Kitano Tenmangu

10 leuke gratis activiteiten in Kyoto

Dé culturele hoofdstad van Japan is zonder twijfel Kyoto. De stad staat op vrijwel ieder reisschema. Met al die tempels, tuinen en andere attracties is het wel eens lastig om prioriteiten te stellen. Ik vertelde je eens over mijn favoriete plekken in Kyoto. Dit zijn 10 van de leukste gratis activiteiten in Kyoto. We blijven wel Hollanders natuurlijk.

Gratis in Kyoto


Fushimi Inari Taisha

Fushimi Inari

Met zijn ontelbare rode torii poortjes is Fushimi Inari uitermate fotogeniek (en zelfs een van de 5 meeste gefotografeerde locaties in Japan). Aan de voet van de berg is het vaak druk. Maar hoe verder je naar boven klimt, hoe rustiger het wordt. Bovenaan heb je aan prachtig uitzicht, waar een kopje Japanse groene thee erg goed bij smaakt.

Inari stond bekend als de god van de rijst. Hij liet vossen berichten rondbrengen. Overal op de berg vind je dan ook beelden van vossen.

Nishiki Markt

Nishiki Markt

Snuif de geuren op en dompel jezelf onder in de geluiden van de traditionele Nishiki Markt in het hart van Kyoto. Meer dan 100 kraampjes, winkeltjes en restaurantjes zijn samengepakt in één smalle straat.

Je valt er van de geur van macha thee in het kleurenpalet van gepikkelde groenten. Van de koelte van vers gevangen vis in de warmte van gepofte kastanjes.

En het leuke is, veel van de verkopers laten je gratis een hapje proeven.

Arashiyama

Arashiyama

Arashiyama is een van de meest fotogenieke spots in Kyoto. Het is heerlijk om hier langs de rivier te picknicken en door de pitoresque straatjes te struinen. Dit is dé plaats bij uitstek om eens een kop macha (dikke Japanse groene thee) of een Japanse lekkernij te proberen.

Het bamboebos van Arashiyama is enorm populair.

Mocht je toch nog een paar yen gevonden hebben onderin je broekzak, geef ze dan uit aan het apenpark op de berg. Hier heb je een fantastisch uitzicht over Kyoto, en een heleboel enthousiaste apen aan je benen hangen.

Kamogawa Rivier

Kamogawa Rivier

De Kamogawa Rivier doorkruist de stad van noord naar zuid. Het is heerlijk om een paar uur op de oevers mensen te kijken. De locals picknicken graag aan de rivier, kraanvogels vissen er graag en jonge stellen komen er graag voor een date.

Ieder seizoen is anders langs de Kamogawa, maar ieder seizoen is er heerlijk. Aan beide zijden van de rivier liggen brede wandelpaden, en met de vele bruggen kun je zelf kiezen hoe groot je het rondje maakt.

Filosofenpad

Filosofenpad

De filosoof Nishida Kitaro liep iedere dag over dit 2 kilometer lange pad onderweg naar zijn werk aan de Universiteit van Kyoto. Het verhaal gaat dat hij hier regelmatig mediteerde tijdens zijn dagelijkse wandeling.

Het pad loopt tussen Ginkaku-ji en Nanzen-ji, aan de voet van de Higashiyama bergketen die de oostelijke grens van de stad vormt.

Het stenen Filosofenpad volgt een pittoresk kanaaltje. Langs het kanaal staan honderden kersenbomen, dus tijdens het sakura seizoen kun je hier genieten van een explosie aan roze bloemetjes. Ook de rest van het jaar is het hier prettig toeven.

Higashiyama

Higashiyama

Een van de best bewaarde historische stukjes Kyoto. Wandelend over de stenen straten tussen de oude houten huizen waan je je in de tijd dat de samoerai het nog voor het zeggen hadden in Japan.

Het gebied strekt zich uit tussen Yasaka Jinja en Kiyomizu-dera, maar ziet overdag wel zwart van de mensen. Pas als de avond valt en de winkeliers zich klaar maken om hun winkels te sluiten ervaar je de ware magie van dit gebied, de sfeer die Kyoto zo speciaal maakt.

Gion

Gion

Het wereldberoemde geisha kwartier van Kyoto is populair onder de toeristen, en met recht. Langs de Hanami-koji en zijstraatjes vind je de traditionele ochaya theehuizen waar de geisha wonen. Hier maak je ook de grootste kans om een echte geisha of maiko te spotten.

Ook hier kun je het beste ‘s avonds rondwandelen voor de beste ervaring.

Mount Kurama

Mount Kurama

Als je de drukte van de stad wilt ontvluchten, dan is Kurama een uitstekende optie. Met een klein boemeltreintje ben je in 30 minuten van de drukke stad weg en in het landelijke bergdorp Kurama.

Het dorp staat vooral bekend om een tempel boven op de berg, Kurama-dera. In ongeveer een uur klim je over de berg naar het naastgelegen dorpje Kibune.

Het is een behoorlijke klim, maar de prachtige natuur en eeuwenoude Japanse cultuur zorgen ervoor dat het zeker de moeite waard is.

Yasaka Jinja

Festivals

Kyoto is een echte festivalstad, dus goede kans dat je er een kunt ervaren als je er bent. Japanse festivals zijn vaak spectaculair en vrijwel altijd gratis.

Het Gion Festival in juli is een van de meest bekende festivals van Japan. Gigantische praalwagens worden door de binnenstad getrokken en overal vind je dans, muziek en kleur.

In augustus steelt het Diamonji Festival de show met brandende kanji tekens op de bergen rond Kyoto. Houd de Kyoto evenementen kalender in de gaten voor meer.

Kyoto Gosho

Kyoto Keizerlijk Paleis

Tot 1868 was Kyoto de hoofdstad van Japan. Het Keizerlijk Paleis is de voormalige residentie van de keizerlijke familie, tot ze in 1868 verhuisden naar Tokyo.

De prachtige paleistuinen waren altijd alleen met een gids en een reservering toegankelijk, maar tegenwoordig zijn de tuinen opengesteld voor het publiek. Je kunt je vergapen aan de pracht van de Japanse tuinkunst.

De gebouwen van het paleis zijn alleen op afstand te bewonderen en zijn (nog) niet toegankelijk voor bezoekers.