken om te ervaren hoe veel gewicht deze sterke mannen met zich mee droegen.

Sake proeven bij Maikoya


Sake proeven bij Maikoya

Het Japanse woord sake (酒) heeft twee betekenissen. In de meest brede zin betekent het alcoholische drank. Alles van bier tot whisky valt dus onder sake. Veel specifieker wordt het woord sake buiten Japan gebruikt om Japanse rijstwijn te omschrijven. In Japan zelf noemen ze die rijstwijn overigens meestal Nihon-shu (日本酒).

Het is onduidelijk hoe sake precies is ontstaan. Wel weten we dat sinds ongeveer 300 voor Christus sake gebrouwen wordt van rijst. Daarvoor werden noten gebruikt. Die noten werden gekauwd en in een pot gespuugd. De enzymen in het speeksel zorgden voor een natuurlijke fermentatie.

Rond 700 na Christus werd begonnen met het brouwen van sake volgens de processen die vandaag de dag nog steeds gebruikt worden. Het duurde wel zo’n 900 jaar voor deze processen geperfectioneerd waren.

Tegenwoordig is sake een rituele drank. Tijdens ceremonies als bruiloften en religieuze rituelen wordt vaak sake gedronken. Maar ook op sociaal vlak wordt aardig wat sake geconsumeerd.

Net als met wijn heb je allerlei verschillende soorten en maten sake. Bij Maikoya kun je een sake proeverij doen waar je meer te weten komt over deze typisch Japanse drank en uiteraard een paar verschillende soorten te proeven krijgt. Het team van Maikoya heeft er mooie bijpassende hapjes bij uitgezocht die de beleving compleet maken. Voor iets meer dan € 20 per persoon boek je deze ervaring.