Ramen-ya

Ramen-ya, ramen noedels in Amsterdam

Ik ben dol op ramen noedels. In Japan vind je op elke straathoek, nou vooruit, vrijwel iedere straathoek een ramen-restaurant. Ook buiten Japan wint ramen terrein. Hoewel het aanbod in Nederland niet zo heel erg groot is heb je zeker in Amsterdam best wel een paar opties. Deze keer nam ik de proef op de som bij Ramen-ya.

Een tijdje geleden proefde ik al eens van de noedels in Taka Japanese Kitchen. Eigenlijk was ik een beetje bang voor teleurstelling. Tenslotte kan het nooit zo lekker zijn als in hét land van de ramen: Japan. Maar dat viel reuze mee en al snel riep ik dat Taka Japanese Kitchen wel eens de beste ramen van Nederland zou kunnen serveren. Een mooi ijkpunt dus om eens te gaan kijken bij Ramen-ya.

Wat staat er bij Ramen-ya op het menu?

Een beetje een inkopper wellicht, maar: ramen noedels! Maar zoveel prefecturen als er in Japan zijn heb ook verschillen in ramen. Het verschil zit met name in de soep. Neem Takayama bijvoorbeeld, daar gebruiken ze sojasaus als basis voor de soep. Zout als soepbasis komt ook veel voor. En dan is er tonkotsu.

Tonkotsu soep wordt getrokken van varkensbotten. Door de botten minimaal acht uur te laten koken krijg je een heerlijke rijke soep. Het gebruik van deze soep als basis voor ramen noedels komt uit Hakata, tegenwoordig een wijk van Fukuoka op het eiland Kyushu. Tonkotsu ramen wordt zodoende ook welk Hakata ramen genoemd.

En Hakata ramen is wat er op het menu staat bij Ramen-ya. Behalve recht-voor-z’n-raap tonkotsu kun je ook kiezen uit tonkotsu shio (tonkotsu gemengd met een zout basis) of tonkotsu shoyu (gemengd met een soja-saus basis). Mocht je toch wat anders willen kun je ook kiezen uit een sesam-basis of kimchi ramen.

Wij waren met z’n drieën en we bestelden een gewone tonkotsu, een tonkotsu shoyu en een karaka-men, gewone tonkotsu met pittige niku-miso. En wat mij betreft hoort bij ramen een portie gyoza, dus die stond ook snel op tafel.

Ramen-ya

Beoordeling

De noedels waren erg lekker. De charsiu was erg lekker en super mals. Maar de soep… de smaak was uitstekend, echte tonkotsu, maar erg vettig. Tonkotsu soep hoort tot op zekere hoogte vettig te zijn maar de soep bij Ramen-ya is wat mij betreft te vettig en lag vrij zwaar op de maag.

Daarentegen is de presentatie wel erg goed en heeft Ramen-ya veel meer de sfeer van een restaurant. Je kunt hier makkelijk wat langer blijven zitten en nog even wat drinken na de ramen. En daar is uiteraard ook wat voor te zeggen. Verder moet ik zeggen dat het personeel erg vriendelijk was.

Eindcijfer


3,5 sterren

Waardering: 3.5 uit 5.

De sfeer in Ramen-ya is prima en de menukaart is behoorlijk authentiek. De noedels zelf zijn erg lekker en de presentatie is uitstekend. Alleen de soep was wat mij betreft te vettig en zwaar. Maar laat je daar niet door weerhouden om Ramen-ya in Amsterdam een keer te gaan proberen. Want wat je er te eten krijgt is behoorlijk authentiek Japans.