Nikko, moet je zeker zien

Nikko, moet je zeker zien

Wat moet je nou echt zien in Japan? Staat Nikko al op je lijst? Als jij op dit moment bezig bent om een reis naar Japan voor te bereiden, dan heb je vast die vraag al groot bovenaan een stuk papier gezet. Zo’n stuk papier dat uiteindelijk een lijst moet worden. Zo een met een “zeker zien” kolom, een “als we tijd overhouden” kolom en misschien ook nog wel een “hoeft voor ons niet echt” kolom.

Een reis plannen is leuk. Maar hoe dan ook slaat de twijfel zo af en toe in als een bom. Zeker met een verre reis. En zeker als je weken hebt in plaats van maanden. Keuzes maken dus.

Zit jij te dubben over wat je wel en niet moet gaan zien in Japan? Dan wil ik je graag een tip geven: Nikko! Als dat nog niet onder “zeker zien” staat, schrijf maar op. Nikko moet je zeker zien!

Je krabt je op je hooft en denkt bij jezelf: en waarom dan wel, Wouter? Dat zal ik je eens even vertellen.

Waarom je Nikko niet mag missen

  • Dichtbij Tokyo: Nikko ligt dicht bij Tokyo. Daar kom je hoe dan ook, dus je hoeft er niet voor om te reizen.
  • Mooiste stukje Japan: Veel Japanners vinden dit het mooiste stukje van hun land. Moet je dus zien!
  • Terug in de tijd: Je kunt er Japan ervaren zoals het vroeger was.

Hoe kom je er?


Als je met een Japan Rail Pass door Japan trekt, neem dan reis je uiteraard met JR. Vanuit Tokyo neem je een Tohoku Shinkansen trein naar Utsunomiya. Ook direct leuk om kennis te maken met de verschillende Shinkansen treinen. Daar stap je over op een gewone trein richting Nikko.

Heb je geen Japan Rail Pass dan reis je een stuk goedkoper met treinen van de spoorwegmaatschappij Tobu. Vanaf Asakusa vertrekt ieder uur een trein naar Nikko. Schrijf meteen ook even op je lijstje dat je kijkt of een Tobu NIKKO PASS wat voor jou is. Die is er in 2 verschillende maten:

De NIKKO PASS is online te koop en exclusief beschikbaar voor internationale reizigers.

Nikko, centrum van Japanse spiritualiteit


Nu ben je in Nikko. En dan? Waarom ben je eigenlijk in Nikko? In ieder geval omdat het volgens veel Japanners de mooiste plek van hun land is. Niet in de laatste plaats omdat de prachtige tempels van de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Tosho-gu

Tosho-gu

Zo vind je er het prachtige mausoleum van Tokugawa Ieyasu, de eerste heerser van Japan tijdens het Edo-tijdperk. Deze tempel, Tosho-gu, is de meest extravagante tempel van Nikko.

Taiyuin-byo

Taiyuin-byo

Iets verderop ligt Taiyuin-byo, het mausoleum van de Tokugawa Iemitsu, de kleinzoon van Ieyasu. Deze tempel is kleiner van Tosho-gu maar wel veel mooier, en vooral ook minder extravagant.

Futarasan Jinja

Futarasan Jinja

Het Shinto heiligdom Futarasan Jinja is het oudste heiligdom in Nikko. Deze schrijn staat hier al sinds 782. De huidige bouw dateert uit 1617 is daarmee bovendien het oudste gebouw van de stad.

En als Futarasan op je lijst staat (moet wel na die lovende aanbeveling hierboven), loop je erheen over de Shinkyo brug. Dit is een van de meest gefotografeerde bruggen van Japan en hoe dan ook een mooie binnenkomst.

Ryuokyo

Natuur

Verder zijn er tal van prachtige wandelingen te maken in de natuur rond Nikko. Er zijn meren en bossen, bergen en dalen. Je wandelschoenen kunnen hier hun hart ophalen. Nikko National Park is dé plek voor de wandelaars onder ons.

Terug in de tijd in Edomura


Edomura valt onder het kopje themaparken. Dat voelt wellicht een beetje tegenstrijdig met de prachtige tempels en ongerepte natuur. Daarom heb ik met Edomura maar gewacht tot het einde van dit artikel. De insteek is hoe dan ook commerciëler dan de andere opties hierboven, maar toch best leuk.

In de tijd van Tokugawa Ieyasu, Tokugawa Iemitsu (zie het stukje over de mausolea hierboven) en nog een aantal andere Tokugawa’s die Japan bestierden, heette Tokyo nog geen Tokyo. Kyoto was toen nog de hoofdstad en het hart van de aristocratie. Aan de mond van de rivier Ara-kawa (nu Sumida-kawa) lag een slaperig vissersdorpje genaamd Edo. Hier streek het Tokugawa gezelschap neer en al snel groeide het uit tot het centrum van de Japanse macht.

In Edomura zie je nagemaakte gebouwen uit die tijd. Zo zijn er logies, samurai woningen en overheidsgebouwen gereconstrueerd. Zoals gezegd, het heeft wel een commercieel luchtje. Maar mocht je specifiek van Nikko een lijstje aan het maken zijn dan kan deze onder het kopje “als we tijd overhouden”.