12 Japanse treinstations aan zee

12 Japanse treinstations aan zee

Als je op een doordeweekse dag de spits in Tokyo weer doorgebracht hebt in een afgeladen treinwagon of op een van de drukste stations ter wereld dan willen je gedachten misschien wel eens afdwalen naar rustigere oorden, zoals het strand. En met de zomer om de hoek liggen we toch liever allemaal aan zee.

Maar ja, welke Japanner heeft er in deze drukke wereld nou tijd om rustig op het strand te gaan zitten? Hoewel, ook voor de Japanse zakenreiziger is er hoop! Er zijn een paar Japanse treinstations die je ook als je onderweg bent een prachtige blik op de oceaan verschaffen. Een soort vakantie die net zo lang duurt als dat de trein stil staat!

Dit zijn 12 Japanse treinstations aan zee. Prachtig, rustig en net buiten het raam van je trein!

12 Japanse treinstations aan zee


Kitahama

Gelegen aan de Zee van Ochotsk in het noordoosten van Hokkaido, Kitahama is waarschijnlijk een van de koudste treinstations in Japan. Laat je dat er niet van weerhouden om eens een kijkje te nemen in Kitahama. Je hebt er niet alleen een prachtige uitzicht op de zee, in het seizoen ook op drijfijs! Kitahama station is zelfs het enige station in Japan met zicht op dit fantastische, bevroren, drijvende fenomeen.

Todoroki

Een paar honderd kilometer zuidelijker op Honshu, in Aomori om precies te zijn, ligt dit station héél dicht bij de Japanse Zee. Als het stormt slaan de golven over de sporen en tegen het gebouw. Wellicht niet de meest praktische lokatie voor een station, maar het levert wel mooie foto’s op. Todoroki is zelfs zo fotogeniek dat het in 2002 gebruikt werd in een advertentiecampagne van Japan Railways.

Nebukawa

In de prefectuur Kanagawa, ten zuiden van Tokyo, ligt Nebukawa. Dit is het enige onbemande station op de Tokaido-lijn tussen Tokyo en Kobe (ruim 700 kilometer) en een populaire bestemming om tijdens nieuwjaar de eerste zonsopgang te bekijken. Ook de rest van het jaar heb je hier trouwens een prachtige uitzicht op het open water.

Shimonada

Nog een onbemand station, deze keer in Ehime op het eiland Shikoku. Shimoda ligt aan de Shikoku Yosan Line. Ook dit station wordt veelvuldig gebruikt op advertentie posters en heeft zodoende een schare aan fans van over heel Japan die naar Ehime reizen om adembenemende foto’s te maken. Shimoda heeft zelfs een eigen Facebook pagina!

Baishinji

Nog een station in Ehime. Baishinji is niet zozeer beroemd vanwege de lokatie, hoewel het er prachtig is hoor. In 1991 veroverde dit station de harten van de Japanse bevolking met dank aan het TV drama Tokyo Love Story, over drie vrienden uit Ehime die elkaar uiteindelijk weer treffen in Tokyo. In de serie knoopt Rika, een van de hoofdrolspelers, een “afscheidszakdoek” aan de railing van het station. Tot op de dag van vandaag reizen fans van de show naar Baishinji om ook een zakdoek aan de railing te knopen. Oh, en je hebt hier dus ook een prachtig uitzicht op de zee.

Yoroi

Dit station in Hyogo is op zich zelf niet zoveel. Het zou zomaar een aftands toiletgebouw kunnen zijn langs de autobahn in Duitsland. Maar het uitzicht vanaf het perron maakt alles goed. Yoroi is niet alleen onbemand, er staan niet eens automatische toegangspoortjes! Dan weet je dat je echt op een klein station bent. Desalniettemin zijn ook hier een paar TV series gefilmd. Ook de fotografen van het Japan Railways advertentiebureau kwamen langs. De slogan bij de advertentie luidde “je voelt de zeewind vanaf de oceaan die vlak onder je ligt terwijl je op het perron staat”.

Obatake

Yamaguchi Prefectuur is een van de meest landelijke gebieden in Japan. Dit is waar je Obatake vindt vlak langs de prachtige kustlijn. Met een lokaal boemeltje bereik je Obatake vanuit Yamaguchi in ongeveer een uur. Het is een perfecte bestemming om te genieten van het uitzicht, maar let wel goed op de dienstregeling. Er stopt hier maar een paar keer per dag een trein.

Omigawa

Dit station in Niigata Prefectuur ligt het dichtst bij open water, maar kijkend naar de andere Japanse treinstations op deze lijst is er behoorlijk wat concurrentie. Hier loopt ook het spoor zelf enkele kilometers vlak langs het water, wat het een populaire bestemming maakt voor sightseeing. En zoals de meeste stations op deze lijst is ook Omigawa onbemand. Je gaat je afvragen hoe de Japanse spoorwegen reizigers over halen om kaartjes te kopen…

Yukawa

Yukawa in Wakayama geeft niet alleen prachtige uitzichten op de zee maar ook op de bergen van de prefectuur. En als je fervent strandganger bent kun je hier je hart ophalen op het nabij gelegen Yukawa Kaisui Yokujo. En ook dit station is onbemand, dus er gaat niemand tegen je tekeer als je met je zanderige voeten het perron op loopt.

Umi-Shibaura

Terug in Kanagawa, onder de rook van Tokyo, ligt Umi-Shibaura. Niet de lokatie bij uitstek om te schuilen voor een storm met grote golven maar een prachtige bestemming. Naast een prachtig uitzicht op de baai genieten treinreizigers hier ook van uitstekend uitzicht op de Yokohama Bay BridgeTsurumi Tsubasa Bridge en het vuurwerk dat zomers afgestoken wordt in Yamashita Park.

Kamakurakoko-mae

Als je een paar woorden Japans spreekt snap je, naar de naam kijkend, dat dit station vlakbij Kamakura High School ligt. Voor de goede orde, dat is in Kamakura, een stad in Kanagawa. Kamakura is wereldberoemd om haar prachtige tempels, heiligdommen en bratwurst, maar is ook een bestemming met prachtige stranden. Kamakurakoko-mae vat dit samen in een paar prachtige uitzichten. Je kunt zelfs Mount Fuji zien vanaf hier op heldere dagen. Maar een beetje medelijden is hier wel op z’n plaats. Medelijden met die arme leerlingen van Kamakura High School die hier iedere ochtend het strand links moeten laten liggen om zich in de schoolbanken te persen.

Tagi

Dit station is gelegen aan het strand van Shimane Prefectuur, de op een na dunst bevolkte prefectuur van Japan. Ondanks dit gebrek aan mensen zijn Tagi station en het stuk spoor naar de buren bij Oda station verder op de lijn een van de bekendste stukjes spoor van Japan. Het is een populaire sightseeing bestemming waar veel tijdschriftartikelen aan gewijd zijn. Het schijnt dat de kersenboom naast het perron bijzonder fotogeniek is tijdens het Sakura seizoen.