Openbaar vervoer in Kyoto

Openbaar vervoer in Kyoto

Subway & Bus One-Day Pass

Met de Subway & Bus One-Day Pass reis je 1 dag onbeperkt met de bus en de metro door de stad. Deze pas is verkrijgbaar bij het Bus Information Center bij de bus terminal van het Kyoto Station en bij de metrostations.

Kyoto Municipal Transport Bureau

Naar Kyoto

Kyoto heeft geen eigen vliegveld. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Kansai International Airport en Itami International Airport in Osaka. Op de eerste landen vluchten van over de hele wereld, de tweede wordt vooral gebruikt voor binnenlandse vluchten. Vanaf beide luchthavens rijden frequent rechtstreekse bussen naar Kyoto Station. Vanaf Kansai International Airport kun je ook kiezen voor de trein. De Limited Express Haruka brengt je zonder overstap in 1 uur en 20 minuten naar Kyoto.

Reis je van elders in Japan naar Kyoto met het openbaar vervoer, dan is de kans groot dat je kiest voor de Shinkansen. Kyoto is het op een na laatste station op de Tokaido Shinkansen, de lijn tussen Tokyo en Osaka. De reis vanaf Tokyo duurt iets minder dan 3 uur.

Openbaar vervoer in Kyoto

Eenmaal aangekomen in de stad is het als bezoeker makkelijk om je weg te vinden. Afhankelijk van wat je wilt gaan zien kun je kiezen uit de bus, de metro, de trein of een combinatie daarvan. Op een paar belangrijkste knooppunten in de stad komen verschillende vormen van openbaar vervoer samen:

  • Kyoto Station ligt iets ten zuiden van het centrum van de stad en is de het belangrijkste openbaar vervoer knooppunt van de stad. Hier komen de spoorlijnen van de nationale spoorwegmaatschappij JR en van de private spoorwegmaatschappij Kintetsu de stad binnen. Ook de Shinkansen hogesnelheidstreinen stoppen hier. Er is aansluiting op het bus- en metronetwerk van de stad.
  • Kawaramachi ligt midden in het centrum. Hier arriveren de treinen van de private spoorwegmaatschappij Hankyu vanuit de richting Osaka met aansluiting op de belangrijkste buslijnen. Veel bezienswaardigheden liggen overigens op loopafstand van Kawaramachi.
  • Demachiyanagi ligt net ten noord-oosten van het centrum. Dit is het eindpunt van de private Keihan-lijn vanuit Osaka en het beginpunt van de Eizan-lijn die de noordelijke buitenwijken ontsluit. Ook hier is aansluiting op het busnetwerk van de stad.

Bus

Het systematische stratenstelsel van de stad maakt het makkelijk om buslijnen uit te zetten. Iedere hoek van de stad is dan ook uitstekend bereikbaar per bus. Dit maakt het dan ook de meest populaire vorm van openbaar vervoer voor zowel bezoekers als forenzen. De meeste buslijnen beginnen of eindigen bij Kyoto Station, het grootste treinstation van de stad.

De belangrijkste buslijnen voor buitenlandse bezoekers zijn de 3 lijnen van de Raku Bus:

  • Lijn 100: Begint bij het Centraal Station en rijdt via de oostzijde van de stad langs belangrijke trekpleisters als Kiyomizu-dera, Gion, Heian Jingu en Ginkaku-ji
  • Lijn 101: Begint eveneens bij het Centraal Station en rijdt de westelijke route langs Kasteel Nijo, Kitano Tenmangu en Kinkaku-ji naar Kitaoji Bus Terminal
  • Lijn 102: Verbindt via een noordelijke route Kitaoji Bus Terminal met Ginkaku-ji en stopt bij Kinkaku-ji en het Keizerlijk Paleis

Metro

Het metronetwerk in de stad bestaat uit slechts twee lijnen. De twee lijnen kruisen elkaar bij de kruising van de grote straten Karasuma en Oike, vlak bij het winkelgebied van Sanjo en Shijo.

  • Karasuma-lijn: Loopt dwars door de stat van noord naar zuid
  • Tozai-lijn: Loopt eveneens dwars door de stad maar in van oost naar west

Trein

De trein is nauwelijks een optie. Van de belangrijke trekpleisters zijn alleen Fushimi Inari en Kasteel Nijo makkelijk met de trein te bereiken. Reis je echter met het openbaar vervoer in de richting van Arashiyama dan kun je het beste een trein nemen.