Shibuya Crossing

Wat een drukte in Japan

Wat een drukte in Japan

De drukte in Japan is soms overweldigend. Dat is algemeen bekend. We hebben allemaal wel eens een plaatje gezien van een conducteur die op de drukste stations met een schoenlepel mensen in een overvolle trein probeert te proppen. Tijdens de ochtend- en avondspits zijn de stations van Tokyo’s belangrijkste treinlijnen afgeladen. Op ieder spoor komt elke twee minuten een trein aan met plaats voor zo’n 2.000 mensen. De constante stroom van forenzen loopt als een geoliede machine.

Shibuya Station

Festivals en evenementen zijn zonder twijfel het toppunt van drukte in Japan. Tijdens de jaarwisseling, als veel Japanners familie bezoeken, is het in de Shinkansen treinen ongelofelijk druk en zitten ze vaak 200% vol. Dat betekend dus dat er twee keer zoveel mensen in de trein zitten/staan dan er zitplaatsen zijn. En dat vaak een paar uur achter elkaar.

Bij de Shinto schrijnen is het begin van het nieuwe jaar erg druk. Iedereen staat in de rij, soms ook wel een paar uur, om de goden te verzoeken om geluk, gezondheid en voorspoed. Het drukst is het wellicht bij de schrijnen van de Ebisu denominatie. Op 10 januari vergeven daar de goden voorspoed aan zakenmensen, die daar dan dus ook rijen dik staan te wachten op hun stukje economisch geluk.

Nog zo’n voorbeeld van drukte in Japan is Golden Week, een aaneenschakeling van nationale feestdagen die samen de langste vakantieperiode van het jaar vormen.

Drukte in Japan

Iets wat je in Nederland nooit zult zien maar in Japan de normaalste zaak van de wereld is, is in de rij staan bij een restaurant. Zeker bij de restaurants in grote winkelcentra staan rond lunch en diner lange rijen. Het kan goed zijn dat je een uur moet wachten voor je aan de beurt bent. Maar elk probleem heeft een oplossing. Bij de ingang van de meeste restaurants staan intekenlijsten. Je schrijft er je naam op en het aantal personen waarvoor je een tafel wilt. Je ziet dan meteen hoeveel wachtenden er nog voor je zijn en je kunt eventueel nog even iets anders gaan doen zonder je plek in de rij kwijt te raken.

Je ziet duidelijk de populariteit – dat zegt niets over de kwaliteit – van een restaurant af aan de lengte van de rij. Als er een lange rij voor een restaurant staat heeft de gemeenschap besloten dat het eten daar de moeite waard is. Als er voor het restaurant daarnaast geen rij staat zullen veel Japanners kiezen voor het restaurant met de rij.

Drukte is iets dat bij Japan hoort. Het geeft Japan de sfeer en een bezoek aan een drukke plek hoort er zeker bij als je Japan echt wilt ervaren. Gelukkig hoef je daar nooit naar te zoeken. In de grote steden kom je de drukte overal tegen. Desalniettemin is het vinden van een rustig plekje niet zo’n grote uitdaging als het lijkt, en kun je ook in Japan heerlijk genieten van de stilte.