Awajishima Kaijo Hotel

Awaji eiland, ervaren zoals Japanners het ervaren

Het eiland Awaji, voor de kust van de prefectuur Hyogo, staat bekend om vis. Er wordt gevist op octopus en rode zeebrasem. Uiteraard weten de lokale koks daar wel raad mee. Hieronder een paar tips om Awaji optimaal te ervaren.

Toeristenhotel

Een leuke manier om Japan te ervaren is in wat de Japanners een toeristenhotel noemen. Dit type hotel vind je hoofdzakelijk buiten de grote steden. Zonder uitzondering is het een combinatie van comfortabele Japanse-stijl accommodatie, lokale cuisine en een onsen. Toeristenhotels staan vaak op idyllische plekjes in het platteland of aan zee, en zijn betaalbaarder dan ryokan.

Grappig genoeg stammen de meeste toeristenhotels uit de jaren ’60-’70. In die periode ging het Japan economisch uitermate goed. Iedereen had veel geld te besteden maar weinig tijd om dat te doen.  De toeristenhotels werden ontwikkeld om in één nacht een lokale ervaring te hebben.

Hoewel het Japan al sinds eind jaren ’80 niet meer zó goed gaat op economisch vlak, zijn de toeristenhotels nog steeds redelijk in trek. Het grappige is, dat de gebouwen van buiten vaak nog steeds erg jaren ’70 lijken. Hoe de stand van zaken binnen is hangt af van de stand van zaken. Draait een hotel nog steeds goed dan is het interieur beduidend nieuwer. Zo niet, dan heb je een authentieke ervaring.

Awaji eiland

Zo, ik wilde die uitleg over toeristenhotels er even tussendoor doen want op Awaji vind je bijna uitsluitend dit soort accommodaties.

Een goed voorbeeld is het Awajishima Kaijo Hotel aan de zuidkant van het eiland. Tijdens mijn meest recente reis naar Japan bracht ik hier een nacht door. Het eerste wat je ziet als je aankomt is uiteraard de buitenkant. Het hotel ligt vlak naast een vis fabriek dus de eerste indruk is niet denderend. Het stamt zoals de meeste toeristenhotels uit de jaren ’60-’70 en ziet er van een afstand redelijk aftands uit.

Awajishima Kaijo Hotel

Maar, zoals met de meeste van dit soort hotels, eenmaal binnen verandert de zaak. Na het inchecken gaan we direct op de kamer kijken. Uiteraard is dit een Japanse-stijl kamer. Dat betekent schoenen uit, tatami-matten en een lage tafel. Ik kan hier enorm van genieten. De kamer is van een recentere datum dan de buitenkant van het hotel.

Awajishima Kaijo Hotel

Wat jij waarschijnlijk ook wel weet, is dat de ruimte in Japan redelijk beperkt is. Traditioneel hebben ze in Japan dus de gewoonte om de zelfde kamer als zowel woonkamer als slaapkamer te gebruiken. In Japanse-stijl accommodaties is dat nog steeds gebruikelijk. Er staat dus géén bed in de hotelkamer, dat komt een bediende doen tijdens het eten. De comfortabele futons worden overdag in een kast met schuifdeuren bewaard.

Awajishima Kaijo Hotel

Het leuke aan het Awajishima Kaijo Hotel is dat het aan zee ligt en dat ze een steigertje voor de deur hebben liggen waarop je mag vissen. Wat je vangt koken ze voor je en serveren ze bij je avondmaal. Dat laten wij ons dus geen twee keer zeggen en staan een uur op de steiger in de kou. Het resultaat: 3 visjes van zo’n 10 centimeter lengte. Hopelijk is er meer te eten.

Awajishima Kaijo Hotel

Kijk je vanaf de steiger landwaarts dan zie je de niet al te charmante buitenkant van ons hotel. Draai je 180 graden dan verbetert het uitzicht aanzienlijk. Het Awajishima Kaijo Hotel ligt aan een rustige baai. Vanaf de steiger heb je een onbelemmerd uitzicht over de volledige rust.

Awajishima Kaijo Hotel

De maaltijd

Om een uur of 5 wordt het donker en hebben wij een uur op de steiger in de kou gestaan. Tijd om eens te gaan kijken hoe de onsen (heet water bron) van het hotel eruit ziet. Aangezien baden een naakte aangelegenheid is heb ik daar geen foto’s van, maar stel je een grote badkuip stomend water voor. Gedecoreerd met een paar willekeurig neergelegde rotsenblokken voor de sfeer. Na een koud vis-avontuur is dat uiterst kort samen te vatten: goddelijk!

Na het bad is het tijd voor een uitgebreide maaltijd. Uiteraard ook in Japanse stijl. Een Japanse-stijl maaltijd bestaat vaak uit een gang of 7 á 8, die vrijwel allemaal in een keer geserveerd worden. Je hoeft dus niet te wachten en kan in je eigen tempo genieten. Terwijl we in een andere kamer genieten van de maaltijd wordt inmiddels in onze kamer de futon uit de kast met de schuifdeuren gehaald door een bediende.

Awajishima Kaijo Hotel

Lokale specialiteiten

Met name de maaltijd is de gelegenheid voor het hotel om de lokale specialiteiten onder de aandacht te brengen. De Japanse keuken zoals wij die hier in Nederland kennen is al enorm divers. Moet je nagaan dat iedere regio ook nog eens zijn eigen specialiteiten heeft. In het geval van Awaji eiland is dat vis, met name rode zeebrasem. Die wordt dan ook apart geserveerd. Ook het rundvlees op de foto hierboven is een lokale specialiteit. We hebben ze tijdens de rit hierheen nergens gezien, maar er schijnen op Awaji eiland behoorlijk wat koeien te zijn die daar verantwoordelijk voor zijn.

Ben je dus op zoek naar een echte lokale ervaring, probeer eens een Japans toeristenhotel. Dit is zoals de Japanners zelf Japan ervaren. Westerse toeristen zien dit soort hotels minder vaak op hun route, getuige het feit hoe ik iedere keer als ik een toeristenhotel binnen kom onthaalt wordt (grote, roodharige blanke). Het is dé manier bij uitstek om de Japanse gastvrijheid te leren kennen.