Roltrap decorum

Roltrap decorum: links gaan, rechts staan

Roltrap decorum: links gaan, rechts staan

Roltrap decorum: links gaan, rechts staan

Gisteren las ik bij de NOS dat er in Londen een onderzoek is gedaan naar de efficiëntie van het “links gaan, rechts staan” principe op de roltrap. Wat blijkt? Het is niet altijd de meest efficiënte manier! Zeker niet als het de roltrap langer dan gebruikelijk is.

De onderzoekers hebben voor hun onderzoek een van de langste roltrappen in het Londense metronetwerk gekozen. Die in Holborn station zijn 23,5 meter lang. Drie weken lang hebben ze elke ochtend tussen 8:30 en 9:30 het standaard principe overboord gegooid en iedereen stil laten staan. Het bleek dat er per minuut geen 81 mensen maar 113 mensen afstapten. Wel wordt aangenomen dat de efficiëntie omhoog ging omdat er maar weinig mensen de 23,5 meter naar boven willen lopen.

Ook in Nederland is sinds enige jaren “links gaan, rechts staan” de norm. Men spreekt zelfs over Brits voorbeeld. Maar ja, je leest hier niet Ervaar Groot-Brittanië maar Ervaar Japan. Dus, wat heeft dit verhaal met Japan te maken?

De roltrap in Japan

Leuk dat je dat vraagt! In Japan is het al zowat sinds de uitvinding van de roltrap gebruikelijk om links te gaan en rechts te staan. En iedereen houdt zich aan die regel. Ik heb het niet onderzocht, maar ik vermoed dat de doorstroming op de Japanse roltrappen hierdoor sneller gaat. Bovendien hebben een groot aantal Japanners altijd haast. Die paar seconden die je minder nodig hebt om bovenaan te komen zijn seconden die je langer op je werk kan doorbrengen.

Maar wat veel interessanter is, is dat er in Japan twee stromingen zijn te onderscheiden die typerend zijn voor de vriendelijke rivaliteit tussen oost en west, tussen Tokyo en Osaka, tussen Kanto en Kansai. Op een keur aan fronten doen oost en west vaak precies het tegenovergestelde.

Roltrap decorum

Mensen in Tokyo vertellen trots aan hun vrienden wat voor een dure nieuwe broek ze gekocht hebben. In Osaka oogst het beste koopje juist de meeste lof. De oosterlingen vinden het prettig om beleefd met elkaar om te gaan terwijl de westerlingen veel jovialer zijn.

Ook op de roltrap kan het verschil niet groter zijn. In Kansai, het gebied rond Osaka, Kyoto en Kobe, staat men net als in Groot-Brittanië en Nederland rechts en gaat men links. In het oosten, de Kanto regio waar ook Tokyo onder valt, staat men juist links en de mensen met haast rennen rechts de roltrap op.

De roltrap is dus een uitstekende test om te zien waar iemand vandaan komt. En als je de ene of juist de andere kant gewend bent dan val je bij een reisje naar de andere kant van het land al vrij snel door de mand.

Het is leuk om te zien hoe er ook binnen Japan grote cultuurverschillen zijn. Heb je zelf ervaring met roltrappen in Japan? Deel jouw verhaal in de reacties hieronder!